Η εθελοντική προσφορά αποκτάει και άλλη διάσταση όταν αποτυπώνεται με λέξεις και συναισθήματα. Πώς τη βιώνουν οι ίδιοι οι εθελοντές, πώς τη βιώνουν οι αποδέκτες της. Ο χώρος αυτός αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των εμπειριών και των συναισθημάτων, που θέλουν οι εθελοντές και οι φιλοξενούμενοι των δομών να μοιραστούν μαζί μας.

Εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς

          Αυτό που από την πρώτη στιγμή με κέρδισε ερχόμενη για πρώτη φορά στον ξενώνα ήταν η ζεστασιά και η οικογενειακή ατμόσφαιρα του σπιτιού. Με το πέρασμα του χρόνου σε αυτό συνέβαλαν από τη δική τους πλευρά οι ένοικοι με την αυθεντικότητα τους και τον πηγαίο τρόπο που σε προσεγγίζουν, αλλά και το γενικότερο πνεύμα ομαδικότητας βάσει του οποίου λειτουργεί ο ξενώνας.

           Η εμπειρία της εθελοντικής εργασίας μου προσέφερε πράγματα τόσο σε επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, όσο και γενικότερα σε επίπεδο προσωπικής εξέλιξης και ανάπτυξης. Όσον αφορά το πρώτο, οι εβδομαδιαίες συναντήσεις στις οποίες γίνονταν παρουσιάσεις και συζήτηση άρθρων σχετικών με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά και ειδικότερων θεμάτων της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σε συνδυασμό με τη μελέτη των ιστορικών των ενοίκων, αλλά και οι κλινικές συναντήσεις και η εποπτεία των εθελοντών μου προσέφεραν τη δυνατότητα να γνωρίσω τον τρόπο και τη «φιλοσοφία» με την οποία λειτουργεί ένας ξενώνας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, να ενημερώνομαι για την εξέλιξη και κατάσταση των ενοίκων και να συζητω θέματα που προκύπτουν κατά την επαφή με τους ενοίκους.

           Όσον αφορά το δεύτερο επίπεδο, κατά την περίοδο της εθελοντικής  εργασίας προσφέρθηκε η δυνατότητα προσωπικής σύνδεσης με τους ενοίκους μέσα από την εμπλοκή σε εξατομικευμένες δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η προσωπική αυτή επαφή κατά την εξατομικευμένη δραστηριότητα, κατά τη γνώμη μου και η πιο σημαντική, με έβαλε σε μια διαδικασία αναζήτησης ενός κατάλληλου τρόπου αλληλεπίδρασης, σε μια συνεχή προσπαθεια να κατανοώ τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου και να τον ενισχύω να εκφράζει τις επιθυμίες του. Επίσης, ενισχύσε την πεποίθηση για τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει η αλληλεπίδραση στην κοινωνικοποίηση, και στην ανακούφιση των ενοίκων από την ιδρυματική τους ιστορία και κατά συνέπεια τη σημασία του να αναγνωρίζεις και να βάζεις ψυχή στα απλά καθημερινά πράγματα στη ζωή τους.

            Γενικότερα η εμπειρία μου ως εθελόντριας μου έδωσε την ικανοποίηση  του αισθήματος της προσφοράς και της συμμετοχής, τόνωσε τις αξίες της αλληλεγγύης, τη σημασία της κοινότητας και του αισθήματος του ανήκειν, τη σημασία της φροντίδας και του ενδιαφέροντος για τον άλλο, της υπευθυνότητας, της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας που σε κάνει να βλέπεις ξεκάθαρα στους άλλους αυτά που μας ενώνουν, κατά τη γνώμη μου βασικές προϋποθέσεις για ο,τιδήποτε κι αν κάνει κανείς στη ζωή του, πολύ περισσότερο δε για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Τελικά, πρόκειται για μια εμπειρία που σε κάνει να θες να προσφέρεις και τελικά να παίρνεις περισσότερα.

 

Δώρα Μανάτου

Ψυχολόγος

Εθελόντρια από 08/11/2012 έως 30/12/2013

Βρίσκεστε εδώ: Home Εθελοντισμός Εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς 02/12/2014 Εμπειρία εθελόντριας του Κοινοτικού Σπιτιού "Η Θέτις", κας. Μανάτου Δώρας

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook