Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

 Ένας λόγος που ο λαϊκισμός αποδεικνύεται τόσο ισχυρός είναι ότι οι πολέμιοί του λαϊκίζουν και επομένως γίνονται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι

Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για τον λαϊκισμό και πάντα κάτι λείπει. Η δύναμή του έγινε πολύ μεγάλη στα χρόνια της κρίσης, μέχρι που αναπτύχθηκε και η θεωρία ότι δεν υπάρχει πια η διαχωριστική γραμμή Δεξιάς/Αριστεράς, παρά μόνο λαϊκισμού / εκσυγχρονισμού-μεταρρυθμισμού. Τελικά, στη χώρα μας, η καταγγελία του λαϊκισμού έγινε μόδα και από τότε που αποκτήσαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολιτικοί του αντίπαλοι απολαμβάνουν να εμφανίζονται ως αντιλαϊκιστές που υπόσχονται την απαλλαγή της χώρας από τον εθνικολαϊκισμό, δηλαδή προτάσσουν έναν εχθρό και μια απλοϊκή σκέψη ενώ καταγγέλλουν την κατασκευή εχθρών και την υπόσχεση απλοϊκών λύσεων ως συστατικά του λαϊκισμού. Αντιφατικό; Δεν είναι το μόνο. Ένας λόγος που ο λαϊκισμός αποδεικνύεται τόσο ισχυρός σε μια εποχή αβεβαιότητας, επιδείνωσης των συνθηκών ζωής για τους περισσότερους και μεγάλων ματαιώσεων, είναι ότι οι πολέμιοί του λαϊκίζουν και επομένως γίνονται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι. Άλλος λόγος είναι ότι δεν μάχονται μόνο τον λαϊκισμό αλλά και τη λαϊκότητα, εχθρεύονται τους κάτω ως ανόητους, αμόρφωτους και επιρρεπείς στο trash, ενώ δεν καταλαβαίνουν γιατί κάποιος που φτωχαίνει δεν δέχεται ότι πρέπει να φτωχύνει κι άλλο, για το καλό του, αφού χάρη στη δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί τα παιδιά του να ζήσουν καλύτερα, και αν όχι τα παιδιά του, τότε τα εγγόνια του. 

Επαγγελματίες αντιλαϊκιστές μιλούν με πάθος υπέρ των μεταρρυθμίσεων χωρίς να εξηγούν αν οι απολύσεις των καθαριστριών, των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων εντάσσονταν στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του κράτους. Αποδίδουν στην ελληνική ιδιοτυπία (ο Διαφωτισμός που δεν πέρασε από τη χώρα μας, η οθωμανική παράδοση κοκ) τον εθισμό στο ψέμα και την επιβράβευση της δημαγωγίας, αλλά δεν συνδέουν τα εδώ με το Brexit και τη νίκη Τραμπ γιατί ο λαϊκισμός των άλλων είναι αλλιώς. Με τον ίδιο τρόπο, μοιρολογούν για την κακή παιδεία μας χωρίς να εξηγούν γιατί η Φινλανδία με το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα παράγει «Αληθινούς Φινλανδούς», τι έπαθαν οι καλλιεργημένοι Γάλλοι ώστε να στρέφονται μαζικά στη Μ. Λεπέν, γιατί περίπου οι μισοί Αυστριακοί ψήφισαν τον ακροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο. 

Κατά το αφήγημα του φανατικού αντιλαϊκισμού, από τη δική μας χώρα ξεκίνησε η άνοδος του λαϊκισμού στην εξουσία και από εδώ θα αρχίσει το τέλος του όταν απαλλαγούμε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αντώνη Ρέμο και να περιμένει τον Σάκη Ρουβά αλλά μας προτείνει μια «συμφωνία αλήθειας» και δεν υπόσχεται παρά τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ, όχι −προς Θεού που θα έλεγαν και οι επίδοξοι υπουργοί του− την πλήρη κατάργησή του. 

Το μεγαλύτερο ίσως λάθος των αντιλαϊκιστών, και ο πιο βαθύς λόγος αντοχής του λαϊκισμού, είναι ότι δυσκολεύονται πολύ και απροκάλυπτα να στραφούν εναντίον των ελίτ, ενώ καταδικάζουν τους αντισυστημικούς ως βλάκες αφού δεν βλέπουν, οι κρετίνοι, ότι οι ίδιοι θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα της επιτυχίας τους, όπως συνέβη με το δημοψήφισμα, όταν το ΟΧΙ κέρδισε και μετά έχασε γιατί έγινε ΝΑΙ. 

Με τέτοια επιχειρήματα −κοίτα τι χειρότερο θα πάθεις αν συνεχίσεις να φωνάζεις− αποφεύγουν κάθε ουσιαστική κριτική στους πάνω γιατί, όπως λένε, η στοχοποίηση της πλουτοκρατίας και της ολιγαρχίας είναι άλλοθι για τη μη ανάληψη της συλλογικής ευθύνης, αφού όλοι μαζί τα φάγαμε, και ας ντρέπονται να επικαλεστούν τον Πάγκαλο που έκανε καριέρα με το ΠΑΣΟΚ αλλά στηρίζει τη ΝΔ, αφού ο λαϊκισμός είναι ο εχθρός και δεν έχουν σημασία τα ιδεολογικά και τα αξιακά, αλλά μόνο ποιος μπορεί να νικήσει και νικώντας να πάρει στα χέρια του την κατάσταση, με τον παλιό τρόπο, αυτόν που ξέρουμε και στον οποίο οφείλει ο Α. Τσίπρας τις εκλογικές του νίκες. 

Γιατί αν δεν είχε αυτούς τους αντιπάλους μπορεί να μην έκλεινε σε λίγες μέρες δύο χρόνια στην πρωθυπουργία. Με αυτή την έννοια, χρωστάει περισσότερα στον αντιλαϊκισμό παρά στον λαϊκισμό. 

 

Ο λαϊκισμός του αντιλαϊκισμού

 

*Σκέψεις με αφορμή την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του σημαντικότερου ίσως ελληνικού βιβλίου για τον λαϊκισμό στο οποίο συναντώνται η ψυχανάλυση με τη φιλοσοφία, τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, την τέχνη και την εκκλησία. Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο, “Ο πειρασμός του λαϊκισμού & οι περιπέτειες του λόγου” (εκδόσεις ΑΡΜΟΣ), τον οποίο έχει επιμεληθεί ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Ι. Βαρτζόπουλος και στον οποίο γράφουν εκτός από τον ίδιο (Η οντολογία του λαϊκισμού - ο λαϊκισμός ως περιπέτεια του λόγου) οι: Θ. Βερέμης (Ελληνικός λαϊκισμός), Β. Γεωργιάδου (Συναισθηματική ένταση και ματαίωση - Προϋποθέσεις για την άνοδο του λαϊκισμού), Ν. Δεμερτζής (Η θυμική παράμετρος στην ανάλυση του λαϊκισμού), Ν. Δήμου (Η παγίδα του λαϊκισμού), Α. Πανταζόπουλος (Εθνικιστικός λαϊκισμός), π. Χαρ. Παπαδόπουλος (Θρησκευτικός λαϊκισμός και ατομική ευθύνη), Στ. Ράμφος (Ψυχογραφία του λαϊκισμού), Στ. Στυλιανίδης (Αυτονομία του υποκειμένου και λαϊκισμός), Σ. Τριανταφύλλου (Σημειώσεις περί αμερικανικού λαϊκισμού).

Οπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, "ο λαϊκισμός ως ενδημικό φαινόμενο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής παροξύνεται σε περιόδους κρίσης και επηρεάζει τις εξελίξεις. Αφορά το άτομο, την κοινωνία και τη σχέση τους με έναν τρόπο που αναδεικνύει τη φύση και το περιεχόμενο των δεσμών του ατόμου με τις συλλογικές του εκφράσεις. Τα όρια και οι δυνατότητες αντιμετώπισης των διαβρωτικών επιδράσεων το λαϊκισμού είναι αντικείμενο συζήτησης στο βιβλίο αυτό". 

Έχοντας ως οδηγό την ψυχαναλυτική έννοια της σαγήνης, αναζητείται η σύγκλιση με τις άλλες κατευθύνσεις της επιστήμης για την κατανόηση του φαινομένου.

Αυτή η συλλογή κειμένων, κατά τον Ι. Βαρτζόπουλο, "αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μέρος της προσπάθειας να μην επιτρέψει την έλλογη προσέγγιση να συνθλιβεί υπό την εξουθενωτική πίεση των συνθηκών που ζούμε και να δώσει τη δυνατότητα στις ιδέες να αποσαφηνιστούν και να δοκιμαστούν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο λαϊκισμός είναι ευθέως εχθρός μιας τέτοιας προσπάθειας. Συσκοτίζει τη σκέψη, κολακεύει, απαλλάσσει από ευθύνες, διακηρύσσει την εύκολη λύση που συνήθως προέρχεται από την εξολόθρευση του εσωτερικού και εξωτερικού εχθρού, χωρίς  να συμπεριλαμβάνει την αυτοκριτική και την αναγκαία αλλαγή αυτού που εκφράζει τις απόψεις. Θωπεύει τους εύκολους τιμητές και τις θαυματουργές λύσεις"...

 

ΠΗΓΗ: AthensVoice

To Σάββατο 14/01/2016θα παρουσιαστεί το βιβλίο του κυρίου Ιωάννη Βαρτζόπουλου "O πειρασμός του λαϊκισμού & οι περιπέτειες του λόγου" στο Polis Art Cafe στις 12:00. Λίγα λόγια το βιβλίο:

Ο λαϊκισμός ως ενδημικό φαινόμενο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής παροξύνεται σε περιόδους κρίσης και επηρεάζει τις εξελίξεις. Αφορά το άτομο, την κοινωνία και τη σχέση τους με έναν τρόπο που αναδεικνύει τη φύση και το περιεχόμενο των δεσμών του ατόμου με τις συλλογικές του εκφράσεις. Τα όρια και οι δυνατότητες αντιμετώπισης των διαβρωτικών επιδράσεων το λαϊκισμού είναι αντικείμενο συζήτησης στο βιβλίο αυτό.

Η ψυχανάλυση ως μία κατεξοχήν ανθρωποκεντρική επιστήμη συναντά εκπροσώπους των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της εκκλησίας. Έχοντας ως οδηγό την ψυχαναλυτική έννοια της σαγήνης, αναζητείται η σύγκλιση με τις άλλες κατευθύνσεις για την κατανόηση του λαϊκισμού.

 

 

 

Αγία Παρασκευή, 30/12/2016

 

«Μιλάμε ανοιχτά για την Ψυχική Υγεία»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ εκδήλωσης στο Κέντρο Ημέρας Αγ. Παρασκευής ΕΠΑΨΥ

 

Το Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής της ΕΠΑΨΥ, άνοιξε τις πόρτες του στην κοινότητα και προσκάλεσε μέλη, συγγενείς, γείτονες, επαγγελματίες και φορείς για μια ανοιχτή συζήτηση για την ψυχική υγεία την Πέμπτη 15/12/2016. Στο χώρο του Κέντρου Ημέρας, λειτούργησε έκθεση έργων φωτογραφίας από την αντίστοιχη ομάδα του Κέντρου καθώς και έργων από το καλλιτεχνικό εργαστήρι της δομής.

Οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη συζήτηση ήταν ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ) ΒΑ Αττικής, ο Σύλλογος Οικογενειών στην Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Κορυδαλλού ενώ παράλληλα εκπροσωπήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΣΟΨΥ. Ακόμα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», το Κέντρο Ημέρας “Franco Basaglia” ΕΠΑΨΥ του 5ου Το.Ψ.Υ., το Κοινοτικό Σπίτι «ΘΕΤΙΣ» ΕΠΑΨΥ και το Οικοτροφείο Λιβαδειάς ΕΠΑΨΥ. Σημαντική επίσης ήταν η εκπροσώπηση της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου με τη συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών της Πτέρυγας Κουρέτα και Σκαρπαλέζου. Τη συζήτηση συντόνισαν η Συντονίστρια Ψυχίατρος της Δομής κα. Δήμητρα Πανουτσοπούλου και ο Επ. Υπεύθυνος κ. Μιχάλης Λάβδας.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι δράσεις του κάθε φορέα ενώ τοποθετήθηκαν και λήπτες, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, μέλη οικογενειών και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.  Διατυπώθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με την ενημέρωση των ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τη διασύνδεση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Τονίστηκε η αναγκαιότητα επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των φορέων με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας των ληπτών. Μίλησαν λήπτες για τη δική τους εμπειρία και τη σημασία που έχει γι’ αυτούς η αυτόνομη διαβίωση στην κοινότητα και η συμμετοχή τους σε ανοιχτές δομές όπως το Κέντρο Ημέρας. Η εκπρόσωπος της «Αυτοεκπροσώπησης» τόνισε το ζήτημα των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και την ανάγκη να είναι ενήμεροι οι ίδιοι οι λήπτες για τα δικαιώματά τους. Οι εκπρόσωποι των ΣΟΦΨΥ αναφέρθηκαν στο βίωμα των οικογενειών, κάνοντας προτάσεις που αφορούσαν τόσο την υποστήριξη της ζωής στην κοινότητα όσο και την υποστήριξη κατά την ψυχιατρική νοσηλεία. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αναφέρθηκαν σε δράσεις συνηγορίας ενώ συζητήθηκαν εκτενώς δυνατότητες συνεργασίας με στόχο τη διασφάλιση του συνεχούς της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ακολουθώντας το λήπτη από το σπίτι του, στη νοσηλεία και στη συνέχεια την υποστήριξή του στην κοινότητα χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος ή να δημιουργούνται τα γνωστά φαινόμενα της «περιστρεφόμενης πόρτας».

Η συζήτηση για την ψυχική υγεία έκλεισε με την εξαιρετική συμμετοχή του Εθνικού Ωδείου Αγίας Παρασκευής, όπου μουσικοί ερμήνευσαν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο που είχαν επιλέξει συγκεκριμένα για την εκδήλωση. Η ευαισθησία που έδειξε το Εθνικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής ήταν ιδιαίτερα σημαντική ενώ συζητήθηκε η αμοιβαία συστηματική συνεργασία μεταξύ του Ωδείου και του Κέντρου Ημέρας.

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ» προσέφερε τα αναψυκτικά στο μπουφέ της εκδήλωσης.

Το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας πραγματοποίησε ξενάγηση στους χώρους της δομής, εξηγώντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν κάθε ενδιαφερομένου. Το Κέντρο Ημέρας, παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του υπό την εποπτεία της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λειτουργεί ως δομή από το 2004. Ο τρέχων αριθμός των ωφελουμένων ξεπερνά τους 70. Παρέχει συστηματικό πρόγραμμα ημερήσιας απασχόλησης για άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή σε κατοίκους του 6ου Το.Ψ.Υ. και υποστήριξη σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και ψυχοθεραπευτική στήριξη σε κάθε ενδιαφερόμενο με πρόβλημα ψυχικής υγείας. Λειτουργεί καθημερινά 08.00 – 16.00 και μπορεί να έρθει σε επικοινωνία όποιος ενδιαφέρεται στο τηλέφωνο 2106085641.

Το παρόν δελτίο τύπου συνοδεύεται από το λόγο μελών του Κέντρου Ημέρας που με δική τους σύμφωνη γνώμη δημοσιεύεται.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κέντρων Ημέρας ΕΠΑΨΥ με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΠΕΨΑΕΕ

 

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, τα μέλη μαζί με το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Αγίας Παρασκευής της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.), διασκέδασαν στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που οργανώθηκε στον χώρο του Κέντρου Ημέρας.

Στη γιορτή προσκλήθηκαν τα μέλη και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ημέρας «Franco Basaglia» της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. καθώς και η χορωδία του Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας «Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Η γιορτή είχε φαγητό, αναψυκτικά, γλυκά, μουσική και τα μέλη της χορωδίας ερμήνευσαν χριστουγεννιάτικα και άλλα τραγούδια σε γιορτινή διάθεση. Μαζί με τα μέλη και το προσωπικό των Κέντρων Ημέρας, διασκέδασαν και συγγενείς των μελών, μιας και η πρόσκληση για την γιορτή ήταν ανοιχτή για τους κοντινούς τους ανθρώπους. 

 

 

Αγία Παρασκευή, 30/12/2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, ωφελούμενοι και εργαζόμενοι του Κέντρου Ημέρας Αγ. Παρασκευής της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.),  πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν 14 μέλη του Κέντρου Ημέρας, τα οποία είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη συλλογή «Το νόμισμα στον αρχαίο κόσμο». Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την μουσειολόγο κα. Νάκη Ελένη.

Στη συνέχεια τα μέλη απόλαυσαν τον καφέ στο αναψυκτήριο του Μουσείου που λειτουργεί στον κήπο του μουσείου, ο οποίος κοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων.

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες VERY SPECIAL ARTS HELLAS, η οποία ανέλαβε την οργάνωση της  επίσκεψης στο χώρο του Μουσείου. 

 

                                                15/12/2016

Ευχαριστήριο

 

Ευχαριστούμε θερμά  τη κυρία Κυπρή και τις  ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΡΗΣ Χ. & ΣΙΑ Ο.Ε.  για τη χορηγία 150 ημερολογίων στο Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης.  Με τη κίνηση αυτή υποστήριξαν άμεσα και έμπρακτα τη προσπάθεια της δομής για έκδοση ημερολογίων .Τέτοιες πρωτοβουλίες  ενθαρρύνουν   τη συνέχεια του έργου μας.

 

 

Εκδόσεις – Ημερολόγια ΚΥΠΡΗΣ Χ. & ΣΙΑ Ο.Ε. Αυλώνος 1 & Λ. Κατσώνη, Ν. Χαλκηδόνα,

τηλ 210 8542020

                                                             15/12/2016

Δελτίου Τύπου

 

Συμμετοχή του Οικοτροφείου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης στην « Έκθεση και BazaarΔημιουργών Τέχνης» του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

 

Το Οικοτροφείο της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στη Λυκόβρυση συμμετείχε στην «Έκθεση και Bazaar Δημιουργών Τέχνης» που διοργάνωσε το ΠΕ.Α.Π. (Περιβάλλον-Αθλητισμός-Πολιτισμός) του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, στις  2, 3, & 4 Δεκεμβρίου.

Το Bazaar πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Ηλιακό Χωριό με τη συμμετοχή των κατοίκων-δημιουργών της Κοινότητας. Το Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. συμμετείχε για τρίτη χρονιά στην εορταστική δράση του Δήμου ως αναπόσπαστο  μέλος της Κοινότητας του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Τις τρεις αυτές μέρες μας είχαμε τη χαρά να ξαναδούμε παλιούς φίλους, να γνωρίσουμε καινούργιους και να ευχαριστηθούμε την εορταστική και δημιουργική ατμόσφαιρα που έφτιαξε όλη η Κοινότητα.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, το ΠΕ.Α.Π. του Δήμου, τους δημιουργούς που συμμετείχαν και όσους μας επισκέφθηκαν και στήριξαν τη προσπάθεια μας.

 

 

 

Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 6.30 μ.μ. το οικοτροφείο Λυκόβρυσης σας προσκαλεί σε Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

 

Οι ένοικοι, οι εθελοντές και το προσωπικό των δομών της ΕΠΑΨΥ στη Λιβαδειά, σας εύχονται Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Έτος και σας καλούν σε μια σειρά εκδηλώσεων, για να υποδεχτούμε μαζί τις γιορτές!

Στις 15 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στον χώρο του οικοτροφείου, ο Σύλλογος Ελικωνίων θα ψάλλει κάλαντα από όλη την ελληνική επικράτεια και θα σας κεράσουμε χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Στις 17 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων πραγματοποιούμε εορταστικό bazaar στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, ενώ παράλληλα προσφέρουμε δωρεάν γλυκά και σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε ευχές.

 

 

 

 

Διαβάζοντας το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ για το ψυχωσικό επεισόδιο που υπέστη, ρώτησα έναν γνωστό ψυχίατρο για τη φύση και την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων στην Ελλάδα...

Ηταν 3 τα χαράματα της 28ης Δεκεμβρίου 2008. Το πήγαινε για χιόνι, η Αθήνα πάγωνε. Και στα Εξάρχεια, μόλις είχαν σβήσει οι φωτιές από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σε ένα διαμέρισμα της περιοχής, ο Πέτρος άνοιξε τα μάτια του. Και δεν ήταν ούτε  Αύγουστος, ούτε Κορτώ, μήτε και Χατζόπουλος. Ηταν ο Δαλάι Λάμα.

Η έξαψη της αποκάλυψης προκάλεσε εκατομμύρια εκρήξεις και μαύρους κρατήρες ανάμεσα στους εγκεφαλικούς νευρώνες. Ο Πέτρος έχασε τη δυνατότητα της ανάγνωσης, καθώς δεν μπορούσε να αναγνωρίσει γράμματα. Είχε, όμως, ακόμα τους αριθμούς. Τηλεφώνησε στον αγαπημένο του, ο οποίος υπηρετούσε τη θητεία του. Ο Τάσος, φυσικά, κατάλαβε αμέσως. Του ζήτησε να πάει αμέσως σε μία φίλη στο Παγκράτι. Και να, μέσα στη μαύρη παγωμένη νύχτα, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, ένας άνθρωπος που νόμιζε ότι είναι ο Δαλάι Λάμα, ξεκίνησε για το Παγκράτι, με τελικό προορισμό το Δρομοκαΐτειο.

 

Στο «Μικρό χρονικό της τρέλας» ( Πατάκης) ο Αύγουστος Κορτώ περιγράφει όσα έγιναν στη ζωή και στο μυαλό του, τις τρεις μέρες ενός ψυχωσικού επεισοδίου, με έντονο θρησκευτικό παραλήρημα και δραματικές αναφορές στη, νεκρή, μητέρα του, τη γνωστή Κατερίνα. Θα μπορούσε να είναι μία μαύρη κωμωδία, αν δεν ήταν αληθινό δράμα. Όμως ο Κορτώ δεν αντιστέκεται στον πειρασμό: αυτοσαρκάζεται, προφανώς επειδή το χιούμορ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αφηγηθείς κάτι τέτοιο, χωρίς να το ξαναζήσεις όπως ήταν. Γιατί στην πραγματικότητα είναι τρομακτικό. Οσο πιο γκροτέσκο η κατάσταση, τόσο μεγαλύτερο το δράμα. Πώς είναι, ας πούμε, να βλέπεις έναν νέο άνδρα να σου λέει ότι θα σώσει τον κόσμο και μετά να παριστάνει το γατάκι στο Δρομοκαΐτειο;  Ακόμα και αν σου φύγει ένα χάχανο, γρήγορα θα σου γυρίσει σε λυγμός. Είναι, άραγε, το χειρότερο που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος; Γυμνός, να κατεβαίνει την Ιερά Οδό. Και μετά δεμένος σε ένα κρεβάτι, να πιάνεται από το χέρι μίας άγνωστης για να τραγουδήσουν μαζί Χατζιδάκι μέσα στη μαύρη νύχτα της ψυχής.  (Διαβάστε το «Ελα κόρη της σελήνης» που ο Κορτώ δημοσίευσε στο protagon  το 2013.)

Ο συγγραφέας δεν χρειάστηκε μόνο το ταλέντο του για να γράψει το βιβλίο. Περισσότερο χρειάστηκε θάρρος, για αυτό και το έγραψε με μία ανάσα, μέσα σε μία εβδομάδα. Όχι πώς θα ήταν εύκολο. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τις θολωμένες σκέψεις του με τα γεγονότα, χορηγεί στη γραφή έναν καταιγιστικό ρυθμό. Και εσύ, ως αναγνώστης, είσαι τη μία στιγμή μέσα στο μυαλό του Κορτώ και την άλλη έξω από αυτό, μέσα στα μάτια των ανθρώπων που τον έβλεπαν να βυθίζεται στην άβυσσο, για να επιστρέψει πληγωμένος, αλλά στα πόδια του.

Ενα ψυχικό κάταγμα

«Είναι ένα ψυχικό κάταγμα όλο αυτό» μου λέει ο Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο Πάντειο, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Τον ρώτησα τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου που παθαίνει ότι και ο Κορτώ. «Δεν είναι, απλώς, μία χημική αντίδραση, είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο. Αλλάζει, βέβαια, η νευροφυσιολογία, αλλά είναι η σκέψη που δημιουργεί τον εγκέφαλο και μετά είναι ο εγκέφαλος που δημιουργεί τη σκέψη.» Κοινώς οι τραυματικές εμπειρίες δημιουργούν τις σκέψεις που προσβάλλουν τον εγκέφαλο και εκείνος με τη σειρά του παράγει τη ψύχωση. Εν προκειμένω, ο Κορτώ είχε τότε στους ώμους την πίεση της δουλειάς, την επιβάρυνση από τα επεισόδια για τον Γρηγορόπουλο, την επέτειο θανάτου της μητέρας του, συν τη σχετική κληρονομικότητα.

Γιατί, όμως, αυτά τα περιστατικά παράγουν συχνά ένα παραλήρημα μεγαλείου; Ο Κορτώ έλεγε ότι είναι ο Δαλάι Λάμα. Μία φίλη μου κάποτε νοσηλεύτηκε ως Παναγία. Και οι Ναπολέοντες των  ψυχιατρείων εμφανίζονται ως καρικατούρες. «Όταν το “εγώ” κατακερματίζεται, τότε το παραλήρημα με αίσθηση δύναμης και εξουσίας, λειτουργεί ανακουφιστικά, ανακουφίζει το άγχος του κατακερματισμού» εξηγεί ο κ. Στυλιανίδης.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο και σε μένα; «Ο καθένας δεν έχει τον ίδιο βαθμό αντοχής. Είναι συνάρτηση στη βάση της ατομικής ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με τραυματικές καταστάσεις που καθιστούν το άτομο ευάλωτο. Από την άλλη, αν μετά από ένα σοβαρό ψυχωσικό επεισόδιο, υπάρξει σοβαρή φαρμακευτική αντιμετώπιση και σχέδιο θεραπείας, μπορεί να επέλθει η πλήρης ίαση. Και ασφαλώς μεγάλο ρόλο παίζει και η πρόληψη, ειδικά σε σχολεία. Εχει αποδειχθεί ότι για κάθε δολάριο που επενδύεις προληπτικά στη ψυχική υγεία, κερδίζεις πέντε.»

Ο Στέλιος Στυλιανίδης, ένας επιστήμονας που έχει συνδέσει την επαγγελματική και ακαδημαϊκή του διαδρομή με την εισαγωγή σύγχρονων αντιλήψεων στη ψυχική φροντίδα και περίθαλψη, συντονίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη μελέτη των ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα. Κοινώς για τους εγκλεισμούς στο ψυχιατρείο. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Από το 2012 και μετά το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών αυξάνεται ραγδαία: από 56,6% το 2012  σε 63,5% το 2013 και 74,5% το 2014! Όσον αφορά δε τα περιοριστικά μέτρα στην αναγκαστική νοσηλεία, σχετική έρευνα σε ένα Τμήμα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και σε ένα Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου στην Αττική τον Νοέμβριο του 2015 κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά κατά τη νοσηλεία του.

Γιατί; Από τη μία είναι οι οικογένειες των πασχόντων που γονατίζουν από την κρίση, φοβούνται για την ασφάλεια του ανθρώπου τους και, φυσικά, για το κοινωνικό στίγμα, έτσι όπως αποτυπώνεται στη γειτονιά. Και από την άλλη, είναι η έλλειψη στήριξης με παρεμβάσεις εκτός μονάδων.

Πώς σε κλείνουν στο ψυχιατρείο; Ο νόμος λέει ότι πρέπει οι συγγενείς να προσφύγουν στον εισαγγελέα, εκείνος να ζητήσει δύο γνωματεύσεις από δημόσιο ψυχιατρείο και στη συνέχεια, αν κρίνει ότι συντρέχει λόγος, να δώσει άδεια για τον εγκλεισμό. Αυτά πια γίνονται σχεδόν αυτόματα. Δεν θα έπρεπε. Ο νόμος προβλέπει άμεση δικαστική εξέταση της υπόθεσης, ωστόσο αυτό γίνεται ακόμα και 4 μήνες μετά την έξοδο του ασθενούς από το ψυχιατρείο.

 «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση και αποκέντρωση των δομών ψυχικής υγείας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στρατηγικός εθνικός σχεδιασμός» λέει ο κ. Στυλιανίδης. Και σκέφτομαι, τελικά, πως το βιβλίο του Κορτώ είναι κάτι περισσότερο από τις αναμνήσεις μίας τρικυμίας. Είναι ένα γράμμα των ανθρώπων που βυθίστηκαν εκεί κάτω, προσπαθούν να επιστρέψουν, αλλά βλέπουν τη σκάλα να μεγαλώνει και το φως να απομακρύνεται.

*Η χρήση της λέξης «τρέλας» στον τίτλο, είναι μεν αδόκιμη, πλην όμως ακολουθεί την «αυθαιρεσία» του συγγραφέα, που την τοποθέτησε στον τίτλο του βιβλίου του.

 

ΠΗΓΗ: protagon.gr

                                                                                                                       07/12/2016

Το Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης ευχαριστεί θερμά την Εταιρεία METRON PACKAGING EXPERTS  για την πολύτιμη συμβολή της στην έκδοση του Ημερολογίου 2017 της Μονάδας.

Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας στάθηκαν σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή, τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες σε πάγιο εξοπλισμό της Μονάδας.

Είναι σημαντική για εμάς η κάθε στιγμή που «συναντιόμαστε» με μεμονωμένους πολίτες ή φορείς όπου οι έννοιες της υποστήριξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ευαισθησίας ξανα-αποκτούν νόημα.

Σας ευχαριστούμε

 

www.metronpack.gr

                                                                                          

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook