Η εθελοντική προσφορά αποκτάει και άλλη διάσταση όταν αποτυπώνεται με λέξεις και συναισθήματα. Πώς τη βιώνουν οι ίδιοι οι εθελοντές, πώς τη βιώνουν οι αποδέκτες της. Ο χώρος αυτός αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των εμπειριών και των συναισθημάτων, που θέλουν οι εθελοντές και οι φιλοξενούμενοι των δομών να μοιραστούν μαζί μας.

Εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. διοργάνωσε μια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ψυχική υγεία και τους ψυχικά πάσχοντες στη χώρα μας. Η φετινή εκδήλωση είχε και μια μορφή διαμαρτυρίας καθώς η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, άγγιξε και το χώρο της ψυχικής υγείας, με μέτρα που δυσχεραίνουν τη ζωή των ενοίκων και το έργο των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν κάτω από δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες. Πέρα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συλλογή υπογραφών από τους πολίτες, οι οποίες θα σταλούν στο Υπουργείο Υγείας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρούσα κατάσταση.

Μέλη της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, ένοικοι καθώς και κάποιοι συγγενείς ψυχικά πασχόντων βρέθηκαν εκεί για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους περαστικούς για την κατάσταση. Εμείς, ως εθελόντριες στο Κοινοτικό Σπίτι «Η Θέτις» ήμασταν εκεί και προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή. Η εκδήλωση είχε τις προδιαδραφές να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς είχαν προγραμματιστεί εκτός των άλλων συναυλίες, ποδηλατοδρομίες και graffiti action, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά. Ωστόσο εμείς, συμμετέχοντας στην όλη δράση μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τη δραστηριότητα των δομών, συνομιλήσαμε με όσους ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και συλλέξαμε υπογραφές για την ενίσχυση της προσπάθειάς μας.

 

Συνολικά, ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για μας, γιατί είδαμε στην πράξη, ένα μέρος του αγώνα που αναγκάζονται να δίνουν οι εργαζόμενοι για να κερδίσουν βασικά δικαιώματα για τους ίδιους, αλλά και για τους ενοίκους των δομών και τα άτομα που έχουν ανάγκη τη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας. Επιπλέον, είχαν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις και οι απόψεις που εξέφραζαν οι περαστικοί. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τον κόσμο, ένα μέρος του οποίου έχει άγνοια αφ’ ενός για την ύπαρξη των δομών και αφ’ ετέρου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.. Απ’ την άλλη μεριά υπήρχαν πολλοί που έδειχναν μεγάλη θέληση να μας βοηθήσουν και να στηρίξουν τη δράση αυτή. Η εμπλοκή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πάντα κάτι πολύ ευχάριστο για εμάς και γι’ αυτό είμαστε στη διάθεση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και των δομών της, ώστε κι εμείς με τον τρόπο μας να βοηθήσουμε στο να σταματήσει η υποβάθμιση και η εξαθλίωση των ψυχικά πασχόντων, της ψυχικής υγείας και όσων εργάζονται σε αυτήν.

 

Άννα-Μαρία Λαγκώνα

Χριστίνα Παπαλέξη

Εθελόντριες στο Κοινοτικό Σπιτιού «Η Θέτις» από τον 12/2011

Βρίσκεστε εδώ: Home Εθελοντισμός Εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς 22/10/2012 Εμπειρίες εθελοντριών του Κοινοτικού Σπιτιού "Η Θέτις" από την εμπλοκή τους στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook