Νέα - Ανακοινώσεις

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική

Jul 31 2018

Η ΕΠΑΨΥ είναι παρούσα από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στις πληγείσες περιοχές ακολουθώντας τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική και ασφαλή παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους πληγέντες.   

  • Συγκεντρώσαμε προϊόντα ανάλογα με τις ανάγκες τα οποία δόθηκαν άμεσα στους πληγέντες μέσα από τους αρμόδιους γι' αυτό φορείς.
  • Κάναμε επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς: 1η ΥΠΕ, ΔΨΥ, ΕΚΕΠΥ, Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, Δήμο Μαραθώνα - Νέα Μάκρης , Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής κ.α. σε συνεργασία πάντα με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ στην οποία ανήκουμε.
  • Συμβάλλουμε στην καταγραφή αναγκών και συμμετέχουμε καθημερινά στις συναντήσεις συντονισμού.
  • Ενισχύσαμε την λειτουργία των Κέντρων Ημέρας Αμαρουσίου και Αγίας Παρασκευής ώστε οι πολίτες να μπορούν άμεσα να δεχθούν υποστήριξη τηλεφωνικά ή δια ζώσης


Οι συγκεκριμένοι Δήμοι ανήκουν στην περιοχή ευθύνης των Κέντρων Ημέρας. Λόγω βέβαια της κρίσης έχει ενισχυθεί η λειτουργία τους και συμβάλλουν περισσότεροι από 15 ειδικοί ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι και εθελοντές και από τις λοιπές μονάδες της ΕΠΑΨΥ (Κινητές Μονάδες, Στεγαστικές Δομές) και άλλους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε συστηματικά. Σημαντικοί εταίροι στην υλοποίηση των δράσεων είναι η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνα - Ν. Μάκρης καθώς και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου. 

Η επόμενη φάση

Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση θυμάτων φυσικών καταστροφών είναι πολύ σημαντικό να παρέχεται σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει Σταθμός Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στο Κέντρο Υγείας Ν. Μακρής στελεχωμένο από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, παιδοψυχίατρο (πληροφορίες: 2108100901, κ. Φ. Βασιλόπουλο).
Η υλοποίηση της δράσης σχεδιάζεται σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ν. Μάκρης κ. Αγοράνο και τον ψυχίατρο - επιμελητή Β. κ. Καραμάνο. 
Η λειτουργία θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος. Στην λειτουργία θα συμβάλλει και η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για την υποστήριξη ηλικιωμένων ατόμων καθώς και άλλοι φορείς. 

Για την ενίσχυση περαιτέρω των τοπικών υπηρεσιών και του τοπικού πληθυσμού θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα τεχνογνωσία και εμπειρία:   

  1. Εκπαίδευση μη ειδικών βάσει του εργαλείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Problem Management+
  2. Εκπαίδευση συντονιστών για την δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη και την αυτοκτονικότητα βάσει του μοντέλου Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη
  3. Υποστήριξη επαγγελματιών που πρόσφεραν υπηρεσίες κατά την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής: επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών, τοπικής αυτοδιοίκησης, εθελοντές (ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, σύστημα παραπομπών)

Κύριο μέλημα μας είναι να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε και να υποστηρίξουμε την προσπάθεια κάθε ατόμου, οικογένειας και τοπικής κοινότητας να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί για να αποκατασταθεί σταδιακά το αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας στους πληγέντες.   

Δείτε σχετικά τις δηλώσεις του κ. Φ. Βασιλόπουλου, ψυχολόγου στο Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου Franco Basaglia στην ΕΡΤ στο 30ο λεπτό του βίντεο ΕΔΩ
Read 2115 times
Rate this item
(0 votes)

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία «Ψυχαργώς» και με βάση τις αρχές της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

 

Στηρίζουμε

Στηρίξτε μας

Αριθμοί Λογαριασμού Δωρεών

ALPHA BANK ΙΒΑΝ - GR8001405010501002002007209

ΕΘΝΙΚΗ ΙΒΑΝ - GR1801101380000013848014745


Επικοινωνία

  Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
Αμαρουσίου Χαλανδρίου 68
Μαρούσι, Αττική, Τ.Κ.: 151 25

 +30 210 80 56 920

        +30 210 80 56 921 (Φαξ)

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 9.00 - 17.00