Νέα - Ανακοινώσεις

03/04/2019 Δελτίο Τύπου εκδήλωση στη Νέα Μάκρη

Apr 03 2019
Ανακοίνωση

Δελτίο τύπου απο την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27/3 στη Νεα Μάκρη για τη πρόληψη της αυτοκτονίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
 
Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο της παρέμβασης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής αλλά και για τον ευρύτερο πληθυσμό της κοινότητας του Δήμου Μαραθώνα διοργάνωσε εκπαιδευτική ημερίδα για την πρόληψη της αυτοκτονίας. 

Η εκπαιδευτική ημερίδα διοργανώθηκε στις 27/3/1019 στο Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» απευθυνόμενη σε μη ειδικούς ψυχικής υγείας, ανθρώπους που εργάζονται μέσα στην κοινότητα και κατέχουν θέσεις και ρόλους που τους φέρνουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες που είναι σε ρίσκο για αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Η παρέμβαση ASIST (Applied Suicide Intervention Skills Training) είναι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο εφαρμοσμένων δεξιοτήτων παρέμβασης στην αυτοκτονία και πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη παρέμβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύοντας πολίτες ώστε να διακρίνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε κοντινά τους άτομα και να είναι σε θέση να τα βοηθήσουν με σωστό τρόπο.

Η εκπαιδευτική ημερίδα επικεντρώθηκε σε δεξιότητες παρέμβασης για την πρόληψη της αυτοκτονίας. Παρουσιάστηκαν κυρίως τεχνικές επικοινωνίας με κάποιο άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο με σκοπό να προληφθεί μια πιθανή αυτοκαταστροφική πράξη. Αφού συζητήθηκαν οι προσωπικές αντιλήψεις και στάσεις σχετικά με την αυτοκτονία που ενδέχεται να επηρεάζουν την παρέμβασή μας, επικεντρωθήκαμε στην αναγνώριση των ενδείξεων του κινδύνου όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο. Επίσης, συζητήθηκαν οι δεξιότητες της ενεργητικής ακρόασης και της ενσυναίσθησης ώστε το άτομο σε κίνδυνο να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί του ένα πλάνο που θα το κρατήσει ασφαλές μέχρι να λάβει την κατάλληλη, εξειδικευμένη βοήθεια.
 
Το εκπαιδευτικό διεξήγαγαν εκ μέρους της ΕΠΑΨΥ οι κα Κατερίνα Θωμαΐδη, Κλινική Ψυχολόγος MSc- Ψυχοθεραπεύτρια και κα Ιωσηφίνα Δάρρα, Ψυχίατρος και Δραματοθεραπεύτρια.  Στην εκπαιδευτική ημερίδα παρευρέθηκαν επαγγελματίες από συνεργαζόμενους φορείς ψυχικής υγείας, σχολεία, ενορίες και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα επανάληψης της συγκεκριμένης ημερίδας ώστε να παρευρεθούν περισσότερα άτομα από την τοπική κοινότητα καθώς είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω σε ένα θέμα τόσο φορτισμένο από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

 
    

 

 
Read 439 times
Rate this item
(0 votes)

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία «Ψυχαργώς» και με βάση τις αρχές της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

 

Στηρίζουμε

Στηρίξτε μας

Αριθμοί Λογαριασμού Δωρεών

ALPHA BANK ΙΒΑΝ - GR8001405010501002002007209

ΕΘΝΙΚΗ ΙΒΑΝ - GR1801101380000013848014745


Επικοινωνία

  Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
Σαλαμίνος 36,
Μαρούσι, Αττική, Τ.Κ.: 151 24

 +30 210 80 56 920

        +30 210 80 56 921 (Φαξ)

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 9.00 - 17.00