Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας κι η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας οργανώνουν Ενημερωτική Eκδήλωση με θέμα «Βελτίωση της Ποιότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις δομές Ψυχικής Υγείας» στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (2ος όροφος), την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 και ώρα 11:00 μ.μ. και σας προσκαλούν να παρευρεθείτε.

Περισσότερα...

Στα πλαίσια των δράσεων για την προαγωγή της υγείας στο Νομό των Κυκλάδων, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ & ΒΔ Κυκλάδων (ΕΠΑΨΥ), διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Οικονομική Κρίση: Επίπτωση Στην Ψυχική Υγεία, στην Οικογένεια, στους Ενήλικες & στα Παιδιά».

Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περισσότερα από 600 άτομα, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μέλη συλλόγων ληπτών υπηρεσιών και οικογενειών για την ψυχική υγεία, εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και φοιτητές, συμμετείχαν στο συνέδριο με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης», που διοργανώθηκε το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου, από την Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Περισσότερα...

«Αποτελεσματικές δράσεις στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων: αντιμετωπίζοντας τα αδιέξοδα».

Περισσότερα...

 Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Νέων θα χρηματοδοτήσει την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας με σκοπό την υλοποίηση δύο προγραμμάτων διετούς διάρκειας στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, στα νησιά των Κυκλάδων και την Εύβοια.

Τα προγράμματα αφορούν στα παρακάτω:

(α) ομάδες υποστήριξης για εφήβους από 13 ετών και άνω (δυο φορές το μήνα ανά 15 ημέρες) με σκοπό τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και την αντιμετώπιση καθημερινών δύσκολων ζητημάτων (σχολική επίδοση, σχέσεις με οικογένεια και συνομηλίκους, διαχείριση άγχους) σε μια περίοδο όπου η οικονομική και η συνακόλουθη κοινωνική κρίση αποτελούν δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση και την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών σε όλο τον πληθυσμό και κυρίως στους εφήβους.

(β) ομάδες υποστήριξης για γονείς εφήβων (μια φορά το μήνα) με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου, τη βελτίωση των δεξιοτήτων στην επικοινωνία και τη δημιουργία ενός δικτύου κατανόησης, πληροφόρησης και στήριξης των γονέων στη διαχείριση των ζητημάτων των εφήβων σε μια εποχή οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης.

Γ) ομάδες υποστήριξης εκπαιδευτικών Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης(μια φορά το μήνα για κάθε Εκπαιδευτική Βαθμίδα) με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου τους στην τάξη, την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους στο χειρισμό δύσκολων περιπτώσεων, την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση σε παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον, τη μείωση της εργασιακής εξουθένωσης, μέσω της δημιουργίας υποστηρικτικού δικτύου επαγγελματιών και την αποτελεσματικότερη συνεργασία και επικοινωνία σχολείου και οικογένειας

Οι ομάδες θα πραγματοποιούνται εκτός σχολικού ωραρίου είτε σε χώρο του σχολείου είτε σε χώρους που θα προκύψουν από συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έχουν διάρκεια 2 ώρες και θα συντονίζονται από  2 ειδικούς ψυχικής υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 2108056920 (Βακαλοπούλου Αθηνά)Η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας απένειμε Βραβείο σημαντικότερης Διοικητικής Παρέμβασης για την παρουσίαση μελέτης περίπτωσης με τίτλο: Αξιολόγηση του Έμψυχου Δυναμικού της ΕΠΑΨΥ - Αποτύπωση και Εκτίμηση της Οργανωσιακής Κουλτούρας της Εταιρείας που παρουσιάσθηκε κατά το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας (21-22 Οκτωβρίου 2011).

Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και υλοποίηση της παρέμβασης, όπως βέβαια και στο προσωπικό της Εταιρείας για την ανταπόκριση του.

Περισσότερες πληροφορίες για την παρέμβαση δείτε ΕΔΩ

Το Οικοτροφείο Πεντέλης (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) σε συνεργασία με το Δήμο και το ΚΑΠΗ Πεντέλης, τη Δευτέρα 10/10/2011 στα πλαίσια της

«Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας» , θα λειτουργήσει Ενημερωτικό Περίπτερο  σχετικά με τις δράσεις της Εταιρείας

και τις μελλοντικές κοινοτικές δραστηριότητες του Οικοτροφείου. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Δημαρχείο,

ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται δωρεάν νοσηλευτική φροντίδα   (μέτρηση πίεσης , σακχάρου)  στον ίδιο χώρο.

 

Η ενημέρωση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩΣ διοργανώνει την

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 11.30 – 13.30 π.μ.

στο  Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) συνέντευξη τύπου με θέμα:

Ενημέρωση για τον κίνδυνο κλεισίματος 210 κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και τα ευρύτερα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας ψυχικής υγείας.

 

Στη συνέντευξη θα μιλήσουν εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων:

  Δίκτυο ΑΡΓΩΣ

  Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR)

  Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία

  Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος

  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ)

  Σωματεία Εργαζομένων

 

Θα προσκληθούν να παραστούν εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων: EuropeanDisabilityForum, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων Ανθρώπου, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Σύλλογοι Ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Επιτροπή για την αναθεώρηση του Ψυχαργώς, Ειδική Επιτροπή για την Προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων Βουλής, πολιτικά κόμματα κ.α.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή και την υποστήριξη σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,

Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩΣ,

Τηλ. επικοινωνίας: 6944291331

Παναγιώτης Χονδρός,

Γενικός Γραμματέας,

 

Τηλ. επικοινωνίας 6948374927

 

Κλείνουν όλες οι δομές των ΜΚΟ της Ψυχικής Υγείας! Η Λέρος στο προσκήνιο ελέω ανικανότητας και Τρόικας.

Οι αντιφάσεις και τα κενά στο σχεδιασμό πολιτικής για την ψυχική υγεία που αντιμετωπίζουμε διαρκώς μας είχαν προετοιμάσει για τη νέα απόφαση που καταδικάζει μεγάλο μέρος των κοινοτικών δομών στην Ελλάδα. Η περικοπή 36,8 εκατ. Ευρώ από τον ΚΑΕ 2544 σύμφωνα με την απόφαση 000 15 00207  του Υπουργού Οικονομικών την 26-8-2011 οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν με την ευθύνη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και την επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές αφού όλο σχεδόν το εναπομείναν ποσό του προϋπολογισμού έχει ήδη απορροφηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Περισσότερα...

Η Κοινωνική Μέριμνα Δήμου Κηφισιάς η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας και ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους διοργανώνουν το 2οΦεστιβάλ Ψυχικής Υγείας Βορείων Προαστίων Αττικής την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 στο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά, νέους και ενήλικες με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Στοχεύουμε στη διοργάνωση ενός διημέρου στο οποίο το κέφι, η δημιουργικότητα, το παιχνίδι θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αυτά που μας τρομάζουν σχετικά με την ψυχική ασθένεια, να ανακαλύψουμε τρόπους αντιμετώπισης, να καταπολεμήσουμε τις προκαταλήψεις μας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πρόσβαση μέσω ηλεκτρικού σιδεροδρόμου (Σταθμός Κηφισιά) και λεωφορείων (550, Α7).

Θα ενημερωθείτε σύντομα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Όποιος φορέας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 2108100901, με την κ. Μαρία Λιάκου.

 

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Η Δημοτική συνεργασία “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ” σας καλεί στις 22 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:30 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Χαλανδρίου (δίπλα στην παιδική χαρά) σε μια διαδραστική συζήτηση με τους συνδημότες, με θέμα : «Οικονομική κρίση και Ψυχική υγεία. Από το φόβο στην ελπίδα».

Συμμετέχουν:

Δ. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ Ψυχίατρος, Αναπλ. καθηγητής Α΄ Ψυχιατρικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θέμα: «Η κρίση στη ζωή μας σήμερα»

Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Ψυχίατρος, Αναπλ. καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου, Θέμα: «Κοινωνικός αποκλεισμός – Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών».

Δ. ΜΑΓΡΙΠΛΗΣ Παιδοψυχίατρος, Γεν. Γραμματέας Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Θέμα : «Όταν τα εμπόδια γίνονται εφόδια».

 

Θα γίνει παρέμβαση από την κυρία Ε. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΟΥ Κοινωνική Λειτουργό, Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Χαλανδρίου.

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook