H ψυχική υγεία στα media

Με τα SMS, τα e-mail και τα κινητά αναιρούνται τα όρια μεταξύ δουλειάς και ελεύθερου χρόνου, με συνέπεια την αύξηση ψυχικών ασθενειών. Ειδικοί και πολιτικοί ζητούν ένα καθαρό διαχωρισμό εργασίας και ελεύθερου χρόνου.

Το standby στα ηλεκτρονικά μηχανήματα θεωρείται σπατάλη. Η «κατάσταση ετοιμότητας» στον εργαζόμενο έχει δυστυχώς μεγαλύτερες επιπτώσεις. Δημοσκόπηση του συνδέσμου υψηλής τεχνολογίας Bitkom δείχνει ότι το 88% των εργαζομένων στη Γερμανία είναι διαθέσιμο εκτός εργασίας σε πελάτες, συναδέλφους και προϊσταμένους.

Περισσότερα...

Το θέμα της «εθνικής κατάθλιψης» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και τα πορτραίτα των ανθρώπων που αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους ή να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη, παρουσιάζει το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα με το Στέλιο Κούλογλου. Στον ρόλο του αφηγητή, οι μαθητές της τετάρτης και της έκτης δημοτικού στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας που ζωγραφίζουν την κρίση και μιλούν για το πως τη βιώνουν οι ίδιοι και οι γονείς τους. Ένα συγκλονιστικό βίντεο από κάποιον που έχει ήδη φτιάξει στο σαλόνι του σπιτιού του τη θηλειά για να αυτοκτονήσει αλλά και ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κατάθλιψη ή την στεναχώρια τους, φτιάχνοντας μέχρι και ομάδες γέλιου, συμπληρώνουν ένα ντοκιμαντέρ που, πέρα από τα στερεότυπα της κατάθλιψης, αναδεικνύει και τις νησίδες της ελπίδας.

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση εκ μέρους της Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας - ΙΠΚ η συνάντηση των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και σημαντικών εκπροσώπων αφ΄ενός μεν των υπηρεσιών αυτών και εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος,  αλλά και γενικότερα όσων εμπλέκονται από οποιαδήποτε πλευρά με τα θέματα της ψυχικής υγείας και της αναπηρίας  στην Κέρκυρα.

Περισσότερα...

τα πραγματικά θύματα της κρίσης ©Belga/AltoPress/Maxppp

Η κρίση, η αβεβαιότητα που προκαλεί, τα οικονομικά προβλήματα που γεννά σε προσωπικό επίπεδο βλάπτουν σοβαρά την (ψυχική) υγεία και δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα αστείο, όπως αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες αυτοκτονίες. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% προκαλεί αύξηση των αυτοκτονιών κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό και μόνο ένα γερό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να μην καταργηθεί λόγω... κρίσης επεσήμαναν ειδικοί και ευρωβουλευτές σε ημερίδα στο ΕΚ.

Περισσότερα...

Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα αποτελεσματικής προσαρμογής του ανθρώπου, στις κακοτυχίες και τα στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής. Αν θέλετε να ελέγξετε τα επίπεδα της ψυχικής σας ανθεκτικότητας, σκεφτείτε καταρχήν τον τρόπο που αντιδράτε όταν κάτι πάει στραβά.. Έχετε την τάση να το ξεπερνάτε ή καταρρέετε;

Η ψυχική ανθεκτικότητα μας βοηθάει σημαντικά να ανακάμψουμε από μια αναποδιά ή μια δοκιμασία, όπως είναι η απώλεια της δουλειάς, η ασθένεια, μια καταστροφή ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Αν δεν έχουμε ενισχυμένη ψυχική ανθεκτικότητα, είναι πιθανό να σκεφτόμαστε συνέχεια τα προβλήματα, να αισθανόμαστε θύματα των καταστάσεων, να νιώθουμε αβοήθητοι ή να στρεφόμαστε σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση.

Περισσότερα...

Ενημερωθείτε για τη Προαγωγή της ψυχικής υγείας στους χώρους εργασίας, μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Διαβάστε (εδώ).

Αθήνα

Σε οριακό σημείο και αντιμέτωπο με προβλήματα και δυσκολίες βρίσκεται το ΚΕΘΕΑ, το οποίο ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Αιτίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η συρρίκνωση του απασχολούμενου προσωπικού, η απουσία εθνικού σχεδιασμού στον τομέα των εξαρτήσεων και η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Περισσότερα...

Ενημερωθείτε από το επισυναπτόμενο αρχείο για τη μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αναφορικά με την πνευματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων στους χώρους της εργασίας τους σε περιόδους κρίσεων. Δείτε το αρχείο (εδώ)

ΠΗΓΗ: Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

Η Επιθετικότητα στο Σχολείο: Ένα πολυπαραγοντικό – πολυεπίπεδο φαινόμενο

Πέπη Μπελέκου, Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια,
Ε.Υ. Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης
Όλγα Κοτρώτσου, Ψυχολόγος MSc,
Ε.Υ. Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Ερέτριας

Η επιθετικότητα στο χώρο του σχολείου είναι μια πραγματικότητα που απασχολεί τις δυτικές κοινωνίες και τη χώρα μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά ακούγονται διαμαρτυρίες από γονείς και δασκάλους για την επιθετικότητα των παιδιών, κυρίως μέσα στο χώρο, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου. Από την πλευρά μας οι ειδικοί και κυρίως τώρα, στη δίνη της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, δεχόμαστε αιτήματα από σχολεία, από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και από τα κατά τόπους γραφεία εκπαίδευσης για κάποιου είδους παρέμβαση σε θέματα επιθετικότητας ή και bulling, όπως το ονομάζουμε, συντονιζόμενοι με τη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Περισσότερα...

Par Alain Salles (Athènes, correspondance)

Depuis deux mois, les passants s'arrêtent place Syntagma, au centre d'Athènes, devant l'arbre au pied duquel Dimitris Christoulas, un pharmacien à la retraite de 77 ans, s'est donné la mort. Certains déposent des jouets ou des peluches, des messages dans toutes les langues recouvrent le tronc de l'arbre. Ce suicide, le 4 avril, revendiqué comme un acte politique de résistance, a suscité une émotion dans le monde entier. Depuis, elle n'est pas retombée.

Περισσότερα...

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Media

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook