15/05/2018 Δελτίο Τύπου: Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Ψυχική Υγεία»

May 15 2018
Το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ενημερωτική ημερίδα στην Κύθνο με θέμα «Γυναίκα και Ψυχική Υγεία».Η ημερίδα ήταν μία πρωτοβουλία του Κλιμακίου Κύθνου και συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Κύθνου, την Ένωση Γυναικών Κύθνου και την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ). Έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Κύθνου με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων του νησιού. Στην αρχή έγινε χαιρετισμός και παρουσίαση του έργου των Κινητών Μονάδων της Ε.Π.Α.Ψ.Υ στις Βορειανατολικές και στις Δυτικές Κυκλάδες από την ψυχολόγο του Κλιμακίου Κύθνου κα Ναυσικά Τσιπά, τονίζοντας την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του Δήμου Κύθνου και του δημάρχου κ. Γαρδέρη Σταμάτη για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο νησί, αλλά και των τοπικών φορέων όπως η Ένωση Γυναικών Κύθνου, της οποίας το έργο και η συστηματική παρουσία στα δρώμενα του νησιού συμβάλλει επίσης στην ανάδειξη των αναγκών και των δυσκολιών που υπάρχουν, τόσο σε κοινωνικο-οικονομικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Γαρδέρη, δήμαρχο Κύθνου, και στην κα Φίλιππα Κατερίνα, πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Κύθνου, που απηύθυναν χαιρετισμό.Η πρώτη παρουσίαση έγινε από την κα Φέξη Γιώτα, ψυχίατρο, επιστημονική συνεργάτη της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου στο τμήμα Ιατρείου Γυναικών, και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας. Η κα Φέξη μίλησε για την Ψυχική Υγεία κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας, αναφερόμενη τόσο στα διάφορα ψυχολογικά στάδια κατά τη διάρκεια των παραπάνω περιόδων στη ζωή της γυναίκας, όσο και στις πιθανές ψυχικές διαταραχές αναλύοντας την κλινική σημειολογία που βοηθούν στην ανίχνευσή τους, αλλά και τους τρόπους παρέμβασης. Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από την κα Πινιώτη Γιώτα, ψυχίατρο Κλιμακίου Κύθνου και επιστημονική συνεργάτης της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, η οποία μίλησε για την Γυναικεία Κατάθλιψη, παραθέτοντας τους σύνθετους παράγοντες που έχουν βιολογικό, κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, και που δυνητικά οδηγούν σε συναισθηματικές διαταραχές κατά τη διάρκεια των διαφορετικών σταδίων στη ζωή της γυναίκας.

Η τρίτη και τελευταία παρουσίαση έγινε από την κα Τσιπά Ναυσικά, ψυχολόγο Κλιμακίου Κύθνου και διδάκτορα κλινικής ψυχολογίας, της οποίας η ομιλία αφορούσε στη Γυναίκα και στη μητρότητα, ιδωμένη ως θεμελιώδες μέρος της γυναικείας ταυτότητας, προσεγγίζοντας αυτή τη θεματική με κύριο άξονα την αινιγματική φύση της παραπάνω λειτουργίας αλλά και την απαραίτητη παρουσία και ενεργό συμβολή του πατέρα για την υγιή ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του παιδιού.Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου αναδύθηκαν πολλοί και γόνιμοι προβληματισμοί σχετικοί με τις θεματικές που παρουσιάστηκαν.