Νέα - Εκδηλώσεις

«Πέρα από την λάμψη των εορτασμών υπάρχει και μια άλλη πλευρά της ζωής και αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ξενώνας «Ψυχαργώς» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας. Το προσωπικό του Κέντρου φρόντισε και την τελευταία λεπτομέρεια καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους του με ένα ζεστό χαμόγελο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής:

Η επιστημονικά υπεύθυνη των δομών κα. Βάσω Μπόρου υποδέχθηκε το κοινό και ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά την τοπική κοινωνία για την ανταπόκριση που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η μικρή γιορτή. «Ο στόχος μας είναι να γιορτάσουμε όλοι μαζί για την ψυχική μας υγεία. Να πάμε κόντρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ψυχή που δοκιμάζεται καθημερινά, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να υψώσουμε το ανάστημά μας και να πάψουμε πια να σιωπούμε απέναντι σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να χρησιμοποιήσουμε ξανά το συναίσθημα» τόνισε η κα. Μπόρου σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία είναι απαραίτητο να υπάρχει μια γιορτή για την ψυχή δεδομένου ότι η ψυχική μας ισορροπία απειλείται κάθε ημέρα, η ψυχική μας ευεξία υποσκάπτεται συνεχώς και η ψυχική μας οντότητα βάλλεται συθέμελα.

Ημερίδα για την κατάθλιψη ως παγκόσμια κρίση πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη, σε συνέχεια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Ζωγραφική της Ψυχής». Η ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Τίτλος της ημερίδας ήταν «Η ψυχική υγεία μέσα από την Τέχνη» και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Λιάκος.

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας «Όραμα» Σοφοκλή Τσιλιμπάρη

«Στην θύελλα που διανύει το κράτος και η κοινωνία μας, είναι αναγκαίο να μην αφήσουμε οι κοινωνικές ευαισθησίες και ανάγκες να παρασυρθούν από τους ανέμους.

Πριν δύο δεκαετίες ξεκίνησε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην χώρα μας, αλλάζοντας δραστικά τη ζωή όλων των ατόμων που έχουν νοσήσει από ψυχικά νοσήματα. Πολλά έχουν γίνει, αλλά και πολλά μένει ακόμη να γίνουν, μέχρι να απαλυνθεί το στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός του ψυχικά ασθενούς από την κουλτούρα των νεοελλήνων.

Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί το Δήμο Μήλου, το Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά το Δήμαρχο Κ. Δαμουλάκη Γεράσιμο εξέδωσε η Ε.Π.Α.Ψ.Υ., για τη διάθεση χώρου για παρακολούθηση εξυπηρετουμένων από τους ειδικούς ψυχικής υγείας του Κλιμακίου Μήλου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Μήλου, το Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά το Δήμαρχο Κ. Δαμουλάκη Γεράσιμο για την έμπρακτη στήριξη που παρέχουν στο έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων και ιδιαίτερα για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα μας για διάθεση χώρου παρακολούθησης εξυπηρετουμένων από την υπηρεσία μας. Σε μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδο για την υπηρεσία μας, σταθήκατε αρωγοί και πραγματικά σκύψατε πάνω από το πρόβλημα της στέγασης της κινητής μονάδας.

Διαμαρτυρία για τις περικοπές δαπανών για την ψυχική υγεία

Συγκέντρωση και συμβολική πορεία μνήμης με κεντρικό σύνθημα «Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα» οργανώνεται για την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, στο Σύνταγμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου.

Η πορείας θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών και μελών ΚΑΠΗ και με τη συνοδεία της μπάντας του δήμου Αθηναίων και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, ενώ στόχο έχει να διαμαρτυρηθούν όσοι νιώθουν το βάρος της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ασθενών και των οικογενειών τους σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Σήμερα οι μονάδες φροντίδας που υπάρχουν για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, δύο ξενώνες, οκτώ κέντρα ημέρας και δύο υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι, εξυπηρετούν ένα μικρό μόνο ποσοστό ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους (5.000 σε σύνολο 200.000 ασθενών στην Ελλάδα). Οι δομές αυτές λειτουργούν με την ευθύνη των ΜΚΟ εταιρειών Αλτσχάιμερ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Χανιά και τη Ρόδο.

Την πορεία διοργανώνουν για πέμπτη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ».

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Της Λίνας Γιάνναρου

«Πήγα στους αγώνες στην Παλλήνη. Έτρεξα και βγήκα δεύτερος. Πήραμε μετάλλιο και δίπλωμα και είχα αυτοκόλλητο στην μπλούζα μου με τον αριθμό 9. Πέρασα τρία παιδιά. Όλοι μου έδωσαν συγχαρητήρια και με αγκάλιασε μια κοπέλα που κρατούσε τα μετάλλια. Κυριάκος». «Πήγα στην Κηφισιά, στην έκθεση λουλουδιών. Ήταν η κυρία Ελένη και ήταν η αδελφή της Ματίνας που τη λένε Ειρήνη. Πέρασα καλά, είδα τα λουλούδια. Πήγα μόνος μου με το λεωφορείο, το περίπτερο του σχολείου μας είχε φοίνικες, ιβίσκους. Έκανα βόλτα μέσα στο πάρκο, μετά πήγα σπίτι. Γιάννης».

Καμιά φορά η πρόοδος κρύβεται σε μια αποστροφή του λόγου, σε μια ασυνήθιστη κίνηση ή κάπου πίσω από τις λέξεις σε εκθέσεις σαν και τις παραπάνω. Και δεν μετριέται με βαθμούς ούτε αποτυπώνεται σε ελέγχους, αλλά στην κοφτερή ματιά της μάνας, του αδερφού, του θεραπευτή. Θα ήθελαν πολύ οι άνθρωποι του Σικιαρίδειου Ιδρύματος του Αμαρουσίου, του μη κερδοσκοπικού κέντρου για την κατάρτιση παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση, να μπορούσαν να μιλήσουν στους αρμόδιους για τον Κυριάκο, τον Γιάννη, τη Χριστίνα, τον Μανώλη, τον Σάββα, τη Φανή και τα άλλα περίπου 200 παιδιά και για τα όσα είχαν καταφέρει πριν τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης στερέψουν. Όμως δεν υπάρχουν τέτοιες εκθέσεις προόδου και άλλωστε οι δραματικές τους εκκλήσεις ήδη από το 2011, όταν πια τα προβλήματα είχαν γίνει πιεστικά, έχουν μείνει όλες αναπάντητες. Έτσι, στις 4 Σεπτεμβρίου 2012, η επιστολή προς τους γονείς έλεγε: «Σας γνωρίζουμε ότι οι μέχρι σήμερα συνεχείς γραπτές και προφορικές παραστάσεις μας προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (περιλαμβανομένων των Υπουργών Υγείας και Παιδείας) για την άμεση καταβολή της οφειλόμενης κρατικής επιχορήγησης δεν απέδωσαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι έπειτα από 70 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, το Ίδρυμα αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες. Κατά την εκπαιδευτική περίοδο Σεπτεμβρίου 2012-Ιουνίου 2013, το Ίδρυμα μας δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στις εγκαταστάσεις του τις υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας και κατάρτισης τις οποίες παρείχε. Κατόπιν τούτου θα πρέπει να μεριμνήσετε για εναλλακτικές λύσεις για τη φροντίδα και κατάρτιση των αγαπημένων και σε μας παιδιών σας, τα οποία είναι τα τελευταία που ευθύνονται για τις κρατούσες οικονομικές συγκυρίες και τη διαπιστούμενη κρατική ολιγωρία».

"Σε νομικά προβλήματα αποδίδει τις καθυστερήσεις η Yφυπουργός Υγείας, Φ. Σκοπούλη"

Σε νομικά προβλήματα απέδωσε η Yφυπουργός Υγείας, Φ. Σκοπούλη, την πολύ μικρή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ψυχική υγεία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Κ. Ζαχαριά. Το υπηρεσιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού προβλέπει 241 εκατ. ευρώ για την ψυχική υγεία, από τα οποία έχουν απορροφηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου μόνο το 4%, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα λήγει το 2013 με δυνατότητα επέκτασης για δύο χρόνια.

Ο Κ. Ζαχαριάς υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος αρκετά από τα έργα να απενταχθούν από το πρόγραμμα λόγω των καθυστερήσεων και τόνισε την ανάγκη που έχει ο τομέας της ψυχικής υγείας για τα χρήματα αυτά, δεδομένου ότι φέτος είναι κατά 50% μειωμένος ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία. Ακόμα μίλησε για τεράστιες ευθύνες αν αυτά τα κονδύλια «διαφύγουν συνειδητά».

Η Φ. Σκοπούλη υποστήριξε ότι υπάρχουν προτάσεις για έργα ψυχικής υγείας περίπου 17,7 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο έργα ύψους 10,8 εκατ. ευρώ είναι χωρίς νομικές δεσμεύσεις. Τα χρήματα δίδονται πρώτα από το κράτος, το οποίο στην συνέχεια τα εισπράττει από την Ε.Ε., και σύμφωνα με την Yφυπουργό το κράτος έχει ήδη εγκρίνει 31 εκατ. από κρατικά κονδύλια, αλλά έχει διαθέσει μόνο 10 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2012.

H νέα εκπαιδευτική περίοδος, Οκτωβρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013, ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου 2012, στις 11 η ώρα στην Α' Ψυχιατρική Κλινική.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 162 ωρών και βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2008. Στόχος του προγράμματος είναι η πληρέστερη κατάρτιση των πτυχιούχων ψυχολόγων σε θέματα που άπτονται της κλινικής πράξης.

Μετά από 3 επιτυχημένους κύκλους έγινε αναπροσαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες του ISO 9001:2008.

Το Πρόγραμμα Κλινικής Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία περιλαμβάνει ομαδική εκπαίδευση (μέγιστο 16 άτομα) και εκπαίδευση μέσα από τις υπηρεσίες της Κλινικής (μέγιστο 2 άτομα).

Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα δυσάρεστο γεγονός: Την απώλεια 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Κάθε μέρα περίπου 3.000 κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και αυτοί που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν κάνει προηγουμένως 20 ή και περισσότερες απόπειρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2006 σημειώθηκαν 394 θάνατοι από αυτοκτονίες (326 άντρες και 68 γυναίκες). Ο αριθμός όμως των καταγεγραμμένων υπολείπεται του πραγματικού, επειδή κάποιες συγκαλύπτονται για λόγους «στιγματισμού» (π.χ. πτώση από ύψος, δηλητηρίαση κλπ). Λόγω της αύξησης των αυτοκτονιών κατά 15% μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονία στη χώρα μας το 2010 υπολογίζεται στους 500.

Skhizein (greek subtitles)

Δημοσίευση 15/2/2011

To Skhizein είναι το 7 φορές βραβευμένο animation μικρού μήκους, του Γάλλου σκηνοθέτη Jérémy Clapin. Απολαύστε το (εδώ).

ΠΗΓΗ: RAMNOUSIA

Το Skhizein με πολύ πετυχημένο τρόπο κάνει το τηλεθεατή να αντιληφθεί, πως είναι η ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος πάσχει από σχιζοφρένεια.

 

Oslo, Norway, 3-5 September 2012

Mental health problems are among the leading contributors to the burden of disease globally and in many European countries, they are already the major cause of morbidity. In response to this, WHO is developing several interconnected and complementary activities that support Member States in producing comprehensive policies and strategies addressing:

  • promotion of mental health
  • prevention of mental disorders, and early identification
  • care support
  • and treatment and recovery of persons with mental disorders.

The policies and strategies have to be developed according to national priorities and within their specific contexts.

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook