H ψυχική υγεία στα media

Κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», η οποία αυτήν την περίοδο καλύπτει περίπου 100 - 120 άτομα το μήνα, ενώ άλλα 20 βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Το γεγονός, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΑ του συντονιστή της μονάδας -ψυχολόγου Νίκου Ρούσσου, οφείλεται στην οικονομική κρίση που έχει επιβαρύνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, οι οποίοι, επιπροσθέτως, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτες. Ως επί τω πλείστον, τα περιστατικά αφορούν σε περιπτώσεις αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών, βαρέων ψυχικών νοσημάτων, καθώς, επίσης, και σε άτομα που αντιμετωπίζουν διαφόρων μορφών προβλήματα, όπως οικογενειακά και διαπροσωπικά. Παρά το γεγονός ότι το 6μελές προσωπικό της μονάδας καλείται να παρέχει υπηρεσίες σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών, εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα της μη έγκαιρης πληρωμής του με την καθυστέρηση των μισθών να φτάνει τους 5 μήνες, ενώ, μετά τον Αύγουστο, ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι, αυτήν την περίοδο η δομή οργανώνει στο χώρο που της έχει παραχωρηθεί από το δήμο στο Αργάσι τη λειτουργία μιας κοινωνικής λέσχης για ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αρθρογράφος: Διονύσης Νέγκας

Σύνταξη: Μαρίνα Μάντζου

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ - ΠΕΡΙΦ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 

Υγεία - Επιστήμη

Με απόφαση Κατσιφάρα στο ΕΣΠΑ το έργο.

Στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ εντάχθηκε, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, το έργο της αγοράς και διαμόρφωσης κτιρίου στην Πάτρα για την λειτουργία Κέντρου Ημέρας για 50 άτομα και μαζί δυο προστατευόμενων διαμερισμάτων των έξι ατόμων για ψυχικά πάσχοντες. Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο του έργου «η πράξη αφορά στην αγορά κατάλληλου κτιρίου για την λειτουργία Κέντρου Ημέρας και δυο προστατευόμενων διαμερισμάτων των έξι ατόμων για ψυχικά πάσχοντες. Το κτίριο θα πρέπει να είναι είτε αυτοτελές και ανεξάρτητο, είτε αυτοτελές τμήμα ή τμήματα μεγαλύτερου κτιρίου ή κτιριακού συγκροτήματος. Το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας που θα δημιουργηθεί στο εν λόγω κτίριο θα καλύπτει τις ανάγκες για θεραπεία, στέγαση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχικές διαταραχές και θα αποτελείται από δυο ξεχωριστές μονάδες».

Περισσότερα...

 της Εύας Στάμου

Τα εγκλήματα του Anders Breivik είναι αποτρόπαια όσο και η πολιτική ιδεοληψία που τα στηρίζει. Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη εντύπωση που προκάλεσε στο παγκόσμιο κοινό η πρόσφατη ετυμηγορία του Νορβηγικού δικαστηρίου, ήταν έντονη έκπληξη. Όσοι από εμάς δεν γνωρίζουν πολλά για το πώς λειτουργεί η ποινική δικαιοσύνη στη Νορβηγία, μπορεί να σκέφτηκαν ότι η ποινή της εικοσαετούς φυλάκισης είναι αρκετά χαλαρή. Την ίδια στιγμή, όσοι είναι πεπεισμένοι πως είναι αδύνατον κάποιος που δεν νοσεί ψυχικά να είναι ικανός για τις φρικτές δολοφονίες που διέπραξε ο Breivik, ίσως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι ειδικοί απεφάνθησαν πως δεν πρόκειται για ψυχική ασθένεια, αλλά για ιδεολογική νόσο.

Περισσότερα...

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις ή τις προτάσεις τους σχετικά με το σχέδιο προς διαβούλευση "Ψυχαργώς Γ'", το οποίο καταρτίσθηκε από την Ομάδα Εργασίας για την Αναθεώρηση του "Ψυχαργώς", στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του σχεδιασμού του εθνικού σχεδίου δράσης “Ψυχαργώς” για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων.

Το σχέδιο είναι διαρθρωμένο σε τρεις άξονες:

- Ανάπτυξη Κοινοτικών Υπηρεσιών

- Προαγωγή - Πρόληψη

- Θέματα Οργάνωσης

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ άρθρο του Βενιζέλος Β.

Της Λίνας Γιάνναρου

Η είδηση αποτυπώνει όχι μόνο τον οδυνηρό φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιπέσει η χώρα, αλλά και μέρος των βαθύτερων αιτίων που μας έφεραν ώς εδώ. Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει πανθομολογουμένως οδηγήσει σε αύξηση των ψυχικών διαταραχών, αλλά ταυτόχρονα και σε περιστολή της παρεχόμενης βοήθειας προς τους ψυχικώς πάσχοντες, το κράτος αδυνατεί να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τον τομέα της ψυχικής υγείας. Οπως αποκάλυψε χθες ο επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Λ. Αντόρ, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 το Ευρωπαϊκό Ταμείο, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, παρέχει υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμεύσει συνολικά 241.186.513 ευρώ για τον σκοπό αυτόν, εκ των οποίων το 85% χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το υπόλοιπο προέρχεται από εθνικές πηγές. Ως τα μέσα του Απριλίου 2012, ωστόσο, είχε απορροφηθεί μόνο το 3,3% της συνολικής χρηματοδότησης.

Περισσότερα...

Μόλις περίπου δύο μήνες πριν το Σεπτέμβριο, με το καλοκαίρι να πλησιάζει στο ζενίθ του, ο κίνδυνος να μην παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά με νοητική στέρηση, από 32 φορείς είναι άμεσος.

Κάτι παραπάνω από ορατός είναι ο κίνδυνος το Σεπτέμβριο να μην μπορούν 32 φορείς παιδικής προστασίας, να παράσχουν ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά με νοητική στέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, σοβαρές ασθένειες και κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. 

Περισσότερα...

Δικαστήριο της πολιτείας Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε την αίτηση αναστολής της προγραμματισμένης για αύριο εκτέλεσης με θανατηφόρο ένεση, που κατέθεσε ένας 52χρονος θανατοποινίτης, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί του περί νοητικής υστέρησης δεν αποδείχθηκαν επαρκώς.

Ο Γουόρεν Χιλ καταδικάστηκε σε θάνατο για το φόνο συγκρατούμενου του το 1990 και ενώ ήταν ήδη στη φυλακή με ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία με 11 πυροβολισμούς της φίλης του, το 1986.

Περισσότερα...

Κι με είδε μια ακτίδα...

Κι με είδε μια ακτίδα... 

Η ιστορία του Ξενώνα Ψυχαργώς στην Πρέβεζα είναι από μόνη της ιδιαίτερη και συγκινητική, πόσο μάλλον όταν αυτή η ιστορία των 12 χρόνων ντύνεται από εικόνες, ήχους, χρώματα και τη διαφορετική ματιά μέσα από την κάμερα του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα.

Περισσότερα...


 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας. 3ο ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία: ΚΡΙΣΕΙΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ. Συνδιοργάνωση: Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής. ΑΙΓΙΔΕΣ: Υπουργείο Υγείας, Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία, Ψυχιατρική Εταιρεία Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων. ΑΘΗΝΑ, 6 - 9 Μαρτίου 2013, Ξενοδοχείο Royal Olympic. Πεπερασμένος αριθμός θέσεων. Λόγω τού ειδικού ενδιαφέροντος του Συνεδρίου και του αναμενομένου μεγάλου αριθμού συνέδρων, προτείνεται η έγκαιρη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Περισσότερα...

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πετυχημένος θεωρείται ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του προγράμματος

Mε τη λήξη του διδακτικού έτους στις 30 Ιουνίου έληξε ταυτόχρονα με μεγάλη επιτυχία και το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος ΗΩΣ για την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και νέων, το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011 με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής νοτιοδυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ). Το πρόγραμμα ΗΩΣ έχει διάρκεια τριών ετών και λήγει τον Οκτώβριο του 2014.

Περισσότερα...

Εκπαίδευση

Παιδιά με ειδικές ανάγκες και ενήλικοι με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται άδικη μεταχείριση από την εκπαίδευση, σύμφωνα με έκθεση.

Παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη όσον αφορά την προαγωγή της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι ενήλικοι με αναπηρίες εξακολουθούν να υφίστανται άδικη μεταχείριση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολλοί τοποθετούνται σε χωριστά ιδρύματα, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στο πλαίσιο συμβατικών εκπαιδευτικών θεσμών λαμβάνουν συχνά ανεπαρκή υποστήριξη, αναφέρει η έκθεση. Η έκθεση καλεί τα κράτη μέλη να εργαστούν εντατικότερα, προκειμένου να αναπτυχθούν συστήματα εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες όσον αφορά τη συμμετοχή και τη συμβολή τους στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση.

Περισσότερα...

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Media

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook