Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Την Παρασκευή 27 Μαΐου διεξήχθει, υπό την εποπτεία της  Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εικόνες της Ψυχιατρικής σε Εύβοια, Ελλάδα και Ευρώπη». Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στο θέατρο Παπαδημητρίου στη Χαλκίδα και συμμετείχαν ομιλητές από την ελληνική και παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Κεντρικός στόχος της εκδήλωσηςήταν η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της πολυκεντρικής επιδημιολογικής-ανθρωπολογικής έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Η Ψυχική Υγεία στο Γενικό Πληθυσμό: Εικόνες και Πραγματικότητες» που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2005 στην Εύβοια.

Στην εκδήλωση απήυθηναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ερευνητικού κέντρου της Lilleμε σκοπό την παρουσίαση δεδομένων από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.   

Περισσότερα...

 3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:

«Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Οικογένεια σε Κρίση: Κατανόηση, Προσέγγιση, Αντιμετώπιση»

Πνευματικό Κέντρο Αρχίλοχος, Πάρος, 17-18 Οκτωβρίου 2008

 

Επιστημονική Ημερίδα

Δράσεις Ψυχικής Υγείας ενάντια στη σιωπή

Αποτελέσματα Έρευνας στην Πάρο και την Αντίπαρο

Πνευματικό Κέντρο Αρχίλοχος, Πάρος, 18 Οκτωβρίου 2008

 

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας μέσω των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας διοργάνωσε με επιτυχία δύο δράσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης των υπηρεσιών που προσφέρονται στις Β. Α. και Β. Δ. Κυκλάδες:

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για θέματα ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε γενικούς γιατρούς που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες του χώρου (φαρμακοποιούς, εργαζόμενους σε κοινωνικές υπηρεσίες, κ.α.). Το σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου και είχε ως θέμα: «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Οικογένεια σε Κρίση: Κατανόηση, Προσέγγιση, Αντιμετώπιση». Οι ενότητες που καλύφθηκαν αφορούν την οικογένεια ως σύστημα, την οικογένεια σε κρίση, την οικογένεια σε σχέση με την εφηβική κατάθλιψη, την ψύχωση, την εξάρτηση και τις χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και άλλα οργανικά προβλήματα. Διακεκριμένος ομιλητής ήταν ο Angelo Barbato του φημισμένου Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής  Mario Negri του Μιλάνου, εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τέως πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, ο οποίος μίλησε για τις Σύγχρονες Τάσεις και Σκέψεις αναφορικά με την Πολιτική Ψυχικής Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η Επιστημονική Ημερίδα που έλαβε χώρα, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008, αφορούσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής ψυχιατρικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο γενικό πληθυσμό της Πάρου και Αντιπάρου και την συζήτηση σχετικά με την αξιοποίηση τους για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρώτη ομιλίτρια ήταν η κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία αναφέρθηκε στη στάση του κόσμου απέναντι στην ψυχική ασθένεια, τη λογική του «ασύλου» και το φόβο που κρύβεται στον καθένα μας. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι κ. Στ. Στυλιανίδης, Αν. Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου και Π. Σκαπινάκης, Επ. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιστημονικοί υπεύθυνοι των δύο ερευνών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα. Την Ημερίδα ακολούθησε συζήτηση με συντονισμό και σχολιασμό από τους κ. Αρκά, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου και Διευθυντή του Κέντρου Υγείας και του Μποδοσάκη-Πρόδρομου Μερκούρη, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής.

 

 

 

Tο εκπαιδευτικό απευθυνόταν σε επιστημονικά υπεύθυνους και υψηλόβαθμα στελέχη υπηρεσιών δημόσιας ψυχικής υγείας  (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) που συνεργάζονται με την Π.Φ.Υ., με στόχο να διευρύνει τη γνώση τους στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφέρουν νέες ιδέες, πρόσφατα δεδομένα, καινοτόμες πρακτικές και συνδυασμένη εμπειρία στους συναδέλφους των υπηρεσιών και του τομέα που εργάζονται.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), στους χώρους του οποίου πραγματοποιήθηκε. 

 

Αναλυτική Παρουσίαση:

Ημερομηνία: 6-7 Σεπτεμβρίου 2010

Συντονισμός: BenedettoSaracenoMD

 

Οι άξονες του Εργαστηρίου είναι:

1.      Η κατανόηση της λογικής και των πλεονεκτημάτων της ενσωμάτωσης της ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ

2.      Η κατανόηση του ρόλου της ΠΦΥ στην ψυχική υγεία εντός του ευρύτερου συστήματος της υγείας και της οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας.

3.      Η εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αποτελεσματική διαχείριση των ψυχιατρικών διαταραχών στην ΠΦΥ.

4.      Η χρήση παραδειγμάτων από επιτυχείς εμπειρίες και πρακτικές σε χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

 

Περισσότερα...

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

«Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε. Π. Α. Ψ. Υ.) διοργανώνει Ομάδες Ενδυνάμωσης Γυναικών Κατά της Βίας στην Οικογένεια

(στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EMPOWER_W DAPHNE).

 

Oι ομάδες απευθύνονται σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία (ψυχολογική/σωματική/σεξουαλική) στην οικογένεια και θα συντονίζονται από τις Ψυχολόγους Κα Παντελίδου και Κα Σκορδέλη.

Θα πραγματοποιηθούν στα Κεντρικά της ΕΠΑΨΥ στο Μαρούσι (Γράμμου 61-63 ) τον Ιούνιο 2011.

 

Η συμμετοχή στις ομάδες θα είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων).

Οι γυναίκες που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Βακαλοπούλου στο 210 8056920 και με την Κα Παντελίδου στο 6948374928 έως 6 Ιουνίου 2011.»

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook