Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Οι ένοικοι, οι εθελοντές και το προσωπικό των δομών της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς σας εύχονται Καλές Γιορτές και Καλή Ανάσταση!

 

 

 Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο ημερίδα με θέμα «Παιδιά & Ενήλικες. Αυστηρότητα ή οριοθέτηση;». Η ημερίδα οργανώθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ με την υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ στο κτίριο Ζερβουδάκη-Ιγγλέση, όπου η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη.

 Στην ημερίδα απήυθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος της ΚΔΕΠΠΑΜ κα Ανδριανή Κουφού. Στη συνέχεια ο ψυχίατρος του Κλιμακίου της Μυκόνου κ. Λεωνίδας Μαντωνάκης παρουσίασε το σύνολο του έργου της Κινητής Μονάδας δίνοντας έμφαση στις δράσεις που έχουν λάβει χώρα στο νησί της Μυκόνου τα τελευταία χρόνια. Η ψυχολόγος του Κλιμακίου της Μυκόνου της Κινητής Μονάδας κα Πηνελόπη Τριανταφύλλου μίλησε για τη σημασία των ορίων στη ζωή των παιδιών και των ενηλίκων και τη διαδικασία εφαρμογής τους στην ανατροφή των παιδιών. Τέλος, η παιδοψυχίατρος του Κλιμακίου Μυκόνου κα Κάλλια Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο ρόλο των παππούδων στη ζωή των παιδιών και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου η συμμετοχή τους ήταν ιδιαίτερα θερμή. 

 Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεισφορά τους στην οργάνωση της εκδήλωσης και τους κατοίκους της Μυκόνου που μας τίμησαν με τη παρουσία τους.

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με μεγάλη μας χαρά θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στο Πασχαλινό Bazaar που διοργανώνουμε υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλανδρίου από 10 έως 12 Απριλίου στην Πλατεία Ελευθερωτών Χαλανδρίου. Οι ομάδες ζαχαροπλαστικής και κατασκευών των δομών ετοίμασαν για εσάς γλυκύτατες και καλλιτεχνικές δημιουργίες για να προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α. Αγίας Παρασκευής Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α. Παλλήνης Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α Πεντέλης Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Το Oικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας στη Λυκόβρυση, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχει στην «Έκθεση και Bazaar Δημιουργών τέχνης», που διοργανώνει το ΠΕ.Α.Π. (Περιβάλλον-Αθλητισμός-Πολιτισμός ) του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την έκθεση και να δείτε από κοντά της δημιουργίες του Εργαστηρίου κατασκευών του Οικοτροφείου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τη Παρασκευή 31/3 έως και τη Κυριακή 2/4, 10.00 – 21.00 στο Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ηλιακό Χωριό Λυκόβρυσης.

Το κλιμάκιο Μυκόνου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας  ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ συνδιοργανώνει ημερίδα με τίτλο: "Παιδί & ενήλικες Οριοθέτηση ή Αυστηρότητα;" στην αίουσα Κ.Δ.Ε.Π.Α.Μ στο κτήριο Ζερβουδάκη - Ιγγλέση.

Ημερομηνία: 31/03/2017

Ώρα διεξαγωγής: 18:00 - 20:00

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τη Δ/νση Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και το ΚΕΔΔΥ θα πραγματοποιήσουν την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 και ώρα 10:00 π.μ. εκδήλωση με γενικό τίτλο "3o ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΑΓΑΠΗ".


Η πρωτοβουλία αυτή, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδιαιτέρως των μαθητών και μαθητριών, για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει Περπάτημα Αγάπης από την Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς, πεζόδρομος Μπουφίδου, Γεωργαντά, Καλλιαγκάκη, Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς. 


Σας περιμένουμε όλους φορώντας κάτι μπλε που έχει καθιερωθεί ως χρώμα του αυτισμού.

 

 Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Σύρου, συνάντηση των μελών του Κλιμακίου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων στην Σύρο με τους Καθολικούς ιερείς και τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου-Μήλου-Θήρας και Αποστολικό Τοποτηρητή Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Στεφάνου Πέτρο με θέμα «Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία: τόπος συνάντησης, η κοινότητα».

 Η παρουσία της Καθολικής κοινότητας αποτελεί μία ιστορική, ζώσα και δραστήρια πραγματικότητα της Σύρου με ποιμαντικό έργο και πολυποίκιλες κοινωνικές δράσεις όπως την εκπαίδευση και την φιλανθρωπία. Η ανάδειξη θεμάτων ψυχικής υγείας υπό το πρίσμα της εκπεφρασμένης θρησκευτικότητας, η προσέγγιση αλλά και η σωστή και επιστημονική αντιμετώπιση φαίνεται ότι αποτελεί μία πρόκληση της καθημερινότητας. Στις προκλήσεις και στις αντιξοότητες των καιρών, η σύμπλευση παραγόντων με κοινό τόπο εργασίας και αναζήτησης μπορεί να συνδράμει στην βελτίωση του επιπέδου της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

 Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική λειτουργός του Κλιμακίου, κα Διαμάντη Αγγελική, αρχικά παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Μονάδας. Στη συνέχεια μίλησε για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ψυχικές καταστάσεις του ατόμου, την προκατάληψη για την ψυχική ασθένεια-στίγμα, τις επιπτώσεις για τον ψυχικά ασθενή και την οικογένειά του, καθώς και για τον τρόπο που η θρησκευτικότητα και οι δράσεις των ιερέων συμβάλλουν στην ψυχική υγεία του ατόμου και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενδεχόμενου ψυχικού προβλήματος.

 Ακολούθως, η ψυχίατρος του Κλιμακίου, κα Σταχτέα Ξανθή, περιέγραψε θέματα ψυχοπαθολογίας, αδρά χαρακτηριστικά διαταραχών που αφορούν την σκέψη, την αντίληψη και το συναίσθημα και προεξάρχουσες κλινικές εικόνες. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση στην φαινομενολογία ψυχικών καταστάσεων και παθολογιών.

 Τέλος, η παιδοψυχίατρος του Κλιμακίου κα Πλιάκου Μέμα, περιέγραψε τα βασικά στοιχεία ψυχοπαθολογίας σε παιδιά και εφήβους καθώς και τις αδρές ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών και ανέπτυξε θέματα αλληλεπίδρασης της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης παιδιού, εφήβου και περιβάλλοντος (γονική σχέση, οριοθέτηση, κοινωνικές δυσκολίες).

 Ακολούθησε συζήτηση, με έκδηλο το ενδιαφέρον των ιερέων για θέματα ψυχικής υγείας, που στάθηκε αφορμή για προβληματισμό αλλά και για ανάδειξη της ανάγκης για περαιτέρω επιστημονική ενημέρωση και συνεργασία.

 Η συνάντηση έκλεισε με την ευγενική προσφορά, εκ μέρους των ιερέων, του βιβλίου αποστολική παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου, «η Χαρά της Αγάπης», στα μέλη του Κλιμακίου και την δεδηλωμένη επιθυμία αλλά και υπόσχεση για ανανέωση της συνάντησης στο προσεχές μέλλον.

Το Σάββατο 04 Μαρτίου υλοποιήθηκε στην Άνδρο με μεγάλη επιτυχία, ημερίδα με θέμα "Από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση: Γονείς και παιδιά απέναντι σε νέες προκλήσεις". Η ημερίδα οργανώθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μωραΐτη Άνδρου, του Δήμου Άνδρου και του Συλλόγου Γυναικών. Η προσέλευση του κοινού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, όπου έλαβε χώρα η ημερίδα.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, κα Σακελλάρη και η Διευθύντρια του Δημοτικού Χώρας, κα Κροκοδείλου. Μίλησαν για το σημαντικό έργο της Κινητής Μονάδας στην Άνδρο και την αναγκαιότητα ενημέρωσης της κοινότητας για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από την κα Στέλλα Παντελίδου, Επιστημονική Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας, οι δράσεις του Κλιμακίου Άνδρου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Οικογενειών Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, που για τρίτη συνεχή χρονιά υλοποιείται στην Άνδρο, με χορηγία από το Ίδρυμα Μωραΐτη.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Κλημεντοπούλου, Αναπτυξιακή Παιδίατρος, Επιστημονική Υπεύθυνη Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί "Σπύρος Δοξιάδης", μίλησε για τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, όταν ένα παιδί παρουσιάζει αποκλίσεις σε σχέση με τα φυσιολογικά ορόσημα ανάπτυξης. Στη συνέχεια η Δρ. Τζένη Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί "Σπύρος Δοξιάδης" και Επόπτρια του Παιδοψυχιατρικού Τομέα των Κινητών Μονάδων, μίλησε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία σε ενδοψυχικό επίπεδο και στις σχέσεις με τους γονείς, θέτοντας ταυτόχρονα και την επίδραση που ασκεί το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο στη σημερινή εποχή. Τέλος, η κα Μαρία Γοδενοπούλου, Ψυχολόγος και ο κ. Δημήτρης Γαλάνης, Κοινωνικός Λειτουργός, Στελέχη του Κλιμακίου Άνδρου της Κινητής Μονάδας, μίλησαν για τις αλλαγές και τα μεταβατικά στάδια που λαμβάνουν χώρα στην πορεία μιας οικογένειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της άδειας φωλιάς, με την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση των παιδιών. Την εκδήλωση συντόνισαν η κα Βίκυ Αντωνοπούλου, Παιδοψυχίατρος του Κλιμακίου Άνδρου της Κινητής Μονάδας και η κα Στέλλα Παντελίδου, Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις προς τους ειδικούς κι έγιναν προτάσεις για οργάνωση ομάδων γονέων.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά όλους τους τοπικούς φορείς για τη συνεισφορά τους στην οργάνωση της εκδήλωσης.

 Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου υλοποιήθηκε με επιτυχία στο χώρο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ στην Πάρο σεμινάριο με θέμα "Τεχνικές Πρόληψης της Αυτοκτονίας". Το σεμινάριο απευθυνόταν σε μη ειδικούς, σε στελέχη των τοπικών υπηρεσιών και συλλόγων που έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.

 Οι εισηγήτριες, Στέλλα Παντελίδου, Κατερίνα Θωμαϊδη, Ευαγγελία Λουκίδου, Ψυχολόγοι της Κινητής Μονάδας, αφού παρουσίασαν σύντομα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έθεσαν ζητήματα που αφορούν την αναγκαιότητα αναγνώρισης των παραγόντων κινδύνου. Εστίασαν κυρίως σε κοινωνικούς, δημογραφικούς και ιατρικούς παράγοντες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και για παιδιά και εφήβους. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν τρόποι διερεύνησης της πρόθεσης ενός ατόμου να προβεί σε αυτοκαταστροφικές πράξεις και κυρίως τρόποι για την υποστήριξη του, με στόχο την πρόληψη. Το σεμινάριο έκλεισε με τη συζήτηση του τρόπου οργάνωσης ενός πλάνου προστασίας ατόμων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της κοινότητας.

 

 

 

 

Το Σάβββατο 11/03/2017 θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το διάστημα 10:00-14:00 το νέο βιβλίο του ψυχαναλυτή Ιώαννη Βαρτζόπουλου. Μεταξύ άλλων αξιόλογων ομιλητών θα τοποθετηθεί και ο καθηγητής Στέλιος Στυλιανίδης. Δείτε περισσότερα στην αφίσα της παρουσίασης:

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook