Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

                                                                                                                                        29/12/2017

 Ευχαριστήρια Επιστολή από το Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης

 

 

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» για την έμπρακτη στήριξη του προς το Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης.

 

Μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν το Οικοτροφείο στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που διοργάνωσε. Η παρουσία τους μας προσέφερε ιδιαίτερη χαρά και για  ακόμη μια φορά, έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξη τους προσφέροντας απαραίτητα είδη για τη καθημερινή διαβίωση των φιλοξενουμένων.

 

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης- Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» αποτελεί για μας ένα σταθερό σύμμαχο και φίλο στη προσπάθεια που κάνουμε.

 

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Καλή και Δημιουργική Χρονιά!

 

 

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή για τα «μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» έρχεται να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο ποινικής μεταχείρισης των αδικοπραγούντων ψυχικά ασθενών ατόμων (άρθρα 38-41 και 69-70 του Π.Κ.).

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Είναι αποδεκτό ότι η ποιότητα μιας δημοκρατίας καθορίζεται και από τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης των κοινωνικών μειονοτήτων. Σήμερα οι έγκλειστοι ψυχικά ασθενείς σε ειδικά ψυχιατρικά καταστήματα των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, που ακόμη δεν έχουν μετασχηματιστεί, δεν ξεπερνούν τους 125.

Ωστόσο, γι' αυτόν τον αριθμό ψυχικά ασθενών που «φυλάσσονται» σε ακραίες ιδρυματικές συνθήκες η ισχύουσα νομοθεσία κράτησής τους βασίζεται σε αντιλήψεις των αρχών του προηγούμενου αιώνα, όταν τα μόνα μέτρα για δράστες αξιόποινων πράξεων με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές που απέκλειαν ή μείωναν ουσιωδώς τον καταλογισμό τους ήταν ο εγκλεισμός στα άσυλα για αόριστο χρονικό διάστημα.

Στόχος αυτής της αρχαϊκής νομοθετικής ρύθμισης ήταν η αντιμετώπιση της επικινδυνότητας και η προστασία της κοινωνίας, χωρίς να δίνεται η παραμικρή δυνατότητα ουσιαστικής επανεκτίμησης και αξιολόγησης της κλινικής κατάστασης και πορείας αυτών των ατόμων. Με δύο λόγια, έγκλειστοι διά βίου χωρίς προοπτική θεραπείας και επανένταξης.

Αυτές οι ρυθμίσεις αντιβαίνουν στις σύγχρονες θέσεις μιας ανθρωποκεντρικής ψυχιατρικής αλλά και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο, καθώς ούτε στη θεραπεία αλλά ούτε και, τελικά, στην πρόβλεψη και αποφυγή της υποτροπής συμβάλλουν.

Το νέο σχέδιο νόμου έχει σημείο αναφοράς τις εξελίξεις στη διεθνή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη μετά το 1950, όπως αποτυπώνονται σε θεμελιώδη κείμενα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ και Σύμφωνο ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ). Επίσης, ενσωματώνονται επισημάνσεις της εθνικής επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη και της ψυχιατρικής κοινότητας.

Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν βασικό άξονα την άρση του διλήμματος «ασφάλεια ή ελευθερία» μέσω της εφαρμογής ενός νέου Ποινικού Κώδικα που θα εξανθρωπίσει το πλαίσιο των κυρώσεων, με την απελευθέρωση μέσων και πόρων για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων παρακολούθησης αυτών των ατόμων στην κοινότητα, σε κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και, τέλος, τον περιορισμό της φύλαξης προς όφελος της θεραπείας και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Ως ψυχίατρος θα σχολιάσω σχηματικά μόνον τις αλλαγές που αφορούν την αναθεώρηση της στιγματιστικής ορολογίας του Ποινικού Κώδικα με μια πιο σύγχρονη επιστημονικά και ανθρωποκεντρική ορολογία, τις προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου κράτησης του ατόμου -για την οποία απαιτούνται πλέον δύο πραγματογνωμοσύνες, μία που διενεργείται αμέσως μετά τη σύλληψη και άλλη μία όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τη δικάσιμο. Αυτές διαπιστώνουν τόσο την κατάσταση της ψυχικής υγείας όσο και την ενδεικνυόμενη θεραπεία.

Για τους ξεχασμένους αυτούς συμπολίτες μας καταργείται η ανελαστική αναφορά στη «φύλαξη σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα» που προβλέπεται σήμερα και αντικαθίσταται με την αναφορά περισσότερων «κατάλληλων θεραπευτικών μέτρων».

Ως κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα ορίζονται:

  • α) η νοσηλεία σε ειδικό τμήμα δημόσιου ψυχιατρικού ή γενικού νοσοκομείου,
  • β) η νοσηλεία σε ψυχιατρικό τμήμα δημόσιου ψυχιατρικού ή γενικού νοσοκομείου,
  • γ) η υποχρεωτική θεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε κατάλληλη εξωνοσοκομειακή μονάδα ψυχικής υγείας (δηλαδή κέντρο ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας ή εξωτερικά ιατρεία δημόσιου ψυχιατρικού ή γενικού νοσοκομείου).

Δυο κριτικές παρατηρήσεις:

  • α) Από την εμπειρία μας στον χώρο της μετέωρης μέχρι σήμερα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχουμε κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες όπου οι νόμοι δεν αλλάζουν την πραγματικότητα.
  • β) Η εφαρμογή αυτού του νέου προοδευτικού πλαισίου για τους πρώην ακαταλόγιστους επιβάλλει τόσο τη δομική αλλαγή συντονισμού και λειτουργίας των ψυχιατρικών μονάδων μεταξύ τους (ενδονοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών) όσο και την ουσιαστική συνεργασία δικαστικού και ψυχιατρικού συστήματος. Η ανάγκη συνεκτικής εκπαίδευσης τόσο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας όσο και των δικαστικών λειτουργών σε μια νέα επιστημονικά τεκμηριωμένη ανθρωποκεντρική κουλτούρα δεν αλλάζει με την ψήφιση ενός νόμου. Η πρόκληση για την πλήρη εφαρμογή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα και την υπέρβαση των ελλείψεων, των αντιστάσεων, της αδράνειας και των κοινωνικών προκαταλήψεων παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

* καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Παν/μίου, ψυχιάτρου-ψυχαναλυτή

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr

Οι ένοικοι και η θεραπευτική ομάδα του Οικοτροφείου Χαλκίδας,

σας προσκαλούμε στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας,

την Τρίτη 19/12/2017 και ώρα 18:30,

με φαγητό και ζωντανή μουσική.

Η παρουσία σας θα μας δώσει μεγάλη χαρά!

Σας περιμένουμε!

 

Χορηγός: Άρτος & Ζύμη Αλιμπινίσης ΑΒΕΕ

 

Το Οικοτροφείο Χαλκίδας, σε συνεργασία με το Οικοτροφείο Ερέτριας και τον Ξενώνα Χαλκίδας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.,

διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικα Bazaar στη Χαλκίδα και Ν. Αρτάκη.

Θα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να μας επισκεφτείτε.

 

Το πρόγραμμα:

-Παρασκευή 15/12/2017 από τις 09:00 έως 14:00, Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

- Δευτέρα 18/12/2017 από τις 18:30 και μετά στη Γιορτή του Ξενώνας Χαλκίδας, Ηρ. Γαζέπη 99, Χαλκίδα.

- Τρίτη 19/12/2017 από 09:00 έως 15:00, Δημαρχείο Ν. Αρτάκης

- Τρίτη 19/12/2017 από τις 18:30 και μετά στη Γιορτή του Οικοτροφείο Χαλκίδας, Λεωφ. Γ. Παπανδρέου & Αμαράντων, Χαλκίδα.

- Τετάρτη 20/12/2017 από 09:00 έως 15:00, Δημαρχείο Ν. Αρτάκης.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ξενώνας Χαλκίδας: 22210 82151,

Οικοτροφείο Χαλκίδας: 22210 22530,

Οικοτροφείο Ερέτριας: 6951 784886

Το Oικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Λυκόβρυσης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. συμμετέχει στην «Έκθεση και Bazaar δημιουργών τέχνης» που διοργανώνει το ΠΕ.Α.Π. (Περιβάλλον-Αθλητισμός-Πολιτισμός ) του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Σας προσκαλού με να επισκεφτείτε την έκθεση και να δείτε από κοντά τις δημιουργίες του Εργαστηρίου κατασκευών του Οικοτροφείου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την Παρασκευή 1/12 έως και την Κυριακή 3/12, 10.00 – 21.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ηλιακό Χωριό Λυκόβρυσης).

 

 Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα στην Πάρο για την Άνοια. Η ημερίδα οργανώθηκε από το  ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης Δήμου Πάρου σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών.

Ομιλητές ήταν η κυρία Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου AlzheimerΑθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, η Ελένη Μαργιώτη, Κλινική Νευροψυχολόγος, Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στο Μαρούσι της Εταιρείας Νόσου Αlzheimer Αθηνών, ο Δημήτρης Γαλάνης, Κοινωνικός Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, η Αθανασία Κυδωνιέως, Κοινωνική Λειτουργός του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Πάρου, καθώς κι ένα μέλος της ομάδας μνήμης του ΚΑΠΗ Παροικιάς. Οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα που αφορούν τις σύγχρονες εξελίξεις για τη Νόσο Αlzheimer, τη λειτουργία της Μνήμης, τις αλλαγές στο οικογενειακό σύστημα που έπονται της διάγνωσης της άνοιας, ενώ παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού Μνήμης του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης.

Την εκδήλωση συντόνισαν η Στέλλα Παντελίδου, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και η Αθανασία Κυδωνιέως, Κοινωνική Λειτουργός του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Πάρου. Την επόμενη μέρα έγιναν αξιολογήσεις των νοητικών λειτουργιών με μεγάλη προσέλευση κόσμου.

 

 

Δείτε την παρέμβαση του καθηγητή Στέλιου Στυλιανίδη στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ αναφορικά με τις αιτίες, τρόπους αντιμετώπισης αλλά και το περιεχόμενο των Κρίσεων Πανικού.

Πατήστε στην εικόνα και μετακινήστε τον κέρσορα στο 03:35:30:

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook