Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩΣ διοργανώνει την

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 11.30 – 13.30 π.μ.

στο  Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) συνέντευξη τύπου με θέμα:

Ενημέρωση για τον κίνδυνο κλεισίματος 210 κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και τα ευρύτερα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας ψυχικής υγείας.

 

Στη συνέντευξη θα μιλήσουν εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων:

  Δίκτυο ΑΡΓΩΣ

  Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR)

  Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

  Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ)

  Σωματεία Εργαζομένων

 

Θα προσκληθούν να παραστούν εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων: EuropeanDisabilityForum, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων Ανθρώπου, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Σύλλογοι Ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Επιτροπή για την αναθεώρηση του Ψυχαργώς, Ειδική Επιτροπή για την Προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων Βουλής, πολιτικά κόμματα κ.α.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή και την υποστήριξη σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,

Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩΣ,

Τηλ. επικοινωνίας: 6944291331

Παναγιώτης Χονδρός,

Γενικός Γραμματέας,

 

Τηλ. επικοινωνίας 6948374927

 

Κλείνουν όλες οι δομές των ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας! Η Λέρος στο προσκήνιο ελέω ανικανότητας και Τρόικας.

Οι αντιφάσεις και τα κενά στο σχεδιασμό πολιτικής για την ψυχική υγεία που αντιμετωπίζουμε διαρκώς μας είχαν προετοιμάσει για τη νέα απόφαση που καταδικάζει μεγάλο μέρος των κοινοτικών δομών στην Ελλάδα. Η περικοπή 36,8 εκατ. Ευρώ από τον ΚΑΕ 2544 σύμφωνα με την απόφαση 000 15 00207  του Υπουργού Οικονομικών την 26-8-2011 οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν με την ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και την επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές αφού όλο σχεδόν το εναπομείναν ποσό του προϋπολογισμού έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Περισσότερα...

Η Κοινωνική Μέριμνα Δήμου Κηφισιάς η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας και ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους διοργανώνουν το 2οΦεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Βορείων Προαστίων Αττικής την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 στο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, νέους και ενήλικες με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Στοχεύουμε στη διοργάνωση ενός διημέρου στο οποίο το κέφι, η δημιουργικότητα, το παιχνίδι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αυτά που μας τρομάζουν σχετικά με την ψυχική ασθένεια, να ανακαλύψουμε τρόπους αντιμετώπισης, να καταπολεμήσουμε τις προκαταλήψεις μας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πρόσβαση μέσω ηλεκτρικού σιδεροδρόμου (Σταθμός Κηφισιά) και λεωφορείων (550, Α7).

Θα ενημερωθείτε σύντομα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Όποιος φορέας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 2108100901, με την κ. Μαρία Λιάκου.

 

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Η Δημοτική συνεργασία “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ” σας καλεί στις 22 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Χαλανδρίου (δίπλα στην παιδική χαρά) σε μια διαδραστική συζήτηση με τους συνδημότες, με θέμα : «Οικονομική κρίση και Ψυχική υγεία. Από το φόβο στην ελπίδα».

Συμμετέχουν:

Δ. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ Ψυχίατρος, Αναπλ. καθηγητής Α΄ Ψυχιατρικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θέμα: «Η κρίση στη ζωή μας σήμερα»

Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Ψυχίατρος, Αναπλ. καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου, Θέμα: «Κοινωνικός αποκλεισμός – Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών».

Δ. ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ Παιδοψυχίατρος, Γεν. Γραμματέας Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Θέμα : «Όταν τα εμπόδια γίνονται εφόδια».

 

Θα γίνει παρέμβαση από την κυρία Ε. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΟΥ Κοινωνική Λειτουργό, Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Χαλανδρίου.

Η διαδικασία δημιουργίας και συλλογής των έργων διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας ομάδας ζωγραφικής η οποία πραγματοποιούνταν στο χώρο του  Κέντρου Ημέρας  και την οποία συντόνιζαν δύο εθελόντριες επαγγελματίες ζωγράφοι οι κ.κ. Παναγιωτοπούλου Άννα και Σκαρβελάκη Έφη.


Αρχικά η ομάδα ζωγραφικής στο Κέντρο Ημέρας ξεκίνησε σαν μια δυνατότητα έκφρασης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές κι έφτασε να έχει το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το Κέντρο Ημέρας είναι μια μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης που παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα οι οποίοι διαβιούν στην κοινότητα. Περισσότερα εδώ: Κέντρο Ημέρας Μελισσίων

Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 30 Ιουνίου 2011

Μάθετε για το Cafe Αστραδένη ΕΔΩ

 

Art Cafe Αστραδενή, Έρκυνας 5 Λιβαδειά, τηλ: 22611 00920

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, η ΕΠΑΨΥ αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, θα συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι της ΕΠΑΨΥ, μαζί με τους ενοίκους καθώς και με μέλη των οικογενειών που επιθυμούν να στηρίξουν την κίνηση αυτή,  θα συνταχθούν με την ευρύτερη κινητοποίηση η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος. Ως εκ τούτου, όλες οι Δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Καλούμε όποιον άλλον επιθυμεί να συμμετάσχει στην αυριανή κινητοποίηση και να ταχθεί υπέρ του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας,  να βρίσκεται  στο μετρό του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ώρα 11.00 π. μ., έξω από την Τράπεζα Eurobank στην πλατεία Κοραή.

 

Με εκτίμηση,

Κεντρική Διοίκηση ΕΠΑΨΥ

 

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΔΗ.ΚΕ.Χ. η Ιδρυτική Συνέλευση του Συλλόγου «Πολίτες για την Ψυχική Υγεία» Εύβοιας. Στην Ιδρυτική Συνέλευση παρεβρέθηκαν οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Δομών της Ε.ΠΑ.Ψ.Υ. στην Εύβοια κ. Π. Μπελέκου, κ. Β. Στεφανόπουλος & κ. Γ. Στάμου, η Πρόεδρος του Συλλόγου για το alzheimerκ. Αγγελίδου, εθελοντές του Ε.Ε.Σ. Χαλκίδας, προσωπικό των Δομών και φίλοι. Κατά τη διάρκεια της Ιδρυτικής Συνέλευσης συζητήθηκε ιδιαίτερα η κοινωνικο-πολιτισμική συγκυρία που ξεκινάει τη δράση του ο Σύλλογος, οι βασικές αρχές και στόχοι όπως επίσης και κάποια σημεία του Καταστατικού. Στη συνέχεια υπογράφτηκε το Καταστατικό από τα μέλη της Ιδρυτικής Συνέλευσης.

Σύλλογος «Πολίτες για την Ψυχική Υγεία»

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία και δραστηριότητα μας στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας από το έτος 1988, δημιουργήσαμε ένα άτυπο δίκτυο ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας με τους οποίους παλέψαμε και παλεύουμε μαζί για την υπεράσπιση του δικαιώματος των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην ανάρρωση και σε μία φυσιολογική ζωή.

Στην εποχή που διανύουμε η παγκόσμια και εγχώρια κρίση πλήττει ακόμη περισσότερο τους κοινωνικά αδύναμους καθώς και αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί τον αποκλεισμό. Επιπρόσθετα, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλο και αυξανόμενες ανάγκες της Κοινότητας για ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας, εκπαίδευση στη διαχείριση του stress, πρόληψη της ψυχικής νόσου.

Η απάντηση στις ανάγκες αυτές μοιάζει στις μέρες μας να περνά μέσα από την έννοια του πολίτη. Με ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και με βάση την αρχή της αυτοοργάνωσης κάνουμε μία εναλλακτική πρόταση στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας: τον Σύλλογο «Πολίτες για την Ψυχική Υγεία» με την προσδοκία το δίκτυο αυτό να αποκτήσει και θεσμική υπόσταση.

Κεντρικές έννοιες του Συλλόγου αποτελούν τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι των διακρίσεων, η έννοια της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικτύωσης, της ατομικής ευθύνης με στόχο την κοινωνική συνοχή.

Οι βασικοί στόχοι του Συλλόγου είναι:

  • Η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στα δρώμενα και στις αποφάσεις για θέματα ψυχικής υγείας
  • Η ανάληψη και η υποστήριξη δράσεων στην Κοινότητα για την καταπολέμηση του στίγματος, του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων που πηγάζουν από αυτό
  • Η διαμόρφωση νέων κοινωνικών αντιλήψεων και στάσεων για θέματα ψυχικής υγείας και η προαγωγή δράσεων που προωθούν την ανάρρωση από την ψυχική νόσο
  • Η προαγωγή ψυχικής υγείας και η πρόληψη στην Κοινότητα μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων, ημερίδων, ομιλιών και διαλέξεων
  • Η υποστήριξη των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές καθώς και των οικογενειών τους μέσα από τη δημιουργία δικτύων ενημέρωσης και ενδυναμωτικών δράσεων

 

Οι «Πολίτες για την Ψυχική Υγεία», μέσα από τη συλλογικότητα, προσδοκούμε να αποτελέσουν το δρόμο για να συν-πορευτούμε και να συν-δημιουργήσουμε, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο ενεργών πολιτών για θέματα που μας αφορούν.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22210 22530  (Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Χαλκίδας), 22210 79941 (Ξενώνας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Χαλκίδας, 6951 784886 (Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Ερέτριας)

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών Κυκλάδων, η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. διοργάνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2004, διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Ψυχικές Διαταραχές», το οποίο απευθυνόταν στους γιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, του νομού Κυκλάδων.


Οι Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναγνωρίζονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ως ο χώρος στον οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην πρώιμη αναγνώριση των ψυχικών διαταραχών καθώς και στην έγκαιρη παρέμβαση και το χειρισμό τους. Οι από καιρό αναφορές στο θέμα βρήκαν για πρώτη φορά επιβεβαίωση στην έρευνα του Shepherd και συν. στο νότιο Λονδίνο το 1966. Οι έρευνες που ακολούθησαν σε πολλές χώρες του κόσμου έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις η επικράτηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι πολύ υψηλή.

Περισσότερα...

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) , το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ και ο Δήμος της Μήλου διοργάνωσαν με επιτυχία, το 3οΠανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας με τίτλο «Νέες Ανάγκες, νέες ευθύνες, νέες απαντήσεις: Κοινή πορεία και Συλλογικός Σχεδιασμός».

Το Συνέδριο έλαβε χώρα, 1- 3 Οκτωβρίου 2010 στον Αδάμαντα Μήλου.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε τιμητική απονομή στον κ. Π.Σακελλαρόπουλο, Καθηγητή Ψυχιατρικής, Παιδοψυχιατρικής και Ψυχαναλυτή, για την συμβολή του στη δημιουργία των Κινητών Μονάδων στην Ελλάδα. Ακολούθησε συζήτηση για τα προσόντα και το προφίλ του θεραπευτή και αναδρομή της πορείας των ΚΜΨΥ εν γένει από το 1981 έως σήμερα από τον κ. Στυλιανίδη, Αν. Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επ. Δ/ντη της ΕΠΑΨΥ.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να συζητηθούν ο Εσωτερικός Κανονισμός και τα διοικητικο-διαχειριστικά προβλήματα των Κινητών Μονάδων και να τεθούν νέες βάσεις στη λειτουργία τους. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δυο εργαστήρια, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Το πρώτο εργαστήριο είχε  θέμα την αξιολόγηση του αποτελέσματος στην Κοινοτική Ψυχική Υγεία με κεντρικό ομιλητή τον Δρα Angelo Barbato, ειδικό επιστήμονα επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο  Ινστιτούτο MarioNegri, ενώ το δεύτερο, την ακούσια Ψυχιατρική Νοσηλεία με κεντρικό ομιλητή τον Ε.Φυτράκη, ειδικό επιστήμονα στον Συνήγορο του Πολίτη. Τέλος, ακόλούθησαν παρουσιάσεις από επαγγελματίες Κινητών Μονάδων Ψυχικής  Υγείας από όλη την Ελλάδα με κεντρικό άξονα την εμπειρία των δράσεων, της αναγκαιότητας της ύπαρξης, του ρόλου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ΚΜΨΥ στην κοινότητα.

 


Σχετικές Εικόνες

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΚΜΨΥ 

Εσωτερικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο


Τη Δευτέρα 21/03/2011 και Τρίτη 22/03/2011, πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Αξιολόγηση Yπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Ποιότητας Φροντίδας», στα Κεντρικά της Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας με κεντρικό εισηγητή τον καθ. Benedetto Saraceno

 

 

Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου :

Monday21:

9:30 -  10:00                        General Introduction [Stylianidis - General context, Chondros –  EPAPSY context, Saraceno seminar context)

10:00 -11:00                        Epapsy presentations 1 (Swot analysis) and 2 (Day Center)

11:00- 11:30                        Coffee Break

11:30-13:00                         1st Unit (Saraceno)

13:00-14:00                         Epapsy presentations 3 (Residential facilities and Recovery     Model) and 4 (Mental health Mobile Units)

14:00-15:00                         General Discussion

 

Tuesday 22:

9:30- 10:00                          Epapsy presentation 5 (Staff development )

10:00-11:30                         2nd Unit (Saraceno)

11 :30-12 :00                       Coffee Break

12 :00-14 :00                       3rd Unit (Saraceno)

14 :00-15 :00                       General Discussion                       

Την Παρασκευή 27 Μαΐου διεξήχθει, υπό την εποπτεία της  Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εικόνες της Ψυχιατρικής σε Εύβοια, Ελλάδα και Ευρώπη». Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα και συμμετείχαν ομιλητές από την ελληνική και παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Κεντρικός στόχος της εκδήλωσηςήταν η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής επιδημιολογικής-ανθρωπολογικής έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Η Ψυχική Υγεία στο Γενικό Πληθυσμό: Εικόνες και Πραγματικότητες» που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2005 στην Εύβοια.

Στην εκδήλωση απήυθηναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ερευνητικού κέντρου της Lilleμε σκοπό την παρουσίαση δεδομένων από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.   

Περισσότερα...

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook