Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

                                                             15/12/2016

Δελτίου Τύπου

 

Συμμετοχή του Οικοτροφείου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης στην « Έκθεση και BazaarΔημιουργών Τέχνης» του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

 

Το Οικοτροφείο της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στη Λυκόβρυση συμμετείχε στην «Έκθεση και Bazaar Δημιουργών Τέχνης» που διοργάνωσε το ΠΕ.Α.Π. (Περιβάλλον-Αθλητισμός-Πολιτισμός) του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, στις  2, 3, & 4 Δεκεμβρίου.

Το Bazaar πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Ηλιακό Χωριό με τη συμμετοχή των κατοίκων-δημιουργών της Κοινότητας. Το Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. συμμετείχε για τρίτη χρονιά στην εορταστική δράση του Δήμου ως αναπόσπαστο  μέλος της Κοινότητας του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Τις τρεις αυτές μέρες μας είχαμε τη χαρά να ξαναδούμε παλιούς φίλους, να γνωρίσουμε καινούργιους και να ευχαριστηθούμε την εορταστική και δημιουργική ατμόσφαιρα που έφτιαξε όλη η Κοινότητα.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, το ΠΕ.Α.Π. του Δήμου, τους δημιουργούς που συμμετείχαν και όσους μας επισκέφθηκαν και στήριξαν τη προσπάθεια μας.

 

 

 

Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 6.30 μ.μ. το οικοτροφείο Λυκόβρυσης σας προσκαλεί σε Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

 

Οι ένοικοι, οι εθελοντές και το προσωπικό των δομών της ΕΠΑΨΥ στη Λιβαδειά, σας εύχονται Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο Έτος και σας καλούν σε μια σειρά εκδηλώσεων, για να υποδεχτούμε μαζί τις γιορτές!

Στις 15 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στον χώρο του οικοτροφείου, ο Σύλλογος Ελικωνίων θα ψάλλει κάλαντα από όλη την ελληνική επικράτεια και θα σας κεράσουμε χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Στις 17 Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων πραγματοποιούμε εορταστικό bazaar στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, ενώ παράλληλα προσφέρουμε δωρεάν γλυκά και σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε ευχές.

 

 

 

 

Διαβάζοντας το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ για το ψυχωσικό επεισόδιο που υπέστη, ρώτησα έναν γνωστό ψυχίατρο για τη φύση και την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων στην Ελλάδα...

Ηταν 3 τα χαράματα της 28ης Δεκεμβρίου 2008. Το πήγαινε για χιόνι, η Αθήνα πάγωνε. Και στα Εξάρχεια, μόλις είχαν σβήσει οι φωτιές από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σε ένα διαμέρισμα της περιοχής, ο Πέτρος άνοιξε τα μάτια του. Και δεν ήταν ούτε  Αύγουστος, ούτε Κορτώ, μήτε και Χατζόπουλος. Ηταν ο Δαλάι Λάμα.

Η έξαψη της αποκάλυψης προκάλεσε εκατομμύρια εκρήξεις και μαύρους κρατήρες ανάμεσα στους εγκεφαλικούς νευρώνες. Ο Πέτρος έχασε τη δυνατότητα της ανάγνωσης, καθώς δεν μπορούσε να αναγνωρίσει γράμματα. Είχε, όμως, ακόμα τους αριθμούς. Τηλεφώνησε στον αγαπημένο του, ο οποίος υπηρετούσε τη θητεία του. Ο Τάσος, φυσικά, κατάλαβε αμέσως. Του ζήτησε να πάει αμέσως σε μία φίλη στο Παγκράτι. Και να, μέσα στη μαύρη παγωμένη νύχτα, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, ένας άνθρωπος που νόμιζε ότι είναι ο Δαλάι Λάμα, ξεκίνησε για το Παγκράτι, με τελικό προορισμό το Δρομοκαΐτειο.

 

Στο «Μικρό χρονικό της τρέλας» ( Πατάκης) ο Αύγουστος Κορτώ περιγράφει όσα έγιναν στη ζωή και στο μυαλό του, τις τρεις μέρες ενός ψυχωσικού επεισοδίου, με έντονο θρησκευτικό παραλήρημα και δραματικές αναφορές στη, νεκρή, μητέρα του, τη γνωστή Κατερίνα. Θα μπορούσε να είναι μία μαύρη κωμωδία, αν δεν ήταν αληθινό δράμα. Όμως ο Κορτώ δεν αντιστέκεται στον πειρασμό: αυτοσαρκάζεται, προφανώς επειδή το χιούμορ είναι ο μοναδικός τρόπος για να αφηγηθείς κάτι τέτοιο, χωρίς να το ξαναζήσεις όπως ήταν. Γιατί στην πραγματικότητα είναι τρομακτικό. Οσο πιο γκροτέσκο η κατάσταση, τόσο μεγαλύτερο το δράμα. Πώς είναι, ας πούμε, να βλέπεις έναν νέο άνδρα να σου λέει ότι θα σώσει τον κόσμο και μετά να παριστάνει το γατάκι στο Δρομοκαΐτειο;  Ακόμα και αν σου φύγει ένα χάχανο, γρήγορα θα σου γυρίσει σε λυγμός. Είναι, άραγε, το χειρότερο που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος; Γυμνός, να κατεβαίνει την Ιερά Οδό. Και μετά δεμένος σε ένα κρεβάτι, να πιάνεται από το χέρι μίας άγνωστης για να τραγουδήσουν μαζί Χατζιδάκι μέσα στη μαύρη νύχτα της ψυχής.  (Διαβάστε το «Ελα κόρη της σελήνης» που ο Κορτώ δημοσίευσε στο protagon  το 2013.)

Ο συγγραφέας δεν χρειάστηκε μόνο το ταλέντο του για να γράψει το βιβλίο. Περισσότερο χρειάστηκε θάρρος, για αυτό και το έγραψε με μία ανάσα, μέσα σε μία εβδομάδα. Όχι πώς θα ήταν εύκολο. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέει τις θολωμένες σκέψεις του με τα γεγονότα, χορηγεί στη γραφή έναν καταιγιστικό ρυθμό. Και εσύ, ως αναγνώστης, είσαι τη μία στιγμή μέσα στο μυαλό του Κορτώ και την άλλη έξω από αυτό, μέσα στα μάτια των ανθρώπων που τον έβλεπαν να βυθίζεται στην άβυσσο, για να επιστρέψει πληγωμένος, αλλά στα πόδια του.

Ενα ψυχικό κάταγμα

«Είναι ένα ψυχικό κάταγμα όλο αυτό» μου λέει ο Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο Πάντειο, ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Τον ρώτησα τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου που παθαίνει ότι και ο Κορτώ. «Δεν είναι, απλώς, μία χημική αντίδραση, είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο. Αλλάζει, βέβαια, η νευροφυσιολογία, αλλά είναι η σκέψη που δημιουργεί τον εγκέφαλο και μετά είναι ο εγκέφαλος που δημιουργεί τη σκέψη.» Κοινώς οι τραυματικές εμπειρίες δημιουργούν τις σκέψεις που προσβάλλουν τον εγκέφαλο και εκείνος με τη σειρά του παράγει τη ψύχωση. Εν προκειμένω, ο Κορτώ είχε τότε στους ώμους την πίεση της δουλειάς, την επιβάρυνση από τα επεισόδια για τον Γρηγορόπουλο, την επέτειο θανάτου της μητέρας του, συν τη σχετική κληρονομικότητα.

Γιατί, όμως, αυτά τα περιστατικά παράγουν συχνά ένα παραλήρημα μεγαλείου; Ο Κορτώ έλεγε ότι είναι ο Δαλάι Λάμα. Μία φίλη μου κάποτε νοσηλεύτηκε ως Παναγία. Και οι Ναπολέοντες των  ψυχιατρείων εμφανίζονται ως καρικατούρες. «Όταν το “εγώ” κατακερματίζεται, τότε το παραλήρημα με αίσθηση δύναμης και εξουσίας, λειτουργεί ανακουφιστικά, ανακουφίζει το άγχος του κατακερματισμού» εξηγεί ο κ. Στυλιανίδης.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο και σε μένα; «Ο καθένας δεν έχει τον ίδιο βαθμό αντοχής. Είναι συνάρτηση στη βάση της ατομικής ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με τραυματικές καταστάσεις που καθιστούν το άτομο ευάλωτο. Από την άλλη, αν μετά από ένα σοβαρό ψυχωσικό επεισόδιο, υπάρξει σοβαρή φαρμακευτική αντιμετώπιση και σχέδιο θεραπείας, μπορεί να επέλθει η πλήρης ίαση. Και ασφαλώς μεγάλο ρόλο παίζει και η πρόληψη, ειδικά σε σχολεία. Εχει αποδειχθεί ότι για κάθε δολάριο που επενδύεις προληπτικά στη ψυχική υγεία, κερδίζεις πέντε.»

Ο Στέλιος Στυλιανίδης, ένας επιστήμονας που έχει συνδέσει την επαγγελματική και ακαδημαϊκή του διαδρομή με την εισαγωγή σύγχρονων αντιλήψεων στη ψυχική φροντίδα και περίθαλψη, συντονίζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη μελέτη των ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα. Κοινώς για τους εγκλεισμούς στο ψυχιατρείο. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Από το 2012 και μετά το ποσοστό των ακούσιων νοσηλειών αυξάνεται ραγδαία: από 56,6% το 2012  σε 63,5% το 2013 και 74,5% το 2014! Όσον αφορά δε τα περιοριστικά μέτρα στην αναγκαστική νοσηλεία, σχετική έρευνα σε ένα Τμήμα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και σε ένα Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου στην Αττική τον Νοέμβριο του 2015 κατέδειξε ότι το 25% των ασθενών αυτών καθηλώθηκε μηχανικά κατά τη νοσηλεία του.

Γιατί; Από τη μία είναι οι οικογένειες των πασχόντων που γονατίζουν από την κρίση, φοβούνται για την ασφάλεια του ανθρώπου τους και, φυσικά, για το κοινωνικό στίγμα, έτσι όπως αποτυπώνεται στη γειτονιά. Και από την άλλη, είναι η έλλειψη στήριξης με παρεμβάσεις εκτός μονάδων.

Πώς σε κλείνουν στο ψυχιατρείο; Ο νόμος λέει ότι πρέπει οι συγγενείς να προσφύγουν στον εισαγγελέα, εκείνος να ζητήσει δύο γνωματεύσεις από δημόσιο ψυχιατρείο και στη συνέχεια, αν κρίνει ότι συντρέχει λόγος, να δώσει άδεια για τον εγκλεισμό. Αυτά πια γίνονται σχεδόν αυτόματα. Δεν θα έπρεπε. Ο νόμος προβλέπει άμεση δικαστική εξέταση της υπόθεσης, ωστόσο αυτό γίνεται ακόμα και 4 μήνες μετά την έξοδο του ασθενούς από το ψυχιατρείο.

 «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση και αποκέντρωση των δομών ψυχικής υγείας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στρατηγικός εθνικός σχεδιασμός» λέει ο κ. Στυλιανίδης. Και σκέφτομαι, τελικά, πως το βιβλίο του Κορτώ είναι κάτι περισσότερο από τις αναμνήσεις μίας τρικυμίας. Είναι ένα γράμμα των ανθρώπων που βυθίστηκαν εκεί κάτω, προσπαθούν να επιστρέψουν, αλλά βλέπουν τη σκάλα να μεγαλώνει και το φως να απομακρύνεται.

*Η χρήση της λέξης «τρέλας» στον τίτλο, είναι μεν αδόκιμη, πλην όμως ακολουθεί την «αυθαιρεσία» του συγγραφέα, που την τοποθέτησε στον τίτλο του βιβλίου του.

 

ΠΗΓΗ: protagon.gr

                                                                                                                       07/12/2016

Το Οικοτροφείο Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης ευχαριστεί θερμά την Εταιρεία METRON PACKAGING EXPERTS  για την πολύτιμη συμβολή της στην έκδοση του Ημερολογίου 2017 της Μονάδας.

Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας στάθηκαν σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή, τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες σε πάγιο εξοπλισμό της Μονάδας.

Είναι σημαντική για εμάς η κάθε στιγμή που «συναντιόμαστε» με μεμονωμένους πολίτες ή φορείς όπου οι έννοιες της υποστήριξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ευαισθησίας ξανα-αποκτούν νόημα.

Σας ευχαριστούμε

 

www.metronpack.gr

                                                                                          

Το Π.Δ. Λυκόβρυσης συμπλήρωσε 1 χρόνο λειτουργίας στη νέα του διεύθυνση, στο Ηράκλειο Αττικής. Με αφορμή αυτή την επέτειο σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30. Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την πρόσκληση σε μορφή .pdf. 

 Πατήστε στην εικόνα για να διαβάσετε την συνέντευξη (στις σελίδες 6-7 του αρχείου) του κυρίου Στέλιου Στυλιανίδη στην δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη που δημοσιεύθηκε στο Κ της Καθημερινής. 

 


 O καθηγητής Στέλιος Στυλιανίδης συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι: "Economic crisis and mental health in Europe" στο International Forum on "The impact of the socioeconomic crisis on mental health - From research to action", organized by the Gulbenkian Global Mental Health Platform την Πέμπτη 24/11 και η ομιλία του είχε τίτλο: “Socioeconomic Crisis and its impact on Mental Health in Greece”.

 

 Όπως και κάθε χρόνο οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ διοργανώνουν εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα το Οικοτροφείο Λυκόβρυσης σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Έκθεση και Bazaar δημιοργιών τέχνης" στο Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" στις 02-04/2016!

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου

Κάθε άνθρωπος είναι ένα ιδιαίτερο είδος καλλιτέχνη

Eric Gill

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, το Οικοτροφείο Ψ.Κ.Α. Πεντέλης της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) σε συνεργασία με τη Wise Greece ΑΜΚΕ σας προσκαλούν σε μια «Γιορτή Τέχνης και Γεύσης».

Σας περιμένουμε σε μια εκδήλωση με έντονο καλλιτεχνικά χαρακτήρα, αλλά και μοναδική ευαισθησία. Με χειροποίητα αντικείμενα τέχνης και προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών.

Και επειδή «Δεν είναι αρκετό να βλέπουμε και να γνωρίζουμε την ομορφιά ενός έργου, αλλά πρέπει να μας δημιουργεί συναισθήματα και να μας επηρεάζει (Βολταίρος)», σας περιμένουμε για να νιώσουμε μαζί σας τα υπέροχα συναισθήματα που γεννά η τέχνη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 10.00 – 17.00, στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου (Πλατεία Ελευθερωτών), μετά μουσικής και πολλών εκπλήξεων.

 

 Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Στυλιανίδης, θα φιλοξενηθεί στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ «Στο ντιβάνι της κρίσης» στο Πρώτο Πρόγραμμα  91,6 και 105,8 με την Έφη Ζέρβα, την Πέμπτη 10/11 στις 23.00 μ.μ, όπου θα μιλήσει  για το Λαϊκισμό και τις αμερικανικές εκλογές.

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook