Άρθρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου. Φέτος αφιερώσαμε τη μέρα αυτή στα παιδιά των εργαζομένων του Φορέα και καταφέραμε να «κλέψουμε» και εμείς λίγη από την παιδικότητά τους για να υποδεχθούμε τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

Από το πρόγραμμα της εκδήλωσης δε θα μπορούσαν να λείπουν οι χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, όπου όλα τα παιδιά άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και δημιούργησαν. Καθοδηγητές τους στο «ταξίδι» αυτό μέλη από το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης: Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια.

Στη συνέχεια, το “Θέατρο Ημέρας” «παρέσυρε» τους μικρούς ήρωες της παρέας σε ένα εορταστικό θεατρικό παιχνίδι, όπου το κάθε παιδί υποδύθηκε το δικό του ρόλο.

Η εκδήλωση αυτή είχε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, χαρακτήρα αλληλεγγύης και προσφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι του Φορέα συγκέντρωσαν είδη ανάγκης για παιδιά που μας χρειάζονται.

Τις θερμές μας ευχαριστίες στο Δήμο Χαλανδρίου για την διάθεση του χώρου, αλλά και στους χορηγούς μας που προσέφεραν προϊόντα για το μπουφέ της εκδήλωσης.

               

 

 

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μια «Γιορτή Τέχνης» για το Οικοτροφείο Πεντέλης (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου.

Η εκδήλωση αυτή απέδειξε σε όλους μας πως οι αποστάσεις δεν είναι αρκετές για να χωρίσουν τους ανθρώπους. Μέρα με τη μέρα, γινόμασταν αποδέκτες αγάπης και στήριξης από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εσάς που σταθήκατε αρωγοί στο καλλιτεχνικό μας αυτό εγχείρημα και το εμπλουτίσατε με τις δικές σας δημιουργίες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που αψηφήσατε τις χιλιομετρικές αποστάσεις και βρεθήκατε στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου για να μας γνωρίσετε από κοντά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εσάς που αγκαλιάσατε την προσπάθειά μας και μας δώσατε ώθηση για το επόμενο καλλιτεχνικό βήμα.

Δε θα μπορούσαμε όμως να μην απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας στο Δήμο Χαλανδρίου για την άριστη συνεργασία και ανταπόκρισή του σε ότι χρειαστήκαμε.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις πιο ζεστές μας ευχαριστίες στους χορηγούς μας, που με την ευαισθησία και την κοινωνική τους αλληλεγγύη δίνουν ζωντάνια στα όνειρά μας.

 

 

 To Κέντρο Ημέρας "Franco Basaglia" της ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου θα διοργανώσουν ημερίδα με τίτλο: "Η Υγεία της Ψυχής στην πόλη μας" την Δευτέρα 18/05/2015 και ώρα 18:30 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα). Η ημερίδα η οποία θα έχει την μορφή ανοιχτού διαλόγου με την κοινότητα θα έχει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Εισαγωγή στην Ψυχική Υγεία: Μύθοι και αλήθειες
  • Στίγμα και κοινωνικός αποκλεισμός
  • Κατάθλιψη σε παιδιά και Εφήβους
  • Υπηρεσίες Κέντρου Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα "Franco Basaglia" στο Μαρούσι
  • Συζήτηση με το κοινό
Ομιλητές: 
  • Αντώνης Χατζημανώλης , Ψυχίατρος Κέντρου Ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων "Franco Basaglia"
  •  Φώτης Βασιλόπουλος , Ψυχολόγος , εργαζόμενος ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο , συνεργάτης του Κέντρου Ημέρας
  • Φωτεινή Ιωαννίδη, Ψυχολόγος Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. , Δήμος Αμαρουσίου
  • Αλέξης Κροκιδάς , Κοινωνικός Λειτουργός , Επιστημονικά Υπεύθυνος Κέντρου Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πιστοί στην παράδοσή μας σας προσκαλούμε να υποδεχθούμε μαζί τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Το Οικοτροφείο Πεντέλης «στην @κρη της πόλης» διοργανώνει τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17.30.

Σας περιμένουμε σε ένα ζεστό και όμορφο περιβάλλον, το οποίο θα «ντυθεί» μουσικά με τις ξεχωριστές μελωδίες από τις «Αλληλέγγυες Νότες».

Και οφείλουμε τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους που αγκάλιασαν για μια ακόμη χρονιά το θεσμό μας αυτό και στήριξαν με την προσφορά τους τη διοργάνωση.

                            

 

                           

                                   

 

 Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση εθελοντών που πραγματοποίησε το Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α. Λιβαδειάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

 

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας πραγματοποίησε συνάντηση μελών της δομής στις 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00 στο Art Cafe Αστραδενή. Η προφορική αφήγηση αποτελεί τον πυρήνα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις  20 Μαρτίου, έχοντας τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης  «Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων», η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991 και συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνικότητα του ανθρώπου.

 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι εθελοντές της δομής, Κατερίνα Ρόγγα, Γιώργος Λάιος και Άντζελα Μιχαλοστάμου, μας «αφηγήθηκαν» την εμπειρία τους για την εθελοντική τους δράση στο οικοτροφείο καθώς και το προστατευμένο διαμέρισμα τη δομής, που λειτουργούν στην Λιβαδειά, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η επιστημονικά υπεύθυνη της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς, Καράλη Ελένη Κωνσταντίνα, Ψυχολόγος, Msc.

 

fwto

 

Η κα Ρόγγα Κατερίνα ανέφερε: Εργάζομαι εθελοντικά στην ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς τους τελευταίους 9 μήνες και παρά το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο, οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει είναι πολλές και ποικίλες. Αν και τις πρώτες μέρες της εργασίας μου στη δομή θεωρούσα ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο να επικοινωνήσω και να έρθω κοντά με τους ενοίκους που διαμένουν εκεί, η άποψη αυτή άλλαξε ριζικά μετά το τέλος του πρώτου, κιόλας, μήνα. Παρά το γεγονός, ότι τα άτομα στο συγκεκριμένο πλαίσιο πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, επικοινώνησα και δέθηκα συναισθηματικά μαζί τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να είμαι ειλικρινής απέναντι τους, να δείχνω σεβασμό στις απόψεις και τις ανάγκες τους και το βασικότερο απ' όλα να εκφράζω πραγματικό ενδιαφέρον για εκείνους και τα προβλήματα τους. Σημαντική, επίσης,  ήταν η βοήθεια του προσωπικού, στο να εδραιωθεί η σχέση μας.

       fwto 2   

   

Για αρχή, θα αναφερθώ στο ρόλο μου ως εθελόντρια, ο οποίος αφορά αρμοδιότητες όπως τη συνοδεία των ενοίκων σε εξωτερικούς περιπάτους στην περιοχή της Λιβαδειάς, καθώς και τη δημιουργία ομάδων ζωγραφικής ή ανάγνωσης περιοδικού, με στόχο την διαρκή ενασχόληση τους με δραστηριότητες που οξύνουν τη σκέψη και την κρίση τους. Όσον αφορά στους περιπάτους στην περιοχή της Λιβαδειάς, διαπίστωσα ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική διάθεση των φιλοξενούμενων. Τους ευχαριστεί να βγαίνουν έξω, να συναναστρέφονται με κόσμο, να γνωρίζουν καινούρια άτομα και να μιλούν μαζί τους και γενικότερα να απολαμβάνουν τις "μικροχαρές" της ζωής όπως είναι για παράδειγμα ένας καφές δίπλα στο ποτάμι της πόλης. Ευχάριστη έκπληξη, ωστόσο, μου προκάλεσε και η στάση που διατηρεί η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης απέναντι στους ενοίκους κατά τη διάρκεια των εξωτερικών περιπάτων μας. Οι περισσότεροι είναι αρκετά πρόθυμοι να μιλήσουν μαζί τους, να μάθουν για τυχόν προβλήματά τους και να τους βοηθήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν τους ενοίκους με επιφυλακτικότητα.

   Οι ομάδες ζωγραφικής ή ανάγνωσης περιοδικού δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να βελτιώσουν τη σκέψη τους, εκφράζοντας τη γνώμη τους για τα διάφορα θέματα που διαβάζουν στα περιοδικά, όπως και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω της ζωγραφικής. Επιπλέον, η ανάγνωση περιοδικού προσφέρει ένα επιπλέον όφελος, αφού οι ένοικοι συνδέονται με την πραγματικότητα ενεργά, τοποθετούμενοι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Πέραν των ωρών που αφιερώνονται στην οργάνωση ομάδων και τη  συνοδεία στους εξωτερικούς περιπάτους, οι υπόλοιπες ώρες στη δομή καλύπτονται είτε παίζοντας διάφορα παιχνίδια με τους ενοίκους, όπως τάβλι, η συζητώντας μαζί τους για προβλήματα που πιθανόν τους απασχολούν.

  Συνοψίζοντας, όλη αυτή η εμπειρία μου στην ΕΠΑΨΥ με βοήθησε να εξελίξω τις γνώσεις μου στον τομέα της ψυχολογίας, ενώ παράλληλα συντέλεσε στο να ευαισθητοποιηθώ περισσότερο απέναντι στα προβλήματα των ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν ψυχικές νόσους όπως και να κατανοήσω ότι πίσω από τις ταμπέλες που συνηθίζουμε να τους αποδίδονται βρίσκονται άνθρωποι με ανάγκες και συναισθήματα που χρειάζονται το σεβασμό, την αγάπη και την βοήθεια μας."

 

 fwto4

 

Στην συνέχεια, ο κος Λάιος Γιώργος μίλησε για την χρησιμότητα της αφήγησης, ως  θεραπευτική συνομιλία

«σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με καινούργια ματιά.

… η απλότητα των σχέσεων φαίνεται ό,τι πιο γνήσιο, αφυπνίζεται το ένστικτο. Μέσα από μια ανταλλαγή ενέργειας η αφήγηση επιτρέπει να εμπιστεύεσαι τον άλλο χωρίς φόβο. Το μυαλό και η ψυχή γεμίζουν εικόνες και χρώματα που μας θωρακίζουν συναισθηματικά όλους μας.

Όταν σκέφθηκα να δουλέψουμε επάνω στην ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι θα ξεκλείδωναν τόσα συναισθήματα, να σκάψουν βαθιά μέσα τους και να αναζητήσουν βαθύτερες έννοιες και να βρουν αλληγορίες!!!

…το ξάφνιασμα είναι μεγάλο όταν «προβάλλεις» τη σκέψη μιας μαθηματικής πράξης στο κενό – τάχα διερωτώμενος - …ένα λεπτό έχει 60’’, η μέρα 24 ώρες, πόσα…???

…η απάντηση έρχεται από το Ν… αιφνιδιαστική, γρήγορη, απόλυτα σωστή…86.400 δευτερόλεπτα!!!

Όποιος βιώνει μια τέτοια εμπειρία ξεφεύγει από την μονοτονία, νοιώθει μια πραγματική εσωτερική πληρότητα.

… μια εμπειρία που κάνει τα απλά πράγματα να φαίνονται μεγάλα και σημαντικά!!!

 

fwto3

 

Το απόμακρο του βλέμματος γαληνεύει σιγά-σιγά δίνοντας ένα τόνο μαγικό, κάνοντας του χρόνο να σταματάει κι όταν διερωτάσαι πως γίνεται αυτό η Κ….. απαντάει: Χρόνου Φείδου.

Είναι ένα ταξίδι που όταν πλησιάζεις τον κόσμο αυτό με αγάπη και αρχοντιά, ανακαλύπτεις αξίες που με αγάπη κάνουν τον άνθρωπο πιο άνθρωπο!!!

…Κι ενώ αρχικά στην αντίληψη του κόσμου υπήρχε ένα μούδιασμα όλες οι δράσεις και η συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες «προκάλεσαν» την κοινή λογική να κάνει απρόβλεπτα άλματα και να στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις όπου γεννιούνται νέες εμπειρίες.

Στόχος είναι οι βασικές αξίες να βάλουν τη σκέψη σε μια σειρά και να γίνει μέσο αυτοπροσδιορισμού ενεργώντας αυθόρμητα, αναζητώντας αλήθειες με κομψότητα και καλαισθησία!!!

…η αφήγηση γίνεται μέσα από βιωματική προσέγγιση σε ένα περιβάλλον που οι ιστορίες δημιουργούν πλούσια ερεθίσματα για να είναι το κάθε άτομο καλά με τον εαυτό του!!!

…και σαν νοιώσουν ελεύθεροι αποκαλύπτονται εκφραστικές δυνατότητες για το κάθε άτομο με τη δική του απόλυτη μοναδικότητα!!!»

Η κα Μιχαλοστάμου Άντζελα θέλησε να μοιραστεί την προσωπική της εμπειρία, ως λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τον τρόπο, που αντιμετώπισε την ψυχική νόσο με την βοήθεια συγγενών της καθώς και μελών του προσωπικού της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς και περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία ως σήμερα, που έχει ενταχθεί στην ομάδα εθελοντών του οικοτροφείου, ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι: «Εθελοντισμός είναι να προσφέρει κάποιος με τη θέληση του, να στρατεύεται οικειοθελώς.

Όταν αποφάσισα να γίνω εθελόντρια δεν φανταζόμουν πόσα εγώ θα έπαιρνα από αυτή τη προσφορά μου.  Πόσα υπέροχα συναισθήματα θα ένοιωθα δίνοντας λίγο από το χρόνο μου. Κάνω ανθρώπους ευτυχισμένους και κοντά τους γίνομαι και εγώ.

Ο εθελοντισμός για μένα είναι μεγαλείο ψυχής.

Προτρέπω τους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές.»

Η συνάντηση έκλεισε με ιστορίες του Jorge Bucay από τα μέλη της ομάδας αφήγησης, που πραγματοποιείται στον χώρο του οικοτροφείου από το 2013 και συντονίζει ο κος Λάιος Γιώργος, αφηγητής και μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

 

 fwto5

 

 

Ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους καθώς και το Art Café Αστραδενή, που φιλοξένησε την εκδήλωση.

  

 
logo

Βρίσκεστε εδώ: Home

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook