Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Για καλοκαιρινές διακοπές πριν φύγουμε,

θα το γιορτάσουμε

και θα σας αποχαιρετίσουμε!

Σας περιμένουμε στο κήπο του Σπιτιού μας,

ημέρα Τετάρτη 14/ 06 και ώρα 20:00.

 

Οι ένοικοι, το προσωπικό

& οι εθελοντές του Κοινοτικού Σπιτιού «Η Θέτις»

 

Χαλάνδρι, 30.05.2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΣΟΧ 1 / 2017

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

κωδικός ΟΠΣ 5003539

 

Η Εταιρεία Περιφερικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ανακοινώνει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόµων για την υλοποίηση του προγράμματος «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» (με κωδικό ΟΠΣ 5003539) και συγκεκριμένα:

 

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 101, ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικοί Λειτουργοί, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 102 ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 103 ΔΕ Μάγειρας, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 104 ΔΕ Βοηθός Μάγειρα, ένα άτομο

 

 Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν ένσταση μπορούν να το κάνουν εντός 10 μέρων. Κάντε κλικ στους παρακάτω προσωρινούς πίνακες που ακολουθούν για να τους κατεβάσετε σε μορφή .pdf

 

« Τρίποντο στο στίγμα»
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, συνεπείς στο ραντεβού μας με την ιστορία, σκοράραμε ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι μάχες κάτω απο το καλάθι επικές. Οι κερκίδες κατάμεστες , χειροκροτούσαν ασταμάτητα τους πραγματικούς πρωταθλητές. 30 ομάδες ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας αναμετρήθηκαν σύμφωνα με τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν και οι 30. Το πανελλήνιο τουρνουά μπάσκετ για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχει γίνει πια θεσμός. 
Ευχαριστούμε όλους τους παίκτες και τις μονάδες ψυχικής υγείας για την συμμετοχή τους, τον ενθουσιασμό και το αγωνιστικό τους πνεύμα, τον Δήμο Αμαρουσίου συνολικά και ειδικότερα την Δ/νση Αθλητισμού και πολιτισμού για την συνεχιζόμενη υποστήριξη του , τους εθελοντες Σαμαρείτες του Ερυθρου Σταυρου ,καθώς και το μεγάλο χορηγό Argo Travel Group, την εταιρία PRESS METAL , τον ΚοιΣΠΕ Ηλιοτρόπιο , τις εταιρείες Marathon Travel και Matt Holidays , τον φούρνο Ζαχαροπλαστείο Μπαλής , και τα εστιατόρια Forky και Holy Greens Athens.
 
Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές αυτής της εκδήλωσης, και ειδικότερα τον Πάνο Παπαδάκη που ανέλαβε την παρουσίαση, και τον Κωνσταντίνο που ετοίμασε το βίντεο , με την πολυτιμη βοήθεια της Καλλιόπης και της Μαρίας. Ραντεβού τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις καθημερινές μας μάχες ενάντια στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας εντός και εκτός γηπέδου.
 

 
 
Το προσωπικό και τα μέλη του Κέντρου ημέρας Franco Basaglia
 
Φωτοφραφίες της εκδήλωσης πατώντας εδώ (δεν χρειάζεται λογαρισμός facebook) : 

Αγαπητοί/ες κύριοι/ες,

 
Παρακαλούμε θα θέλαμε την προσοχή σας καθώς αυτό το Σάββατο 100 άτομα απο όλη την Ελλάδα που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια με την ψυχική ασθένεια έχουν κάτι πολύ σημαντικό να μας πουν.
 
Σας προωθώ ένα κειμενάκι που ετοίμασαν τα μέλη μας και το προσωπικό ,για το τουρνουά του Σαββάτου. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου.Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ.Πατούλης καθώς και προσωπικότητες απο τον χώρο του Αθλητισμού.
Διαβάστε το και αν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει να προβάλλετε είμαστε στην διάθεσή σας για να επικοινωνήσουμε μαζί αυτό το τόσο σημαντικό μήνυμα:
 
"Οπως πολύ επιτυχημένα είπε πρόσφατα κάποιος σχολιαστής, το μπάσκετ  είναι το πιο επιτυχημένο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, τουλάχιστον στην Ευρώπη τα τελευταία περίπου 25 χρόνια. Θέλοντας κι εμείς εδώ στο Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ να συμβάλουμε στο ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδας, διοργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πιο πετυχημένο πανελλήνιο τουρνουά μπάσκετ.  Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμο Αμαρουσίου, στηριζομενοι σε ευγενείς και γενναιωδορους χορηγούςείμαστε έτοιμοι  και φέτος να βάλουμε περισσότερα και πιό εντυπωσιακά τρίποντα στο στίγμα. Το στίγμα που πονάει πιό πολύ απο οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή.
 
Ελάτε να χειροκροτήσετε τις ομάδες ωφελουμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας  που θα συμμετέχουν στο τουρνουά αντιπροσωπεύοντας μονάδες και οργανώσεις  ψυχικής υγείας απο την Αττική και άλλα μέρη της χώρας. Οι μάχες προβλέπονται επικές. Εξάλλου οι παίκτες ξέρουν καλά τι σημαινει μάχη. Μάχη ενάντια στο στίγμα, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, ενάντια στα βασανιστικά συμπτώματα της ψυχικής διαταραής. Μάχη για αξιοπρέπεια. Ας ελπίσουμε οτι δεν θα χρειαστεί να δώσουν μάχη και με την διαιτησία. 
 
Ελάτε. Σας περιμένουμε το Σάββατο στο κλειστό γυμναστήριο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι (50μ από τον ηλεκτρικό σταθμό)  Το τουρνουά θα αρχίσει στις 17:30 και θα τελειώσει στις 20:30."
 
 
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο αλλά και εδώ.
 
 
 

Η ΕΠΑΨΥ διοργανώνει το 2ο Πανελληνιο Τουρνουά Μπασκετ ληπτων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις 27/5/2017 στο Σπυρος Λουης Κλειστο Γυμναστηριο! 32 ομάδες ληπτών από πολλούς φορείς ψυχικής υγείας θα αγωνιστούν σε παιχνίδια 3Χ3 , στέλνοντας μήνυμα κατά της προκατάληψης και του στίγματος , βάζοντας καλάθι στην τρέλα! Ώρα έναρξης 17:00 , ώρα λήξης 20:30 !


Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά δώρα , οι πρώτες ομάδες θα πάρουν ως έπαθλα ταξίδια , και γεύματα σε εστιατόρια!

Υποστηρικτές: Argo Travel Group Forky Holy Greens Athens Marathon Travel Matt Holidays Balis Bakery

 

 

  Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό που απευθύνεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Δ. Ε. Δυτικής Αττικής με θέμα «Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων και διαχείριση σχετικών ειδικών θεμάτων στο σχολικό πλαίσιο». Το εκπαιδευτικό θα πραγματοποιηθεί 18 και 19/5 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας ώρες 17.30 – 20.30. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων θα συμμετέχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα, η ΕΠΑΨΥ εκπροσωπείται από το Γεν. Γραμ. ΔΣ ΕΠΑΨΥ Μιχάλη Λάβδα ο οποίος θα κάνει εισήγηση για τις έμφυλες διακρίσεις στο σχολικό πλαίσιο, ενώ θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις για την εφηβεία από την Κατερίνα Θωμαΐδη, ψυχολόγο MSc. συνεργαζόμενη στις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων και την Ίλια Χατζή, ψυχολόγο MSc., εργαζόμενη στο Κέντρο Ημέρας ΕΠΑΨΥ Franco Basaglia. Ακόμη, η Πηνελόπη Παπαδοπούλου, ψυχολόγος MSc. με τη Θάλεια Τζίλα, παιδοψυχίατρο, συνεργαζόμενες με την ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο με θέμα τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας και τη διαχείρισή της στο σχολικό περιβάλλον.

 

Η ΕΠΑΨΥ θέτει σε προτεραιότητα την ουσιαστική συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς σε δημόσιο πλαίσιο, έχοντας υπόψη ότι η πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας και η κατάλληλη προαγωγή ψυχικής υγείας στο σχολικό περιβάλλον με υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού ή απευθείας παρεμβάσεις σε μαθητές, αποτελούν τη βάση για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων με την υποστήριξη κατάλληλα πληροφορημένων εκπαιδευτικών.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

 

Πρόγραμμα εισηγήσεων διημερίδας “Ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και διαχείριση σχετικών ειδικών θεμάτων στο σχολικό πλαίσιο”

 

18/5

17:30-17:45  Προσέλευση

17:45-18:00  Χαιρετισμοί

Αργυρίου Θ. Αργύριος,  Διευθυντής Δ.Ε. Δυτικής Αττικής.,

Λάβδας Μιχάλης, Γεν. Γραμμ. ΕΠΑΨΥ

18:00-18:15  Η συμβολή των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στη βελτίωση της συναισθηματικής αγωγής των μαθητών/τριών.

Κορακίδη Γεωργία, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δ.Ε.Δ.Α.

18:15-18:30  Συνεργασία σχολείου και υπηρεσιών ψυχικής υγείας : Μελέτες περίπτωσης. 

Καρακιόζης Κωνσταντίνος, Υπεύθυνος ΣΣΝ Διεύθυνσης Δ.Ε.Δ.Α.

18:30-19:10   Εφηβεία: Περίοδος αλλαγών, συγκρούσεων και ωρίμανσης. 

Θωμαΐδη Κατερίνα, Ψυχολόγος MSc., Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ και Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

19:10-19:40   Διαχείριση προκλητικής συμπεριφοράς στην εφηβεία.

Χατζή Ίλια, Ψυχολόγος MSc., Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia, ΕΠΑΨΥ

19:40-20:10   Οι έμφυλες διακρίσεις ως επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Λάβδας Μιχάλης, Ψυχολόγος MSc., Γεν. Γραμμ. ΕΠΑΨΥ

20:10-20:30   Συζήτηση, ερωτήσεις

 

19/5

17:30-17:45  Προσέλευση

17:45-18:00  Περιγραφή Λειτουργίας ΚΕΔΔΥ Δυτικής Αττικής

Τριαντόπουλος Νικόλαος, Προϊστάμενος ΚΕΔΔΥ Δυτικής Αττικής

18:00-18:30  Μελέτη Περίπτωσης περιστατικού.

Εκπρόσωποι από το ΚΕΔΔΥ Δυτικής Αττικής.

Σταυγιαννουδάκης Μανώλης, Εκπ/κός Ε.Α.

Βλάχου Μαριανίκη, Ψυχολόγος

Τερζή Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός

18:30-20:00   Εργαστήριο με θέμα «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής –Υπερκινητικότητας: Ανίχνευση και διαχείριση στο σχολικό περιβάλλον».

Παπαδοπούλου Πηνελόπη, Ψυχολόγος MSc., Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και 

Τζίλα Ευθαλία, Παιδοψυχίατρος, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

20:00-20:30   Συζήτηση, ερωτήσεις

 

To σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας, Νικολαΐδη & Χατζηδάκη, 210-5540539,  στις 18 & 19/5/2017, 17:30-20:30.

Χαλάνδρι, 12.05.2017

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΣΟΧ 1 / 2017

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020»

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

κωδικός ΟΠΣ 5003539

 

Η Εταιρεία Περιφερικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ανακοινώνει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόµων για την υλοποίηση του προγράμματος «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» (με κωδικό ΟΠΣ 5003539) και συγκεκριμένα:

 

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 101, ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικοί Λειτουργοί, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 102 ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 103 ΔΕ Μάγειρας, ένα άτομο

-          Πίνακας κατάταξης θέσεως Κωδ. 104 ΔΕ Βοηθός Μάγειρα, ένα άτομο

 

 Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν ένσταση μπορούν να το κάνουν εντός 10 μέρων. Κάντε κλικ στους παρακάτω προσωρινούς πίνακες που ακολουθούν για να τους κατεβάσετε σε μορφή .pdf

 

Παρέμβαση στην Ημερίδα «Ενδυνάμωση και Συνηγορία σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα» *

 

Η ταυτότητα ενός ατόμου θεωρήθηκε για πολύ καιρό ως ένα αντικειμενικό δεδομένο από την παιδική ηλικία: γεννιόμαστε άντρας ή γυναίκα, εθνικός (γηγενής) ή ξένος, σε μια οικογένεια αστική η εργατική.

Από την δεκαετία 1970-80, αυτός ο «έμφυτος»  χαρακτήρας τίθεται σε επερώτηση: η ταυτότητα εμφανίζεται σαν ένα φαινόμενο κοινωνικά κατασκευασμένο, ρευστό, δυναμικό, πληθυντικό.

Το ανήκειν σε κοινωνικό, σεξουαλικό, εθνικό, θρησκευτικό ή πολιτικό προσανατολισμό, αναδεικνύει νέα φαινόμενα: ο καθένας είναι πλέον ελεύθερος να συγκροτήσει το κοκτέιλ της επιλογής του, διατρέχοντας τον κίνδυνο ενός κατακερματισμού των διεκδικήσεων και των δεσμεύσεων.

Ίσως δεν πρέπει να συζητάμε τις λέξεις αλλά τα πράγματα. Κατά συνέπεια, η λέξη «ταυτότητα» η «κρίση ταυτότητας» κατά τον Erik Erikson, είναι πηγή πολλών αντιθέσεων και συγκρούσεων, μέσα από έναν  επιθετικό προσδιορισμό: εθνική ταυτότητα, εβραϊκή ταυτότητα, σεξουαλική ταυτότητα, κομμουνιστική/αριστερή ταυτότητα κ.λ.π.

Ωστόσο, πέρα από την ανάγκη ενός συλλογικού προσδιορισμού, δηλ. «Ποιοι είμαστε εμείς; ένα έθνος, ένας λαός, ένα κόμμα, ένα κίνημα κ.λ.π., μας οδηγεί αναπόφευκτα στον προβληματισμό: «Ποιος είμαι εγώ συγκεκριμένα;»

Το πληθυντικό με το ενικό συναντώνται. Αλλά πώς;

Οι  έννοιες  identity policies ή του κοινοτισμού μας δίνουν ένα θεωρητικό πλαίσιο για να κατανοήσουμε την έννοια του ανήκειν στον σύγχρονο κόσμο.

Αυτή η προσέγγιση δίνει το δικαίωμα στον καθένα να εκφράζει την αναγνώριση της ένταξής του στη μία ή στην άλλη κοινότητα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας κοινωνίας.

Παρά το γεγονός ότι είναι γενικά εύκολη και αποδεκτή η υπεράσπιση της διαφορετικότητας, της ελευθερίας να είναι ο εαυτός του, είναι πιο δύσκολη και συγκρουσιακή η θέση του ποιος είναι ο πραγματικός υπερασπιστής του ανήκειν.

Αυτός που εκτιμά ότι πρέπει να αποδίδει μια συλλογική ταυτότητα σε μια κοινωνική ομάδα ή σε ένα πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπ’οψη τα άτομα που αποτελούν αυτόν τον πληθυσμό?

Μπορούμε ίσως να αναγνωρίσουμε μια συλλογική ταυτότητα υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιορίζουμε ότι αυτή δεν θα συρρικνώνει ούτε θα συσκοτίζει την ατομικότητα του καθένα μας, την απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα στο «Ποιος είμαι;»

Ενικός και πληθυντικός μαζί λοιπόν! Ο καθένας μας έχει πολλαπλές ταυτότητες. Το πέρασμα του «Εγώ» στο «Εμείς», απαραίτητη πολιτική προϋπόθεση για την ενδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων, όπως αυτό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων  τίθεται σε συζήτηση.

Γνωρίζουμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου έχουν υπάρξει αιτία πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών και η προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη έρευνα στην Ε.Ε. από το FRA (2013)έδειξε πως 47% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν βιώσει προσωπικά τη διάκριση και τον αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ακόμη, σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην πανευρωπαϊκή έρευνα ανέφεραν ότι είχαν δεχτεί βία ή είχαν απειληθεί εξαιτίας της ταυτότητας φύλου τους ή/και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, δυστυχώς δε συνοδεύονται από αντίστοιχο αριθμό καταγγελιών ή κινήσεις υπεράσπισής τους σε κοινωνικό, συλλογικό και ατομικό επίπεδο, καθώς αναφέρεται ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τίποτα δε θα γινόταν ή δε θα άλλαζε εάν το ζήτημα έφτανε στις αρχές.

Ο κύκλος του κοινωνικού αποκλεισμού και της ρατσιστικής βίας εκτείνεται στην εργασία, την κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας ενώ τα αποτελέσματα του αποκλεισμού γίνονται ορατά στη σωματική και ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στις ευκαιρίες που στερούνται και στα δικαιώματά τους που συχνά υφίστανται παραβιάσεις

Να έχω μια συλλογική ταυτότητα σημαίνει ότι έχω μια ιστορία και προεκτείνομαι, προβάλλομαι  σε ένα μέλλον.

Αν η δημοκρατία είναι η αποδοχή των διαφορών, της διαφορετικότητας, η ελευθερία του καθένα μας περιορίζεται από το αυτό-περιοριστικό «εμείς», του κυρίαρχου πολιτικού λόγου.

Ίσως γι’αυτό υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις στον πληθυντικό και ενικό ορισμό της κάθε κοινωνικής ομάδας που διεκδικεί τα δικαιώματά τη, συμπεριλαμβανομένης και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν έντονες συζητήσεις για την υπέρ-αντιπροσώπευση των ομοφυλόφιλων ατόμων στο κίνημα, κάτι που συσκοτίζει τον αγώνα που δίνουν οι άλλες ομάδες για την πολιτική, κοινωνική και ατομική χειραφέτησή τους.

Η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το Νομοσχέδιο σχετικά με την  Ταυτότητα φύλου , το οποίο επεξεργάστηκε η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη , αποτελεί ήδη έναν σημαντικό σταθμό για την αναγνώριση του αυτό-προσδιορισμού των έμφυλων ταυτοτήτων και στη χώρα μας.

Η εναρμόνιση -έστω άτολμα και καθυστερημένα- με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων , αποτελεί μόνο την αρχή μιάς μακρόχρονης διαδικασίας για την ουσιαστική πάλη στην καθημερινή πρακτική μέσα στην κοινωνία ,της υπέρβασης της κουλτούρας της ντροπής και της ενοχής για την διαφορετικότητα του καθένα μας.

 

Έχοντας συνειδητοποιήσει από την εμπειρία συνεργασίας με τους λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αυτό που έλεγε ο Άγγλος φιλόσοφος Marc Owens: The  indignity of speaking for others, είναι σημαντικό να αναστοχαζόμαστε κάθε φορά από ποια θέση «ανα-ξιοπρέπειας» μιλάμε για τους Άλλους. Από μια θέση τεχνικού ψυχικής υγείας ή από μια θέση «οργανικού διανοούμενου» (Α.Γκράμσι), ο οποίος όχι μόνο σκέπτεται αλλά και δρα για να αλλάξει τα πράγματα με την ουσιαστική εμπλοκή του .

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης  και να εκφράσω τη στέρεα, εδώ και δεκαετίες πεποίθησή μου, μέσα από την εμπειρία μου για την αλλαγή  της παραδοσιακής ψυχιατρικής στην Ελλάδα, ότι τέτοιες στιγμές είναι σημαντικές.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ολόκληροι πληθυσμοί σαγηνεύονται από τον σκοταδισμό, το φόβο, την παράνοια, το νεοναζισμό, συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι η λογική, η επιστήμη, η εκπαίδευση, η γνώση, η ιστορία, η θεωρία της πρακτικής μπορούν νόμιμα να αμφισβητήσουν την επικράτηση της «θυμικής» δημοκρατίας, τη συγκίνηση, τις πεποιθήσεις, την μοιρολατρία, τη βία, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η προοπτική μιας ανθρώπινης απελευθέρωσης και κοινωνικής χειραφέτησης δεν αποτελεί μόνο πρόταγμα της κριτικής ψυχιατρικής, αλλά πρόταγμα της βιωσιμότητας και χειραφέτησης (ίσως αποϊδρυματισμού;) της ίδιας της καχεκτικής δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού στη χώρα μας.

 

* Συνηγορία και Ενδυνάμωση σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, Ώρα 18.00 – 21.00

Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τμήμα Ψυχολογίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses) και αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο, στο δύσκολο έργο που επιτελούν.

Με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, οι έμπειροι νοσηλευτές των δομών της ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, θα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της πόλης την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Μαΐου το πρωί, για ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και οξυγόνου σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καθώς και για ενημέρωση για θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας. 

 

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος της δομής. 

 

 

Η ομοσπονδία των Συλλόγων Γυναικών «οι κόρες των Κυκλάδων» συνδιοργανώνουν με την Ένωση Γυναικών Κύθνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 9ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων στην Κύθνο, 5 με 7 Μαΐου 2017. Η ψυχολόγος του κλιμακίου Κύθνου, της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ Ναυσικά Τσιπά, υπ. διδ. Paris Nord-Sorbonne Cité, συμμετέχει με σχετική εισήγηση με θέμα «Η γυναίκα στις Κυκλάδες: από το χθες στο σήμερα» το Σάββατο 6/5/2017.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων, καλύπτοντας τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Κύθνο και την Κέα έχει εξυπηρετήσει στα χρόνια λειτουργίας της 1362 γυναίκες και 304 κορίτσια. Οι υπηρεσίες που παρέχει η ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων αφορούν ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική γονέων, παιδοψυχιατρική θεραπεία, ψυχιατρική υποστήριξη και υποστήριξη σε κοινωνικά θέματα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ 1/20717

Η Εταιρεία Περιφερικής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ανακοινώνει την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά τεσσάρων (4) ατόµων για την υλοποίηση του προγράµµατος «∆οµές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου ∆ήµου Χαλανδρίου» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» (με κωδικό ΟΠΣ 5003539) και συγκεκριμένα:

-          Κωδ. 101, ΠΕ/τε Κοινωνικοί Λειτουργοί, ένα άτομο

-          Κωδ. 102 ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό, ένα άτομο

-          Κωδ. 103 ΔΕ Μάγειρας, ένα άτομο

-          Κωδ. 104 ΔΕ Βοηθός Μάγειρα, ένα άτομο

Απαραίτητα δικαιολογητικά: Συμπληρωμένη Αίτηση, Ταυτότητα, Αντίστοιχος τίτλος σπουδών/ εκπαίδευσης, Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος (εφόσον απαιτείται), δικαιολογητικά απόδειξης εμπειρίας, πιστοποιητικά για τα λοιπά βαθμολογούμενα κριτήρια (Βεβαίωση ΟΑΕΔ ανεργίας πρόσφατη κλπ).

Δεν δίνονται τηλεφωνικώς διευκρινίσεις για την συμπλήρωση των αιτήσεων. Παρακαλούμε διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση & τα παραρτήματα. Ολόκληρη η ανακοίνωση και η αίτηση είναι αναρτημένες και στα δημοτικά καταστήματα του Δήμου Χαλανδρίου. Οι Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές σε κλειστό φάκελο, ταχυδρομικά ή αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότημένο πρόσωπο,  ώρες 10.00 με 12.00, στα Γραφεία του Φορέα, στην οδό Αμαρουσίου Χαλανδρίου 68, ΤΚ 14125, από 21 Απριλίου μέχρι 2 Μαΐου 2017.

Πατώντας πάνω στα παρακάτω σημεία μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή .pdf τα εξής αρχεία: 1) Αναλυτική Πρόσκληση, 2) Αίτηση, 3) Παράρτημα

 

 

Πρόσκληση 

 

Αίτηση

 

 

 

 Παράρτημα

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook