Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο "Ψυχική Υγεία, Πρόσφυγες και Μετανάστευση"

May 29 2018

Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχική Υγεία ENTER και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συνάντηση φορέων στην Αθήνα με αντικείμενο «Ψυχική Υγεία, Πρόσφυγες και Μετανάστευση». Συμμετείχαν 80 άτομα από 15 χώρες και 40 διαφορετικούς φορείς που εμπλέκονται στην φροντίδα προσφύγων και μεταναστών.

Χαιρετισμό στην έναρξη απεύθυναν ο Tim Greacen, πρόεδρος του ENTER και ο Παναγιώτης Χονδρός, πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες των Ann Maymann, Assistant Representative for United Nations High Commission for Refugees (UNHCR) και του Νίκου Γκιωνάκη, υπεύθυνου του Κέντρου Ημέρας για μετανάστες Βαβέλ.

Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα παρουσιάστηκε η κατάσταση στην χώρα μας σχετικά με την ψυχική υγεία των προσφύγων μέσα από τις παρουσιάσεις της Καθ. E. Ιωαννίδη (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), του Δρ. Γ. Νικολαΐδη (Πρόεδρος της Lanzarote Committee of the Council of Europe on the protection of children against sexual Exploitation and Sexual Abuse - Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού), του Yonous Muhammad (Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες), του Δρ. Declan Barry (Γιατροί χωρίς Σύνορα - Λέσβος) και Μ. Λάβδα (ΕΠΑΨΥ). Συντόνισε ο Καθ. Στέλιος Στυλιανίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο - ΕΠΑΨΥ).

Δείτε αποσπάσματα: κ. Ε. Ιωαννίδου  εδώ, Y. Muhammad εδώ D. Barry εδώ

Στην δεύτερη ενότητα, που συντόνισε ο Δρ. T. Greacen. Μίλησαν οι: Lidia Zabłocka-Żytka (The Maria Grzegorzewska University, Πολωνία), Mohamed Omar (Mental Health Foundation, Σκωτία) και Helen Gleeson (Midlessex University, ΗΒ).

Στην τελευταία ενότητα, συζητήθηκαν ευρύτερες πτυχές του μεταναστευτικού φαινομένου. Μίλησαν οι: Bojan Socic (Institute of Psychiatry, Βοσνία), Mojca Urek (University of Ljubljana), Tim Greacen (Maison Blance Hospital, Γαλλία) και Καθ. Eija Paavilainen, (University of Tampere, Φιλανδία). Συντόνισε η Καθ. Marja Kaunonen.

Δείτε την παρουσίαση του προγράμματος της ΕΠΑΨΥ για τους πρόσφυγες εδώ

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι ομιλίες ήταν ουσιαστικές και η συμμετοχή τους ενδυναμωτική σε σχέση με το έργο τους σχετικά με την φροντίδα και υποστήριξη των προσφύγων.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις παρουσιάσεις στο τέλος της σελίδας (download attachments )

Ευχαριστούμε το Δίκτυο ENTER για την συνεργασία, την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη της εκδήλωσης, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την άρτια υποστήριξη ως προς τον χώρο του συνεδρίου.

Ευχαριστούμε τις κ. Κουμάντου και Ορφανίδου από τον Αθήνα 984, τον κ. Σ. Κοτρώτσο από το Ραδιόφωνο 247 88.6, τον Γ. Λαμπράκο από τον ThemaRadio 104.6 για την προβολή της εκδήλωσης τους μέσω των εκπομπών τους, όπως και το enallaktikos.gr

Στις 25 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου ENTER.  To Δίκτυο ENTER ιδρύθηκε το 2001 και απαριθμεί 17 μέλη από 14 χώρες.  Η αποστολή του ENTER είναι να προωθήσει και να προασπίσει τα υψηλότερα πρότυπα προαγωγής της ψυχικής υγείας, κατάρτισης και φροντίδας στην Ευρώπη με βάση συνεργατική έρευνα.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν νέα πρόεδρος αναδείχθηκε η Καθ. Marja Kaunonen και ο Μιχάλης Λάβδας, ψυγολόγος, γραμματέας ΔΣ ΕΠΑΨΥ, εξελέγη αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας.  Η επόμενη ετήσια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Bodo της Νορβηγίας.

Η ΕΠΑΨΥ από 1/3/2018 είναι άμεσος συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και υλοποιεί παρέμβαση για τη φροντίδα ψυχικής υγείας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην περιοχή της Αττικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση - ESTIA.  Η διεπιστημονική ομάδα της ΕΠΑΨΥ αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή και ειδικά εκπαιδευμένους διερμηνείς και γίνεται με βάση τις αρχές της ενεργητικής ολοκληρωμένης φροντίδας στην κοινότητα (assertive community treatment).

Η παρέμβαση αφορά στην αξιολόγηση, εκτίμηση, θεραπευτική υποστήριξη και παρακολούθηση προσφύγων και αιτούντων άσυλο που εμφανίζουν συμπτώματα σοβαρής ψυχικής διαταραχής αλλά και ψυχολογικές δυσκολίες που προκαλούν σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου. Οι υπηρεσίες παρέχονται κατ’ οίκον αλλά και σε κατάλληλους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνεται η ενίσχυση της δικτύωσης με φορείς της δημόσιας ψυχικής υγείας καθώς και η εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και συναφών επιστημονικών πεδίων (επαγγελματιών υγείας, κοινωνικών επιστημόνων κ.ά.) που εργάζονται στο δίκτυο των φορέων του προγράμματος στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.

Η ΕΠΑΨΥ ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα με βάση τις αρχές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και του μοντέλου recovery. Έχει την ευθύνη λειτουργίας για 29 μονάδες ψυχικής υγείας, με 3771 ωφελούμενους ετησίως και 240 εργαζόμενους.