Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

 

Συντάκτες: Μιχάλης Λάβδας* - Στέλλα Παντελίδου**

Όταν αναφερόμαστε στα νησιά των Κυκλάδων και μάλιστα γράφουμε και δημοσιεύματα γι αυτά συνήθως αφορά στο καλοκαίρι. Τι συμβαίνει όμως και μας απασχολούν μόνο ορισμένες σεζόν και όχι τις υπόλοιπες;

Ο τουρισμός που αναπτύσσεται διαρκώς ως βασικός πυλώνας της οικονομίας της χώρας αλλά και η παροχή υπηρεσιών γενικότερα που μοιάζει να αποτελεί διέξοδο για την επιδεινούμενη οικονομία πολλών οικογενειών, αλλά και του κράτους ευρύτερα, «τραβάει» τη δημοσιότητα μόνο όταν αυτό συνεπάγεται και προβολή του νησιού, της «ξεχωριστής» παραλίας, των «φιλόξενων κατοίκων», των γραφικών καφενείων, της «έξαλλης» ή «οικογενειακής» ζωής που μπορεί να προσφέρει σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.

Απώτερος στόχος να γεμίσει το νησί από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο με τουρισμό κάθε είδους  που θα φέρει στο νησί τα πολυπόθητα «προς το ζην» για το δύσκολο χειμώνα όπου το «ειδυλλιακό νησί» γίνεται μια γεωγραφικά αποκλεισμένη κοινωνία όπου οι κάτοικοί του δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα σε τομείς όπως η παιδεία (υποστελεχωμένα σχολεία, ελλείψεις σε ειδικότητες κ.λπ.), η υγεία (υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, ελλείψεις σε βασικά υλικά για την παροχή υπηρεσιών υγείας κ.λπ.), η ψυχαγωγία κ.ά. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι συνδέσεις μεταξύ των νησιών είναι πολλές φορές ανύπαρκτες ή προβληματικές καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη την πρόσβαση των κατοίκων σε κατάλληλες υπηρεσίες κατά το χειμώνα. 

Είναι λογικό η ψυχική υγεία να επηρεάζεται σημαντικά. Η επιδημιολογική έρευνα που έγινε το 2009 στην περιοχή της Πάρου και Αντιπάρου (Παντελίδου & Στυλιανίδης, 2009) έδειξε πως το 22% του πληθυσμού εμφάνιζε κάποιο ψυχιατρικό σύμπτωμα κατάθλιψης, αγχώδους ή άλλης διαταραχής με σημαντικά υψηλότερη νοσηρότητα των γυναικών έναντι των ανδρών (30% έναντι 13%). Από την άλλη πλευρά, οι άντρες έκαναν επιβλαβή χρήση αλκοόλ σε ποσοστό 23,86% σε αντίθεση με τις γυναίκες στις οποίες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 3%.  Ακόμα, αυτοκτονίες που ακούμε κατά καιρούς που σε κλειστές κοινωνίες φέρουν μεγάλο στίγμα στην ίδια την οικογένεια αλλά και τον άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή είναι στενά συνδεδεμένες με κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση και άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία. Η οικονομική κρίση σαφώς και έχει επηρεάσει και τις νησιωτικές κοινότητες με κύρια ένδειξη τα αυξημένα αιτήματα για προβλήματα στην οικογένεια και τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και των συντρόφων που έχει παρατηρηθεί από το 2012 και μετά. 

 

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1988 από τον Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Στέλιο Στυλιανίδη, λειτουργεί 2 Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας στις ΒΑ και Δ Κυκλάδες με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας. Συγκεκριμένα, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων καλύπτει την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο και την Άνδρο και έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα από την έναρξη λειτουργίας της το 2003, 5991 ενήλικες και 1579 παιδιά και εφήβους. Αντίστοιχα, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δ Κυκλάδων καλύπτει τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Κέα και την Κύθνο και έχει εξυπηρετήσει από την έναρξη λειτουργίας της το 2004, 1953 ενήλικες και 670 παιδιά και εφήβους. Τα κλιμάκια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας των νησιών, έχουν σταθερή παρουσία στο κάθε ένα από τα νησιά αυτά παρέχοντας δωρεάν και με σταθερή συχνότητα (μηνιαία ή δεκαπενθήμερη) υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ατομική ψυχοθεραπεία, ιατρείο οικογένειας, ψυχιατρική παρακολούθηση, ενδυνάμωση, ενημέρωση για τα κοινωνικά δικαιώματα κ.λπ.). 

Με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας στις τοπικές κοινωνίες και την ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση κι ενημέρωση του πληθυσμού που διαμένει σε αυτές τις περιοχές όλο το χρόνο οργανώνονται συχνά κοινοτικές δράσεις που αφορούν στη διασύνδεση των τοπικών φορέων, της ΚΜΨΥ με την ΠΦΥ αλλά και ευρύτερα στην ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου που λειτουργεί προστατευτικά στην εκδήλωση ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

Οι δράσεις που θα οργανωθούν συγκεκριμένα στις Δυτικές Κυκλάδες αυτό το διάστημα είναι ανοιχτές εκδηλώσεις ψυχικής υγείας οι οποίες αφορούν τόσο παιδιά και εφήβους όσο και ενήλικες. Η θεματολογία των εκδηλώσεων στην Κέα και την Κύθνο αφορά στην ψυχική υγεία, την εφηβεία και την οικογένεια όπου οι ειδικοί ψυχικής υγείας θα συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα. Στη Σέριφο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών εκδήλωση για τη μνήμη και την άνοια με δωρεάν νευροψυχολογική εξέταση του ενδιαφερόμενου πληθυσμού.

Καλούμε κάθε έναν που θέλει να παρακολουθήσει οποιαδήποτε από τις δράσεις να μας τιμήσει με την παρουσία του κόντρα στον καιρό και τους ανέμους, ενάντια στους αποκλεισμούς κάθε είδους.

* Ψυχολόγος, Γεν. Γραμμ. ΔΣ ΕΠΑΨΥ

** Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΜΨΥ ΒΑ και Δ Κυκλάδων

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Το Σάββατο στις 10 Σεπτεμβρίου 2016 θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία, Νόμος & Ανθρώπινα Δικαιώματα», στο Ιωνικό Κέντρο – Πλάκα. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα πατώντας την παρακάτω εικόνα:

 

ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2016

Η ΕΠΑΨΥ συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά στα Τροφώνια από τις 1 – 7 Σεπτεμβρίου 2016 με Φωτογραφική Έκθεση για την ψυχική υγεία με φωτογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, συνοδευμένες από απόψεις των φιλοξενούμενων σχετικές με το πώς βιώνουν την ψυχική ασθένεια. Η έκθεση φιλοξενείται στο Ισόγειο του Νερόμυλου. 
Οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00 - 13:00 και 17:00 - 22:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Χορηγός: ΑΦΟΙ ΜΠΑΡΜΠΑΝΑΣΟΥ – ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

 Η ΕΠΑΨΥ συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά στα Τροφώνια από τις 1 – 7 Σεπτεμβρίου 2016 με Φωτογραφική Έκθεση για την ψυχική υγεία με φωτογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, συνοδευμένες από απόψεις των φιλοξενούμενων σχετικές με το πώς βιώνουν την ψυχική ασθένεια. Η έκθεση φιλοξενείται στο Ισόγειο του Νερόμυλου

Είσοδος ελεύθερη!


 Οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00 - 13:00 και 17:00 - 22:00. Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

 

 Η ονομασία των εκδηλώσεων προέρχεται από τον θεό Τροφώνιο, ο οποίος λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή, γνωστός κυρίως από τις διηγήσεις του Παυσανία. Το συγκεκριμένο μαντείο του Τροφωνίου, ήταν από τα σημαντικά της Ελλάδας ενώ σύμφωνα με τις αφηγήσεις, πολλοί ήταν εκείνοι που το συμβουλεύτηκαν (Παυσανίας, Κροίσος,Αιμίλιος Παύλος κ.τ.λ). Το μαντείο λειτουργούσε μέχρι και τον 5ο μ.Χ. αιώνα αφού ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε τη λατρεία πολυθεϊστικών θρησκειών. Η ακριβής θέση του μαντείου δεν έχει είναι γνωστή, εντούτοις εικάζεται ότι βρίσκεται στο Τροφώνιο άλσος, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 • Πέμπτη 18 Αυγούστου – Αυγουστιάτικη Πανσέληνος Συναυλία με τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Έναντι μνημείου Λέοντα Χαιρώνειας, ώρα 9:00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Πέμπτη 25 Αυγούστου Χορευτική παράσταση από τη χορευτική ομάδα”Μανουσάκια” Κυριακίου. Πλατεία Αγίου Νικολάου Κυριάκι, ώρα 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Παρασκευή 26 Αυγούστου Συναυλία με τον Θανάση Βούτσα. Πλατεία Μαγιάκου (Ταμπάχνα), ώρα 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Σάββατο 27 Αυγούστου Χορευτική παράσταση από τη χορευτική ομάδα“Μανουσάκια” Κυριακίου και τον χορευτικό Σύλλογο Άνω Λιοσίων. Πλατεία Αγίου Νικολάου Κυριάκι, ώρα 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Δευτέρα 29 Αυγούστου Χορευτική παράσταση από τμήματα ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής από την σχολή χορού της Έφης Ραμαντάνη. Πλατεία Αγίου Νικολάου Κυριάκι, ώρα 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Τρίτη 30 Αυγούστου Συναυλία με τον Στέφανο Κορκολή και τη συμμετοχή τηςΜικτής Χορωδίας Λιβαδειάς “ΕΡΚΥΝΑ” σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεία τραγουδιών Σοφία Μανουσάκη. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Γενική είσοδος: 10 €.
 • Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Όλα του Γάμου Δύσκολα”, τρία μονόπρακτα του Αντόν Τσέχοφ από τη θεατρική ομάδα Αλίαρτου “ΣΧΗΜΑ”. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00 μ.μ. Γενική είσοδος: 3 €.
 • Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Ζητείται ψεύτης” του Δ. Ψαθά από τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου - Λυκείου Δαύλειας. Κεντρική πλατείαΔαύλειας, ώρα 8.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου Συναυλία Ορχήστρας “Μετροπόλιταν'' του Δήμου Αγίου Δημητρίου – Αττικής, “Είναι αρρώστια τα τραγούδια” αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Καρέκλες” του Ευγένιου Ιονέσκο από τη θεατρική ομάδα “ΟΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟΙ”. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Γενική είσοδος: 3 €.
 • Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Το σακάκι που βελάζει” του Στανισλάβ Στρατίεβ από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Γενική είσοδος 3 €.
 • Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου Συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίλτο Πασχαλίδη. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Γενική είσοδος 14 € Προπώληση, άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ 12 €.
 • Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου Παιδική θεατρική παράσταση “Το βιβλίο των θρύλων” του Δημήτρη Πιέτρη. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Γενική είσοδος : 10 €, Προπώληση : 8 €, άνεργοι: 6 ευρώ, Παιδιά, ΑμεΑ: Ελεύθερη είσοδος.
 • Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου Μουσικοχορευτική εκδήλωση “Μια θάλασσα τραγούδια”από το Σύλλογο “Άσκηση, Ψυχαγωγία, Υγεία” Ορχομενού Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Εθνικότητα μου, το χρώμα του ανέμου” του Ματέι Βισνιέκ από το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου ''Θεατροφρένεια''.Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Γενική είσοδος 3 €.
 • Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ''Λαϊκό Ορατόριο'' με τη συμμετοχή της ορχήστρας ποικίλης μουσικής της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λιβαδειάς και των Χορωδιών Αταλάντης, Διστόμου, Κυριακίου και Λιβαδειάς. Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, ώρα 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Δον Καμίλο” του Σωτήρη Πατατζή από τη Θεατρική Ομάδα του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου Μουσική βραδιά " Εσκενάζυ – Χασκίλ – Νίνου: Οι δικές μας ξένες” με την Σοφία Παπάζογλου και τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου Βραδιά Τζαζ από τους Vintage Vibes. Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς, ώρα 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
 • Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Πλούτος” του Αριστοφάνη. Παίζουν:Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης. Ανοιχτό Θέατρο Κρύας, ώρα 9.00μ.μ. Γενική είσοδος 20 € , προπώληση 17 € , άνεργοι , φοιτητές, πολύτεκνοι 13 €.
 • Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου Θεατρική παράσταση “Ω! Τι κόσμος μπαμπά” του Κώστα Μουρσελά από τη Θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς. Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, ώρα 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

 

 • 19 – 26 Αυγούστου Έκθεση Λαογραφίας από τον Λαογραφικό & Πολιτιστικό Σύλλογο“ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ”. Ισόγειο Νεροτριβής. Ώρες λειτουργίας: 18:00 - 23:00.
 • 1 – 7 Σεπτεμβρίου Φωτογραφική Έκθεση ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς. Ισόγειο Νερόμυλου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 22:00.
 • 10 – 23 Σεπτεμβρίου Έκθεση Χαρακτικών Π. Τέτση σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.)Ισόγειο Νερόμυλου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 18:00 – 22:00 & Σάββατο - Κυριακή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 22:00
 • 12 – 18 Σεπτεμβρίου Φωτογραφική Έκθεση από την Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς. Ισόγειο Νεροτριβής. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 19:00 - 21:30. Σαββάτο-Κυριακή 12:00 - 14:00 & 19:00 - 21:30.
 • 20 – 26 Σεπτεμβρίου 20η Έκθεση Γελοιογραφίας. Συνδιοργάνωση: Δήμος Λεβαδέων,Τοπική Κοινότητα Λαφυστίου, Μορφωτικός Σύλλογος Λαφυστίου. Ισόγειο Νεροτριβής. Ώρες λειτουργίας: 19:00 - 22:00.
 • 24 – 30 Σεπτεμβρίου Φωτογραφική Έκθεση από τον Σύλλογο “Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς”. Ισόγειο Νερόμυλου. Ώρες λειτουργίας: 18:00 - 21:00.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 • 1 – 17 Σεπτεμβρίου Διοργάνωση Τουρνουά Αντισφαίρισης (Τένις). Όμιλος Αντισφαίρισης Λιβαδειάς και Κέντρο Αντισφαίρισης Λιβαδειάς. Εγκαταστάσεις Κέντρου Αντισφαίρισης.
 • 10 – 11 Σεπτεμβρίου Ελικώνια Ορειβατική Πεζοπορική Συνάντηση. Επιτροπή Αθλητισμού Δήμου Λεβαδέων, Δημοτική Κοινότητα Λιβαδειάς, Σύλλογος Ελικωνίων Επαρχίας Λιβαδειάς.
 • Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου Εκκίνηση 45ου Διεθνούς Ράλλυ ΦΙΛΠΑ. Περιοχή Κρύας, ώρα 10:30 π.μ.
 • Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 4ος Ημιμαραθώνιος Λιβαδειάς Α.Κ.Ο.Λ. Εκκίνηση: πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, ώρα 9:00 π.μ.

Πατήστε την εικόνα για να αποκτήσετε πρόσβαση στο pdf αρχείο.

 Πατήστε πάνω στην εικόνα για να αποκτήσετε πρόσβαση στο αρχείο pdf.

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Όταν συμβαίνουν τρομερά πράγματα στις κοινότητές μας, στις χώρες μας και στον κόσμο θέλουμε να προσφέρουμε ένα χέρι βοήθειας σε εκείνους που πλήττονται. Ο οδηγός αυτός αναλύει τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανθρώπινη, υποστηρικτική και πρακτική βοήθεια σε συνανθρώπους μας οι οποίοι προσφάτως υπέστησαν πλήγμα από μία κρίση. Έχει σχεδιαστεί για εκείνους που είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους έχουν βιώσει ακραία τραυματικά γεγονότα. Παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των ατόμων, με τρόπους, οι οποίοι σέβονται την αξιοπρέπεια, την κουλτούρα και τις ικανότητές τους. Παρά την ονομασία τους, οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, καλύπτουν τόσο την κοινωνική όσο και την ψυχολογική υποστήριξη. 

Ας υποθέσουμε ότι σας καλούν ως μέλος του προσωπικού ή ως εθελοντή, για να βοηθήσετε σε μια μεγάλη καταστροφή ή ότι βρίσκεστε σε κάποιον τόπο όπου έχει συμβεί ένα ατύχημα και υπάρχουν τραυματίες. Είτε ότι είστε εκπαιδευτικός ή εργαζόμενος στον τομέα της υγείας και συνομιλείτε με κάποιον από την κοινότητά σας ο οποίος μόλις έγινε μάρτυρας του βίαιου θανάτου κάποιου αγαπημένου του. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να μάθετε τι μπορείτε να πείτε και να πράξετε για να στηρίξετε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άτομα σε έντονη ψυχική δυσφορία. Θα σας παρέχει επίσης πληροφορίες για το πώς να προσεγγίσετε μια νέα κατάσταση με ασφάλεια, για εσάς και τους άλλους, και πώς να μην προκαλέσετε βλάβη με τις ενέργειές σας. Οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας συνίστανται από πολλές διεθνείς και εθνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένης της Inter-Agency Standing Committee (IASC) και της Sphere Project. Οι πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας αποτελούν μια εναλλακτική λύση αντί της ψυχολογικής αποφόρτισης. Το 2009, η ομάδα ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης για την ψυχική υγεία, αξιολόγησε τα στοιχεία για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας και ψυχολογικής αποφόρτισης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να προσφέρονται πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, και όχι ψυχολογική αποφόρτιση, σε άτομα που εκδηλώνουν έντονη δυσφορία, αφότου έχουν προσφάτως βιώσει ένα τραυματικό περιστατικό. 

Αυτός ο οδηγός δημιουργήθηκε με σκοπό την ύπαρξη κοινώς αποδεκτών εργαλείων στην παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ αποτελούν μόνο μία πρόταση. Θα πρέπει να προσαρμοστούν καταλλήλως στις τοπικές συνθήκες και στο πολιτισμικό πλαίσιο των ατόμων που θα βοηθήσετε. Αυτός ο οδηγός -που εγκρίθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς- εκφράζει μία αναδυόμενη επιστήμη και τη διεθνή συναίνεση για το πώς να υποστηρίζουμε ανθρώπους αμέσως μετά την έκθεσή τους σε ιδιαιτέρως ψυχοπιεστικά γεγονότα.

 

H ελληνική έκδοση του "Α΄Βοήθειες Ψυχικής Υγείας (Psychological First Aid)" επιμελήθηκε από την Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την International Medical Corps και με τη χρηματοδότηση του δικτύου START (UK).

Ενημερωτικό Σημείωμα – Ιούλιος 2016

 

Οι δράσεις μας αυτό το καλοκαίρι

-     H Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και o Όμιλος Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς οργάνωσαν το ‪#‎2ndLevadiaHipHopFestival. Σκοπός μας ήταν να δείξουμε ότι η μουσική μπορεί να ενώσει ανθρώπους και αντιλήψεις! Ευχαριστούμε το Δήμο Λεβαδέων για την ευγενική παροχή του Ανοιχτού Θεάτρου Κρύας αλλά και όσους ήταν αρωγοί, ο καθένας με τον τρόπο του σε αυτή τη προσπάθεια (εθελοντές, χορηγοί, χορηγοί επικοινωνίας).

-     Το Κέντρο Ημέρας «Franco Basaglia» της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και ο Δήμος Αμαρουσίου διοργάνωσαν το πρώτο τουρνουά μπάσκετ ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Συμμετείχαν περίπου 120 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εκπροσωπώντας 26 φορείς ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γιώργος Μητσικώστας. Η νικήτρια ομάδα κέρδισε ένα ταξίδι στην Σαντορίνη, προσφορά του τουριστικού γραφείου Argo Travel!

-     Στο πλαίσιο του 1ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χώρας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Εκκρεμές”. Μέσα από τα λόγια του πρωταγωνιστή, Στάθη: «Είμαι ο Στάθης … Κάποια στιγμή με συνάντησε η ψυχιατρική νόσος και από τότε άλλαξε η ζωή μου. Βρήκα κλειστές πόρτες, φόβο, αγωνία… Βρέθηκα στο Δαφνί, όπου έζησα 10 χρόνια. 10 χρόνια που όμως τελικά τα θυμάμαι με αγάπη και ηρεμία. Τα τελευταία 5 χρόνια επέστρεψα στη Λαμία ως ένοικος στο οικοτροφείο της ΕΠΑΨΥ Λαμίας και πλέον μένω σε διαμέρισμα στο κέντρο μαζί με τους άλλους συνενοίκους μου. Η ζωή μου πια έχει ηρεμία, τάξη, χρώμα και χαμόγελο. Άνοιξα και το δικό μου κατάστημα, με χειροτεχνίες και είδη δώρων, στο κέντρο της πόλης μας, στην οδό Αμαλίας 7. Το μαγαζάκι μου λέγεται «Εκκρεμές».

-     Συμμετείχαμε στο Fundamental Rights Forum της European Union Agency for Fundamental Rights, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Μποδοσάκη και την υποστήριξη των EAA Grants 

-     Στο πλαίσιο του Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2016 η ΕΠΑΨΥ - EPAPSY σε συνεργασία με την Alzheimer Athens υποστήριξαν τη δράση των Proud Seniors Greece -Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και 'Ανω- με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επαγγελματιών στη δωρεάν εξέταση μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών στα γραφεία που παραχωρούνται από τη Θετική Φωνή (Positive Voice).

-     Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος “GEMMA against Violence: Gender based Empowerment of Migrants through a Multiagency Approach”. Πραγματοποιήθηκαν focus group με ευρεία συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων.

-     Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά σεμινάριο στο Sigmund Freud PrivatUniversität Wien με θέμα "Προοπτικές στην Κοινωνική Ψυχιατρική, καλές πρακτικές από την ΕΠΑΨΥ" από τους Στέλιο Στυλιανίδη, Αλέξη Κροκιδά και Μιχάλη Λάβδα.

-     Κυκλοφόρησε και στα αγγλικά από τις εκδόσεις Springer το βιβλίο για την κοινωνική και κοινοτική ψυχιατρική. Με την επιμέλεια του Καθ. Στέλιου Στυλιανίδη και την συμμετοχή πολλών συναδέλφων από την ΕΠΑΨΥ

-     Κλιμάκιο της ΝΔ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κανένας στο Περιθώριο» επισκέφθηκε το Οικοτροφείο της ΕΠΑΨΥ Λαμίας. Οι συμμετέχοντες στο κλιμάκιο, εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και στη συγκεκριμένη δομή, προτείνοντας ή ζητώντας προτάσεις για περαιτέρω υποστήριξη. Η διαμόρφωση ενός πλαισίου μακριά από δαιδαλώδεις διαδικασίες ένταξης, η συνεργασία πολιτείας, αυτοδιοίκησης, εθελοντών (την ΕΠΑΨΥ υποστηρίζουν 110 χορηγοί!), αλλά και των θεσμικών οργάνων της ΝΔ, είναι μερικά από τα σημεία που στάθηκαν οι «επισκέπτες» της ΕΠΑΨΥ

-     Καταθέσαμε προτάσεις στα Horizon 2020, EU Health, Ίδρυμα Νιάρχος, Intereg, EU Justice, Περιφέρεια Αττικής σχετικά με την ψυχική υγεία προσφύγων, την αντιμετώπιση της άνοιας, την καταπολέμηση της φτώχιας.

-     Ακόμα: Bazaar από το Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις" της Ε.Π.Α.Ψ.Υ στις 07-08 Ιουλίου, 1ο Barbecue-Party του Οικοτροφείου Λαμίας και του προστατευμένου διαμερίσματος της Ε.Π.Α.Ψ.Υ, Συμμετοχή του Οικοτροφείου Λαμίας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ στην 50η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, Καλοκαιρινή γιορτή του κοινοτικού σπιτιού "Η Θέτις"

 

Για συνεχή ενημέρωση Facebook Twitter ΕΠΑΨΥ EPAPSY και www.me-psyxi.gr

 

Σας ευχόμαστε έναν ξεκούραστο Αύγουστο και

ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο! 

Το θερινό Bazaar του Κοινοτικού Σπιτιού "Η Θέτις" είναι εδώ και θα περιλαμβάνει έντεχνα χειροτεχνήματα από τους ενοίκους μας με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των διακοπών τους. Σας περιμένουμε με μεγάλη μας χαρά στο Container, όπου θα μπορέσετε να θαυμάσετε τις αξιέπαινες δημιουργίες των ενοίκων μας και να κάνετε το καλοκαίρι τους ομορφότερο!


Με μεγάλη μας χαρά πραγματοποιήσαμε το 1ο Barbecue-Party του Οικοτροφείου Λαμίας και του προστατευμένου διαμερίσματος μας. Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μας αλλά κυρίως τους συγγενείς των ενοίκων στους οποίους και αφιερώνουμε την πολύ όμορφη και ζεστή αυτή βραδιά!!!

 

Και φέτος πιστοί στο ραντεβού μας, συμμετείχαμε στην 50η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Βρεθήκαμε από κοντά, συζητήσαμε ιδέες και προβληματισμούς, οργανώσαμε νέες δράσεις για το μέλλον και παρουσιάσαμε το bazaar μας είδη δώρων και χειροτεχνίες, κοσμήματα,θρησκευτικές εικόνες,αντικείμενα τέχνης και εικαστικές δημιουργίες! Ακολουθεί αναλυτικό φωτογραφικό ρεπορτάζ από την δημιουργική αυτή ημέρα! Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν!

 

 

Το ‪#‎2ndLevadiaHipHopFestival δίνει δυναμικά το παρόν για ακόμα μία φορά και δείχνει ότι η μουσική μπορεί να ενώσει ανθρώπους και αντιλήψεις! 

Η διοργάνωση διοργανώνεται από την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και τον Όμιλο Φίλων θεάτρου Λιβαδειάς.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 και ώρα 19:00 αρχίζουμε να ταράζουμε τα νερά της πόλης για τους παλιούς και νέους μας φίλους. Φέρτε μαζί σας τη καλή σας διάθεση και το πλατύ σας χαμόγελο για να περάσουμε όμορφα και να διασκεδάσουμε.

Ενίσχυση Φεστιβάλ: 5 Ευρώ

- Line Up -

ΕΥΘΥΜΗΣ
(Από τους Terror X Crew & τους Α/Ε)
EMPNE (KNKUC)
ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΚΟΙΝΟΣ ΘΝΗΤΟΣ
LIVAS (KNKUC)
COSMIC
ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ
ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
BLEM & Dj DISKOVER

- HIP HOP & BREAKDANCE SHOW by
BURN THE FLOOR ACADEMY &
FLOOR HUSTLERS

- GRAFFITI SHOW by SPANT

- Dj SET by SFS (Ρυθμοί Του Δρόμου)

Levadia Hip Hop Festival Page

Facebook event


Να ευχαριστήσουμε το Δήμο Λεβαδέων για την ευγενική παροχή του Ανοιχτού Θεάτρου Κρύας αλλά και όσους είναι αρωγοί, ο καθένας με τον τρόπο του σε αυτή τη προσπάθεια.

Χορηγοί επικοινωνίας
www.blackduckradio.gr &
Εφημερίδα ΒΟΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

‪#‎4Elements - ‪#‎1Culture
‪#‎Στηρίξτε & ‪#‎Διαδώστε

Για καλοκαιρινές διακοπές πριν φύγουμε,

θα το γιορτάσουμε

και θα σας αποχαιρετίσουμε!

Σας περιμένουμε στο κήπο του Σπιτιού μας,

ημέρα Τετάρτη 08/ 06 και ώρα 20:00.

 

Οι ένοικοι, το προσωπικό

& οι εθελοντές του Κοινοτικού Σπιτιού «Η Θέτις»

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook