Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Το Π.Δ. Λυκόβρυσης συμπλήρωσε 1 χρόνο λειτουργίας στη νέα του διεύθυνση, στο Ηράκλειο Αττικής. Με αφορμή αυτή την επέτειο σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30. Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την πρόσκληση σε μορφή .pdf. 

 Πατήστε στην εικόνα για να διαβάσετε την συνέντευξη (στις σελίδες 6-7 του αρχείου) του κυρίου Στέλιου Στυλιανίδη στην δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη που δημοσιεύθηκε στο Κ της Καθημερινής. 

 


 O καθηγητής Στέλιος Στυλιανίδης συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι: "Economic crisis and mental health in Europe" στο International Forum on "The impact of the socioeconomic crisis on mental health - From research to action", organized by the Gulbenkian Global Mental Health Platform την Πέμπτη 24/11 και η ομιλία του είχε τίτλο: “Socioeconomic Crisis and its impact on Mental Health in Greece”.

 

 Όπως και κάθε χρόνο οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ διοργανώνουν εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα το Οικοτροφείο Λυκόβρυσης σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Έκθεση και Bazaar δημιοργιών τέχνης" στο Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" στις 02-04/2016!

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου

Κάθε άνθρωπος είναι ένα ιδιαίτερο είδος καλλιτέχνη

Eric Gill

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, το Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α. Πεντέλης της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) σε συνεργασία με τη Wise Greece ΑΜΚΕ σας προσκαλούν σε μια «Γιορτή Τέχνης και Γεύσης».

Σας περιμένουμε σε μια εκδήλωση με έντονο καλλιτεχνικά χαρακτήρα, αλλά και μοναδική ευαισθησία. Με χειροποίητα αντικείμενα τέχνης και προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Και επειδή «Δεν είναι αρκετό να βλέπουμε και να γνωρίζουμε την ομορφιά ενός έργου, αλλά πρέπει να μας δημιουργεί συναισθήματα και να μας επηρεάζει (Βολταίρος)», σας περιμένουμε για να νιώσουμε μαζί σας τα υπέροχα συναισθήματα που γεννά η τέχνη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 10.00 – 17.00, στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου (Πλατεία Ελευθερωτών), μετά μουσικής και πολλών εκπλήξεων.

 

 Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Στυλιανίδης, θα φιλοξενηθεί στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Στο ντιβάνι της κρίσης» στο Πρώτο Πρόγραμμα  91,6 και 105,8 με την Έφη Ζέρβα, την Πέμπτη 10/11 στις 23.00 μ.μ, όπου θα μιλήσει  για το Λαϊκισμό και τις αμερικανικές εκλογές.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Στρογγυλή τράπεζα στο πλαίσιο  του 2ου  Μental Ηealth Conference

Taking Action to overcome barriers to Mental Health Care

 (Boussias Conferences 3/11/2016, Αίγλη Ζαπείου)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα που δεν έχουν φωνή, οι «αποκλεισμένοι του κοινωνικού αποκλεισμού» στο χώρο της ψυχικής υγείας, είναι το αντικείμενο στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 2ου Mental Health Conference. Συγκεκριμένα, η ακούσια νοσηλεία πάντα αποτελούσε ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην ψυχιατρική, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει στα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, λόγω της στέρησης της ελευθερίας και της αυτονομίας τους, της προσβολής της αξιοπρέπειάς τους και του στιγματισμού των ίδιων και των οικογενειών τους.

H «Μελέτη ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα»  (Μ.Α.Ν.Α) είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα (2011-2016), το οποίο υλοποιείται από την ΕΠΑΨΥ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο υπό την επιστημονική ευθύνη του Ψυχίατρου-Ψυχαναλυτή και Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιο Στυλιανίδη. Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους: Λίλη-Ευαγγελία Πέππου, Νεκτάριο Δρακωνάκη, Αιμιλία Πανάγου, Κυριάκο Σουλιώτη, Κυριακή Τσίκου, Γεωργία-Όλγα Ιατροπούλου, Νικόλαο Νακόπουλο, Σοφία Νικολαϊδη. Το πρόγραμμα αυτό που παρουσιάστηκε στο 2ο  Μental Ηealth Conference στις 3/11/2016, Αίγλη Ζαππείου, περιλαμβάνει διάφορες υπό-έρευνες για την πολύπλευρη κατανόηση του ζητήματος (π.χ. τη διετή έκβαση τα ακούσιας νοσηλείας, την υποκειμενική άποψη των ακούσια νοσηλευόμενων ασθενών σχετικά με την καταναγκαστική φύση της νοσηλείας, τις στάσεις των επαγγελματιών ψυχικής υγείας απέναντι στην ψυχική ασθένεια και την ακούσια νοσηλεία, τη χρήση της μηχανικής καθήλωσης, κ.ά.). Η προσπάθεια αυτή έχει ως απώτερο στόχο να αναδειχτεί το ζήτημα των ακούσιων νοσηλειών σε θέμα υψίστης σημασίας στην ατζέντα της πολιτικής για την ψυχική υγεία.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2011, τo 57,4% των νοσηλειών του ΨΝΑ ήταν ακούσιες,  με το 69,8% αυτών να ενεργοποιούνται από συγγενικά πρόσωπα και το 30,2% να εκτελούνται αυτεπάγγελτα. Στο 55% των περιπτώσεων ακούσιας νοσηλείας στο Ψ.Ν.Α., αιτία ενεργοποίησής της είναι η «επιθετικότητα» και στο 34,2% η «ασυνέχεια στην φαρμακευτική αγωγή», παράγοντες οι οποίοι δεν αποτελούν απαραίτητα στοιχεία ψυχοπαθολογίας του ατόμου, αλλά συχνά αποδίδονται στην αντίληψη του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, στα κενά στην περίθαλψη και σε έλλειμμα συνέχειας στη φροντίδα στην κοινότητα. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το εύρημα πως από το 2012 και μετά το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών αυξάνεται ραγδαία: από 56,6% το 2012  σε 63,5% το 2013 και 74,5% το 2014! Όσον αφορά δε τα περιοριστικά μέτρα στην αναγκαστική νοσηλεία, σχετική έρευνα σε ένα Τμήμα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και σε ένα Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου στην Αττική τον Νοέμβριο του 2015 κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά κατά τη νοσηλεία του. Σημειώνεται ότι το «ανοικτό» ή «κλειστό» Τμήμα δεν φαίνεται να επηρεάζει τα παραπάνω,ενώ, αντίθετα, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, το έλλειμμα κατάλληλης εκπαίδευσης  και η δυσκολία εφαρμογής τεχνικών αποκλιμάκωσης, φαίνεται να επηρεάζουν τη χρήση αυτού του καταναγκαστικού μέτρου σε ασθενείς.

Τα αποτελέσματα αυτά, πέραν της ποσοτικής αύξησης των αναγκαστικών νοσηλειών και αυτής των μηχανικών καθηλώσεων στα ψυχιατρικά τμήματα, αναδεικνύουν δομικές δυσλειτουργίες σε όλο το «σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας» στη χώρα μας. Ενδεικτικά, αναφέρεται η πλημμελής ή μη εφαρμογή του νόμου περί αναγκαστικών νοσηλειών, ο «κοινωνικός αυτοματισμός» μεταξύ ψυχιατρικού και δικαστικού συστήματος, ώστε να προκρίνεται ως μέσο ρουτίνας η «λύση» της αναγκαστικής νοσηλείας, το έλλειμμα συνέχειας της φροντίδας και των κοινοτικών δομών ψυχιατρικής φροντίδας, ο κατακερματισμός και ο χαμηλού επιπέδου συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς και η ανεπαρκής εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές, υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του θέματος, όπως και η πρόσφατη επιστολή προς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, του Commissioner for Human Rights, Nils Muižnieks (17/08/2016), το οποίο συσχετίζουν με το έλλειμμα δημοκρατίας στη διαχείριση των συγκεκριμένων –και όχι μόνο– ασθενών και προτείνουν:

  • Την ενεργό συμμετοχή των ασθενών και των οικείων τους στη λήψη αποφάσεων.
  • Την ειδική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στα ως άνω ζητήματα.
  • Την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την εναρμόνισή του στα νέα δεδομένα της κρίσης και των πιέσεων που ασκούνται στο σύστημα υγείας.
  • Την ανάπτυξη εκτεταμένων σε εθνικό επίπεδο προγραμμάτων έρευνας, παρακολούθησης και παρέμβασης κατά τα πρότυπα πρόσφατης δράσης που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ στο Μαρούσι σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Τμήμα του Σισμανογλείου, η οποία έδειξε ότι με συστηματική παρέμβαση κατ’ οίκον σε σοβαρές ψυχιατρικές παθολογίες σε διάστημα δύο ετών, ο αριθμός των νοσηλειών μειώθηκε κατά 82%, σε σύγκριση με την προ της παρέμβασης περίοδο. 

 

  Με εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, στην οποία θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και με την παρουσία κορυφαίων διεθνών ομιλητών, θα ανοίξει τις εργασίες του στις 3 Νοεμβρίου 2016  στην Αίγλη Ζαππείου το 2nd Mental Health Conference.

Στη συνάντηση κορυφής για την ψυχική υγεία στη χώρα μας, ο Patricio Marquez, Επικεφαλής Υγείας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Emily Hewlett, Βασική Αναλύτρια Πολιτικών Υγείας του ΟΟΣΑ, η Martine Frager-Berlet, Αντιπρόεδρος της EUFAMI (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Οικογενειών Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις) θα αναφερθούν στις διαστάσεις της ψυχικής υγείας παγκοσμίως, παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα διεθνή στοιχεία και καλές πρακτικές με βάση την εμπειρία τους.

Ο José Miguel Caldas de Almeida, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου NOVA της Λισαβόνας και Συντονιστής της Joint Action  for Mental Health and Wellbeing της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα  παρουσιάσει το επιτυχημένο παράδειγμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Πορτογαλία, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες πολιτικές εφαρμόσιμες σε χώρες υπό καθεστώς λιτότητας. Η Marie-Anne Paraskevas, Senior Policy Officer, DG Employment, Social Affairs and Inclusion, European Comission, θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν εκφράζοντας τη στήριξη στην ολοκλήρωση της  διαδικασίας αποασυλοποίησης στη χώρα μας και καταθέτοντας προτάσεις προς τους διαμορφωτές πολιτικής.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά  τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Προγράμματος (ΜΑΝΑ, 2011-2016) για τις ακούσιες νοσηλείες στην Αττική,  τα οποία καταδεικνύουν την ποσοτική αύξηση των αναγκαστικών νοσηλειών και των μηχανικών καθηλώσεων στα ψυχιατρικά τμήματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πάνω στα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές παθήσεις υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Εγκληματολογίας και τ. Υπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Πανούση και με τη συμμετοχή του Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιου Στυλιανίδη, του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, του ΓΓ του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη, του Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν ακόμη οι πολιτικές για την ψυχική υγεία στη χώρα μας και οι προκλήσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε περιβάλλον συνεχιζόμενης κρίσης καθώς και η πρόσβαση των ασθενών στις ψυχιατρικές θεραπείες, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΕΨΕ Δημήτρη Πλουμπίδη, του Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θωμά Υφαντή, του Αναπληρωτή Κοσμήτωρα της ΕΣΔΥ Νίκου Μανιαδάκη, του Καθηγητή Φαρμακολογίας ΑΠΘ και Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων Δημήτρη Κούβελα, της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Μαρίνας Οικονόμου,  του Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρου Σκαπινάκη, του Επίκουρου Καθηγητή Ψυχιατρικής και Διευθυντή του ψυχιατρικού τομέα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Γιώργου Μουσά, του Ψυχίατρου-Διευθυντή του Κ.Ψ.Υ Αγίων Αναργύρων Γιάννη Παπαδόπουλου και της Προέδρου της ΠΟΣΟΨΥ Αναστασίας Γιαννετοπούλου.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας οι δομές της ΕΠΑΨΥ την περιοχή της Λιβαδειάς διοργάνωσαν μία σειρά από συνεχείς δράσεις την εβδομάδα από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ως και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα:

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, οι έμπειροι νοσηλευτές των δομών πραγματοποίησαν νοσηλευτική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς για δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, πίεσης και οξυγόνου, εξυπηρετώντας περισσότερους από 600 συμπολίτες μας

Στον χώρο του οικοτροφείου πραγματοποιήθηκε γιορτή, με την συμμετοχή συλλόγων και φορέων. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και ιδιαίτερα την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Ειδική Παιδεία της Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας, κα Ζάνταλη Αλεξάνδρα, την επιστημονικά υπεύθυνη των οικοτροφείων ΑΙΑΣ και ΔΙΑΣ του ΕΚΕΨΥΕ, κα Φούφουλα Μαρία, την πρόεδρο του ΣΟΨΥ Βοιωτίας, κα Καρατσιώλη Ελένη καθώς και τον αφηγητή, κο Λάιο Γιώργο για την στήριξη και την προσφορά του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΑΨΥ ΣΤΟ  ERASMUS TUTO: ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Tuto, πρόγραμμα  ανταλλαγής εργαζομένων στην ψυχική υγεία, συμμετείχαν τέσσερις εργαζόμενοι του Κέντρου Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην κοινότητα «Franco Basaglia» της ΕΠΑΨΥ.

Συγκεκριμένα, η Αγγελική Κολοκοτσά και ο Φώτης Βασιλόπουλος , ψυχολόγοι του ΚΗ , επισκέφθηκαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Saint Martin και εξω-νοσοκομειακές δομές του στην κοινότητα στην πόλη Namur του Βελγίου.

Ο συγκεκριμένος φορέας αποτελεί και τον διαχειριστή του προγράμματος στο σύνολό του.

Πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις σε δομές που υπάγονται στο ψυχιατρείο ήταν μεταξύ άλλων, το ψυχιατρικό τμήμα των γενικών φυλακών, το τμήμα ακούσιων νοσηλειών και το νοσοκομείο ημέρας που βρίσκεται εκτός ψυχιατρείου στο κέντρο της πόλης.  

 

Εργοθεραπεία

Πρόσοψη νοσοκομείου

 Κήπος ασθενών

 

 Νοσοκομείο Ημέρας

 

Pet therapy

 

Φυλακή Namur

 Παρουσιάσεις και διαλέξεις

Η ψυχολόγος του ΚΗ,  Ίλια Χατζή επισκέφθηκε το «Ouvre Falret» στο Παρίσι. Με τα δικά της λόγια: «Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus + είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τον οργανισμό  Ouvre Falret που εδρεύει στο Παρίσι και διατηρεί 30 υπηρεσίες ψυχικής υγείας εξυπηρετώντας 2.024 ενήλικες με προβλήματα ψυχικής υγείας το χρόνο.

Παρακολούθησα και συμμετείχα στο καθημερινό πρόγραμμα του Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Foyer de vi όπου ζουν 20 ενήλικες με ψυχωσική συνδρομή. Στόχος της βραχείας διαμονής τους εκεί αποτελεί η υποστήριξη των ατόμων αυτών στην καθημερινή τους διαβίωση, η ένταξη τους στην κοινότητα μέσω ψυχοεκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η εκπαίδευση και η προετοιμασία των ενοίκων σε αυτόνομη διαβίωση (εύρεση εργασίας, διαμονή σε διαμέρισμα, ενοικίαση δικό τους σπιτιού). Συμμετείχα στις συναντήσεις της Διεπιστημονικής Ομάδας του ξενώνα, σε συναντήσεις διασύνδεσης του ξενώνα με την κοινότητα όπου συμμετείχε εκπρόσωπος του Δήμου και του τοπικού Κέντρου Υγείας .

Παρακολούθησα, επίσης, τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας στο Résidence du Dr. Arnaud και επισκέφτηκα την ομάδα κατ’ οίκον παρέμβασης SAMSAH που λειτουργεί στο Παρίσι, εξυπηρετεί 40 άτομα με ψύχωση στο σπίτι τους και έχει λάβει κρατική επιχορήγηση για να λειτουργεί για 15 χρόνια.

Επισκέφτηκα τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό au petit Colibri που έχει καφετέρια στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού και εργάζονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τέλος, έμεινα σε δωμάτιο του CHRSFoyerFALRETπου υπάρχουν ατομικά δωμάτια για γυναίκες με ψυχωσική συνδρομή όπου μένουν εκεί μετά από νοσηλεία μέχρι να σταθεροποιηθούν και να αποφασιστεί σε ποιο πλαίσιο θα ενταχθούν».

Ξενώνας Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Foyer de vie»:

 

Αποχαιρετηστήρια ελληνική βραδιά στο «Foyer de vie»:

 

 

Κοινωνικός Συνεταιρισμός au petit Colibri :

 

 

CHRS Foyer FALRET:

 

Ο κοινωνικός λειτουργός του ΚΗ Δήμητρης Γαλάνης επισκέφθηκε το Centro Salud Mental Arriondas στην περιοχή Asturias στην Ισπανία, με δικά του λόγια :

« Επισκέφθηκα το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Αρριόντας , μιας μικρής επαρχιακής πόλης στην περιοχή των Αστουρίων στην Ισπανία.
Το Κέντρο διαθέτει ένα Νοσοκομείο Ημέρας το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής , καθώς και κλίνες για την βραχεία φιλοξενία ασθενών που βρίσκονται σε κρίση και χρειάζονται άμεσα αλλαγή πλαισίου.

Όλες οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες του Κέντρου γίνονται σε χώρους που παραχωρεί ο Δήμος στην κοινότητα.

Τέλος , γίνεται προσπάθεια για την συγκρότηση της πρώτης ομάδας κατ'οίκον ψυχοκοινωνικής παρέμβασης παρέμβασης που θα δραστηριοποιείται στην περιοχή , και συμμετείχα στην πρώτη μετάβαση ασθενούς από το Νοσοκομείο σε δικό του σπίτι που νοίκιασε»

 

Η συνεργασία με τους παραπάνω φορείς υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και συνεισέφερε τόσο στην ενίσχυση του δικτύου του Κέντρου Ημέρας «Franco Basaglia» με φορείς του Ευρωπαϊκού χώρο στην ψυχική υγεία, όσο και στην μεταφορά τεχνογνωσίας από και προς το εξωτερικό. Ο στόχος παραμένει το όφελος των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες της ΕΠΑΨΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Την Δευτέρα  17 Οκτωβρίου 2016, οι ωφελούμενοι και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Ημέρας του 6ου Τομέα Ψυχικής Υγείας, Αγ. Παρασκευής, της  Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.),  πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν 15 μέλη του Κέντρου Ημέρας, τα οποία είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους εσωτερικούς χώρους της Βουλής των Ελλήνων, επισκέφθηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας και παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας για την ιστορία του κτιρίου της Βουλής.

Η επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες VERY SPECIAL ARTS HELLAS, όπου ανέλαβαν και την επικοινωνία για την ξενάγηση στους χώρους της Βουλής.

Η επίσκεψη ικανοποίησε πολύ τα μέλη και συζητήθηκε η δυνατότητα να οργανωθεί ξανά σύντομα παρόμοια επίσκεψη.

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook