Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Η Proud Seniors Greece, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Ath Pride Week 2016, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) παρέχουν δωρεάν εξέταση μνήμης (νευροψυχολογική εκτίμηση) σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας 60 ετών και άνω, που ενδιαφέρονται. Η εξέταση θα πραγματοποιείται μετά από ραντεβού που μπορείτε να κλείσετε στο τηλέφωνο της Ομάδας (6984337447) είτε στέλνοντας μήνυμα στο email μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η εξέταση μνήμης (νευροψυχολογική εξέταση) γίνεται με ασκήσεις, ερωτήσεις, σχέδιο κ.λπ. και εξετάζει τις λειτουργίες της μνήμης και γενικά των νοητικών λειτουργιών (μνήμη, αντίληψη, μάθηση νέων πληροφοριών κ.λπ.).

θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία που παραχωρούνται από τη Θετική Φωνή My check point (Πιττάκη 4, Μοναστηράκι) την Δευτέρα 6/6 και την Πέμπτη 9/6 ώρες 16.00 - 20.00 . Μετά την εξέταση ο ψυχολόγος θα δίνει κατευθύνσεις για πρόληψη της άνοιας και όπου χρειάζεται θα παραπέμπει για δωρεάν περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις.

Δείτε το facebook event εδώ.

 

 

Την Παρασκευή 13 και Σάββατο 14/05 πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι το Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας για το 2016. Συμμετείχαν πολλοί και διακεκριμένοι ομιλητές και συζητήθηκαν διάφορα θέματα επιχειρηματικότητας, ηγεσίας και διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων εν καιρώ κρίσης. Στο συνέδριο συμμετείχε με ομιλία ο κύριος Στέλιος Στυλιανίδης στο τέλος της οποίας ακολούθησε συζήτηση με κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων για πιθανή χρηματοδότηση των δράσεων της ΕΠΑΨΥ.

 

Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το συνέδριο.

 

LEADERCHIP! Ηγετική νοοτροπία χωρίς αυταπάτες 
13-14 Μαϊου 2016, Grand Resort Lagonissi
Η νοοτροπία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες αλλαγής  και, κατ’ επέκταση, εξέλιξης και ανέλιξης. Μια παγιωμένη και αμετάβλητη νοοτροπία μας αποτρέπει από το να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Κι επειδή  το καινούριο είναι στο μυαλό, είναι ζωτικής σημασίας να καλλιεργούμε συνειδητά, σε κάθε ευκαιρία, την ανοιχτή σκέψη και την πεποίθηση της διαρκούς αυτοβελτίωσης. 

Η αυταπάτη, από την άλλη, είναι ένα πρόβλημα παλαιό και σύμφυτο με την ανθρώπινη φύση. Πρώτος μίλησε γι’ αυτό ο Πλάτων με την παραβολή του Σπηλαίου. Μέσα στο Σπήλαιο, όχι μόνο ζούμε τη ζωή μας με βεβαιότητες, αλλά δυσπιστούμε σε όσους τις αμφισβητούν. Μας αρέσουν οι βολικές αυταπάτες!

Οι ηγέτες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν αυταπάτες πολλές φορές ανεπίγνωστα, προτιμώντας τις παρηγορητικές ψευδαισθήσεις. 
  • Πώς μπορεί ένας ηγέτης και η διευθυντική ομάδα να δουν την πραγματικότητα χωρίς φτιασιδώματα και ψευδαισθήσεις;
  • Διαθέτουν οι ηγέτες το σθένος να δουν την πραγματικότητα κατάματα ή επιλέγουν την οδό της αυταπάτης;
  • Μπορούν να σκεφθούν (και  να παροτρύνουν τους συνεργάτες τους) εκτός πλαισίου ή αρκούνται στη θαλπωρή της συμβατικότητας και της ρουτίνας;

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ 
Για να κατεβάσετε το έντυπο του Συνεδρίου πατήστε εδώ

Στο πλαίσιο διοργάνωσης του ανωτέρου Διεθνούς Συνεδρίου, σας δίδεται η ευκαιρία μιας ημέρας παρακολούθησης (One Day Pass) με τα κάτωθι κόστη συμμετοχής:

Σύνεδροι € 75,00

Εκπαιδευόμενοι € 45,00

Φοιτητές € 30,00

Για εγγραφή πατήστε εδώ

Παρακαλούμε να υποδείξετε μια από τις κάτωθι ημερομηνίες:

Παρασκευή 20 Μαΐου, Πέμπτη 21 Μαΐου, Σάββατο 22 Μαΐου  

Για να δείτε το Τελικό Πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ.

Η ελπίδα και η απελπισία αφορούν σε ενδο-ψυχικές και δι-υποκειμενικές καταστάσεις, αλλά δεν περιορίζονται σ’ αυτές. Ως ρεαλιστικές πλευρές μιας κίνησης για ολοκλήρωση του πένθους, η απελπισία και η ελπίδα μπορεί να είναι εκδηλώσεις της προσπάθειας να παραμένει το Εγώ σε συγκρότηση. Όταν στηρίζονται στην άρνηση και στη ναρκισσιστική αναδίπλωση είναι όψεις μιας ατελούς ψυχικής εργασίας του πένθους.

Από το άλλο μέρος, η ελπίδα, όπως και η απελπισία, μπορεί να ενώνουν αλλά και να χωρίζουν. Μπορεί η μια να είναι το αποτέλεσμα της άλλης, ή η άλλη της όψη. Μπορεί να οδηγούν στην αλλαγή, αλλά και να καθηλώνουν. Μπορεί ο τρόμος της μιας να φέρνει την άλλη. Μπορεί να προκαλούνται από πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις αντικειμενικές, όπως οι κρίσεις – προσωπικές, συλλογικές ή κοινωνικές – όμως ενίοτε χαρακτηρίζονται και από στοιχεία υπερβολής, πολλές φορές παράλογης, που οδηγούν σε καινούριες, όχι σπάνια δύσκολα διαχειρίσιμες πραγματικότητες.

Πώς οι ψυχαναλυτικές θεωρίες και η κλινική της ομάδας μάς βοηθούν να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε αυτό που σήμερα μπορεί να φέρνει την ελπίδα και την απελπισία, αλλά και αυτά που μπορεί να φέρνουν η ελπίδα και η απελπισία σε ομάδες, στην οικογένεια, σε θεσμούς, ψυχιατρικούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους, αλλά και στην κοινωνία; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν σ’ αυτό το Συνέδριο.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ομάδας θα μας απασχολήσει επίσης. Με άλλα λόγια, τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η εκπαίδευση; Σχεδόν 70 χρόνια από τις πρώτες ψυχαναλυτικές ανακαλύψεις της κλινικής των μικρών ομάδων, πώς ορίζεται σήμερα η σχέση της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας ομάδας με την ψυχανάλυση και τι χρειάζεται κάποιος για να λειτουργεί αποτελεσματικά ως ομαδικός ψυχοθεραπευτής;

Θέλουμε τέλος – αυτή είναι και μια ελπίδα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψυχανάλυση και Ομάδα – να είναι το Συνέδριό μας και ένα σταυροδρόμι, ή ακόμα περισσότερο ένα πλαίσιο συνάντησης διαφορετικών θεωρητικών και κλινικο-θεωρητικών πολιτισμών, ει δυνατόν πέρα από γλωσσικούς φραγμούς, ώστε να επιτραπεί στους προβληματισμούς και στις διαπιστώσεις μας, στις θεωρίες και στις κλινικές πρακτικές μας να ‘συνομιλούν’ πιο ελεύθερα προς όφελος της προόδου της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας ομάδας, άρα και της σχέσης μας με το κοινό αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου εδώ.

 Κυκλοφόρησε το 2015 και η αγγλική έκδοση από τις εκδόσεις Springer. Η ανάπτυξη μονάδων κοινοτικής ψυχιατρικής αποτελεί κεντρικό διακύβευμα , καθώς επιτρέπουν την διαβίωση ασθενών με σοβαρά ψυχοπαθολογικά προβλήματα στη κοινότητα. Οι κατευθυντήριες αρχές και οδηγίες των διεθνών οργανισμών για τους τομείς της Κοινωνικής ψυχιατρικής αναπτύσσονται διεξοδικά στα αντίστοιχα κεφάλαια, μαζί με παραδείγματα άσκησης τους, από τις βιωμένες εμπειρίες των συγγραφέων. Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή, καθώς έχουμε, γενικά, μια αποσπασματική γνώση για αρχές και οδηγίες που έχει συνυπογράψει η χώρα μας και η διαρκής μείωση των πόρων κινδυνεύει να κενώσει από την ουσία τους. Ο Στ. Στυλιανίδης και πολλοί συγγραφείς με καθιερωμένη συμβολή στο χώρο της κοινωνικής ψυχιατρικής υπογράφουν τα διάφορα κεφάλαια. Η M.Amering στο πρόλογο της τονίζει ότι τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ψυχιατρική είναι αλληλένδετα με αυτά που αφορούν και άλλους κοινωνικούς θεσμούς, όπως τα σχολεία, τις υπηρεσίες υγείας, την στέγαση, την εργασία και το πως οι ανθρώπινες κοινότητες και οι διεθνείς οργανισμοί τα αντιμετωπίζουν. Η κοινωνική ψυχιατρική τοποθετείται στο πλαίσιο της ιστορικής πορείας της ψυχιατρικής, της φροντίδας ή και των εγκλεισμών , που έχουμε γνωρίσει. Αναπτύσσονται οι φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές της βάσεις . Η πολυδιάσπαση της οικογένειας στις μέρες μας έχει ως συνέπειες την μικρή ανοχή στις ματαιώσεις, την βία , αλλά και την κοινωνική απόσυρση. Προσεγγίζεται επίσης η ιντερνετική διαμεσολάβηση των ανθρώπινων σχέσεων. Το κεφάλαιο για τις αρχές και τους στόχους της επιδημιολογίας υπογραμμίζει την σημασία αυτών των εργαλείων για την δημοσιοποίηση ερευνητικών και κλινικών δεδομένων. Το κεφάλαιο για την Παγκόσμια Ψυχική Υγεία αναφέρεται στους κύριους άξονες δράσης του ΠΟΥ, στις διεθνείς διακηρύξεις και οδηγίες, αλλά και σε πίνακες που συνοψίζουν τις διεθνείς μελέτες. Η αναφορά σε αυτές τις γενικές αρχές μπορεί να αποτελέσει εργαλείο υπεράσπισης της ψυχικής υγείας από την αποψίλωση της από πόρους.

Τα δύο κεφάλαια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και την Ελλάδα τοποθετούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο που ορίζουν τα θεμελιώδη κείμενα και οι διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλαίσιο που ίσως δεν είχαμε επαρκώς αντιληφθεί στην Ελλάδα σε ποιό βαθμό καθορίζει το πρακτέο. Το ιστορικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης αναφέρεται στα κύρια παραδείγματα της Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Σε ότι αφορά την Ελλάδα επιχειρείται μια ευρεία σύνθεση ιστορικών, νομικών και κοινωνιολογικών κειμένων. Μια εκτεταμένη συζήτηση που καταλήγει σε πρόταση 12 σημείων για ένα σύγχρονο σύστημα παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών. Το κεφάλαιο για την Ψυχαναλυτική πρακτική αναφέρεται σε συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, αλλά και στη κεντρική συνεισφορά της στην δυναμική των θεραπευτικών ομάδων. Αναφορές στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, τόσο με αυτόνομες δράσεις πρόληψης και κοινωνικής ένταξης, όσο και με την ένταξη τέτοιων δράσεων στον κορμό της θεραπευτικής φροντίδας. Η αξιολόγηση δεν υπάρχει μόνο από μια εξωτερική εργαλειακή σκοπιά, αλλά δίνει επίσης την δυνατότητα της ενσωμάτωσης της μελέτης των αναγκών του πληθυσμού αναφοράς και του προσωπικού. Η ενδυνάμωση και τα δικαιώματα των χρηστών αναπτύσσονται ολοκληρωμένα και με σχετικά παραδείγματα. Δίκην Επιλόγου, αναφέρεται στην οικονομική κρίση, το σύγχρονο πλαίσιο, προτείνοντας δράσεις σε διάφορους τομείς. Η επιτυχία του βιβλίου έγκειται στη σύνθεση των κοινωνικών και θεραπευτικών δεδομένων, ακριβώς, στη συγκυρία του σήμερα.

Δ. Πλουμπίδης Ομ. Καθηγητής Ψυχιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Την βιβλιοκριτική μπορείτε να διαβάσετε και απευθείας από το περιοδικό PSYCHIATRIKI πατώντας εδώ.

10/05/2016

 

Προς: Δήμαρχο Σερίφου, Κο. Αντωνάκη Αντώνιο

Προς: Δήμαρχο Σίφνου, Κο. Μπαμπουνή Ανδρέα

Προς: Δήμαρχο Κύθνου, Κο. Γαρδέλη Σταμάτη

 

 

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Θα θέλαμε να  σας ευχαριστήσουμε θερμά για την έμπρακτη υποστήριξη σας στο έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και για το έτος 2016.

Αντιλαμβανόμενοι και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλη τη χώρα, η στήριξή σας στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους κατοίκους της Σερίφου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Η απόφασή σας να εγκρίνετε την κάλυψη των δαπανών διαμονής και μετακίνησης των θεραπευτών του κλιμακίου, μας δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες με ποιότητα και σεβασμό, όπως άλλωστε κάνουμε επί σειρά ετών.

Παράλληλα, θεωρούμε πως αναγνωρίζεται και το έργο που έχουμε επιτελέσει, γεγονός που μας γεμίζει με ικανοποίηση και με ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλοι διανύουμε.

Σας ευχαριστούμε για την άριστη συνεργασία τόσων ετών και ευελπιστούμε να συνεχιστεί εις το διηνεκές.

Με εκτίμηση,

Στέλλα Παντελίδου

Επιστημονική Συντονίστρια Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Γιώργος Χαδούλης

Μέλος ΔΣ ΕΠΑΨΥ

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας σας προσκαλεί στην ημερίδα "Ποιοτική διαβίωση στην τρίτη ηλικία", που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, στη Λιβαδειά. Η είσοδος είναι δωρεάν. Aκολουθούν η αφίσα της ημερίδας αλλά και το πρόγραμμα.

 

 

Οι ένοικοι, το προσωπικό και οι εθελοντές του Οικοτροφείου και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος Λιβαδειάς

Σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονική Εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρίτη ηλικία στον LGBTQI+ χώρο (8 Μαΐου 2016, 15.00 – 21.00, Αίθουσα Συνεδρίων της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα)

Φορέας Διοργάνωσης: ProudSeniorsGreece

Η φροντίδα της τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα είναι μείζον ζήτημα καθώς τα άτομα τρίτης ηλικίας αποτελούν το 27% του γενικού πληθυσμού και το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς. Οι ανάγκες στην τρίτη ηλικία δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό πεδίο αλλά εκτείνονται και σε κοινωνικά ζητήματα αλλά και θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων. Με βάση τις διεθνείς έρευνες τα ποσοστά των ατόμων τρίτης ηλικίας που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στην υγεία, τη φροντίδα, την κοινωνικοποίηση και ευρύτερα τη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή είναι αυξημένα. Ιδιαίτερα όμως στην LGBTQI+ κοινότητα το ζήτημα μοιάζει να λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις. Το 45% των ατόμων μένουν μόνοι, ενώ 1 στους 3 δε γνωρίζει κάποιον ώστε να τον καλέσει σε βοήθεια. Η ομάδα Proud Seniors Greece ιδρύθηκε με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ατόμων LGBTQI+ τρίτης ηλικίας. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού η ομάδα Proud Seniors Greece οργανώνει επιστημονική ημερίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρίτη ηλικία στον LGBTQI+ χώρο. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια παρουσιάζοντας τον Εθνικό Σχεδιασμό για την τρίτη ηλικία, την άνοια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα γίνουν εισηγήσεις που θα προσεγγίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρίτη ηλικία στον LGBTQI+ χώρο μέσα από διαφορετικές οπτικές. Ανάμεσα στους εισηγητές θα είναι η κα. Βασιλική Κατριβάνου, Βουλευτής, η οποία θα αναφερθεί στην πολιτική διάσταση των δικαιωμάτων ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει εισήγηση από τον κ. Βασίλειο Σωτηρόπουλο, Δικηγόρο, ο οποίος θα αναπτύξει τη νομική πλευρά του θέματος. Στο ζήτημα της κοινωνικής διάστασης ο κ. Γιώργος Μπρεκουλάκης, ψυχολόγος της Attachment Parenting Hellas θα αναφερθεί στους συναισθηματικούς δεσμούς στην τρίτη ηλικία. Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Σολδάτος, παθολόγος, θα μιλήσει για την ιατρική περίθαλψη στην τρίτη ηλικία και τέλος οι κ. κ. Ευαγγελία Μπακαλού και  Μαρία Μώλου, κοινωνικές λειτουργοί στην PRAKSIS θα αναφερθούν στην εμπειρία της PRAKSIS στην υποστήριξη της τρίτης ηλικίας. Το συντονισμό της στρογγυλής τράπεζας θα κάνει ο κ. Μιχάλης Λάβδας, ψυχολόγος στην ΕΠΑΨΥ και μέλος των Proud Seniors Greece. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα τοποθετηθούν συλλογικότητες του LGBTQI+ χώρου με το συντονισμό του κ. Ηλία Μυρσινιά, μέλους των Proud Seniors Greece και του κ. Γιάννου Κανελλόπουλου, υπεύθυνου της ομάδας.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984337447

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

FB page: Proud Seniors Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική Εκδήλωση για την Άνοια

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα, Τήνος

18 Απριλίου 2016, Ώρα 18.00

Στις μέρες μας, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου). ΗάνοιαείναινόσοςτηςΤρίτηςΗλικίαςκαι χαρακτηρίζεται από σοβαρή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών: της μνήμης, της προσοχής, του λόγου, της κρίσης, των εκτελεστικών δεξιοτήτων καθώς και της λειτουργικότητας. ΣτηνΕλλάδα, πάσχουναπό  άνοια 160 χιλιάδεςάνθρωποι, 7,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Τήνου λειτούργησε από Οκτώβριο το 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. Στο πλαίσιο του Συμβουλευτικού Σταθμού παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες ιατρείου μνήμης, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην άνοια, ομάδες υποστήριξης φροντιστών και ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης. Οι ωφελούμενοι στην Τήνο ξεπέρασαν τα 150 άτομα τρίτης ηλικίας που αξιολογήθηκαν νευροψυχολογικά και έλαβαν ψυχολογική στήριξη στο πλαίσιο των ομάδων αλλά και ατομικά. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν και επαγγελματίες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δημιουργήθηκε δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Κέντρου Υγείας Τήνου, του ΚΑΠΗ για την ενημέρωση και παραχώρηση γραφείου για την νευροψυχολογική αξιολόγηση, του ΚΗΦΗ και του Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων για την δημιουργία ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης και της Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία από τη Δρ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια με θέμα τη νόσο Alzheimer στην Ελλάδα σήμερα. Η κα. Σακκά θα αναφερθεί στα δεδομένα για το alzheimerκαι σε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Εν συνεχεία, η κα. Ελένη Μαργιώτη, Νευροψυχολόγος, θα αναφερθεί στο φορτίο του φροντιστή στην άνοια και τη σημασία που έχει η υποστήριξή του. Η κα. Μαρία Δελατόλα – Παγανέλη, Επαγγελματίας Υγείας στο Κέντρο Υγείας Τήνου και εκπαιδευμένη στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας στην άνοια θα μιλήσει για την εμπειρία της παρέχοντας τη φροντίδα στην περιοχή της Τήνο. Τέλος, η κα. ΜπέκυΠάσιο, ψυχολόγος, υπεύθυνη στο Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια Τήνου θα αναφερθεί στο δίκτυο συνεργασίας στην Τήνο, τις δράσεις που έγιναν και τις σκέψεις για τη συνέχεια στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας στην Τρίτη Ηλικία στο νησί της Τήνου. Θα ακολουθήσει μετά ανοιχτή συζήτηση με το κοινό όπου οι ειδικοί θα απαντήσουν σε ερωτήματα που μπορούν να τεθούν σε αυτούς.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

  

 Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε πάνω στην ακόλουθη εικόνα:

Στρατηγικός Σχεδιασμός για τα Δικαιώματα του Παιδιού: ΠΕΝΤΕ Στόχοι


Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός του ΣτΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2016-2021) είναι ο τρίτος κατά σειρά σχεδιασμός του ΣτΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών (UNCRC), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και άλλων νομικών μέτρων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτό το νέο πλάνο αναγνωρίζει πέντε προτεραιότητες για τα 47 κράτη μέλη που διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού:


1: Ίσες Ευκαιρίες
2: Συμμετοχή των παιδιών
3: Ζωή απαλλαγμένη από τη βία
4: Φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη
5: Τα δικαιώματα των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός έχει αναπτυχθεί σε μία διακυβερνητική και ουσιαστικά συμμετοχική διαδικασία με την ενεργό συμμετοχή των κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, των ειδικών και των παιδιών.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός προσδιορίζει με ευκρίνεια την επίδραση και την έκβαση σε κάθε περιοχή προτεραιότητας ώστε οι δράσεις να αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η πρώτη αξιολόγηση θα λάβει χώρα σε 3 χρόνια.


1. Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε επαρκείς συνθήκες ζωής και κατάλληλη κοινωνική και οικονομική προστασία. Ωστόσο, πολλά παιδιά ακόμα και σε πλουσιότερες χώρες επηρεάζονται από τη φτώχεια. Συγκεκριμένες ομάδες παιδιών όπως τα παιδιά «μετακινούμενων πληθυσμών» και τα παιδιά που επηρεάζονται από τη μετανάστευση, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Οι διακρίσεις στα παιδιά με κριτήριο το φύλο, την αναπηρία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό είναι μία πραγματικότητα στην Ευρώπη. Ο Σχεδιασμός καλεί όλα τα Κράτη μέλη να αλλάξουν τη νομοθεσία και το σχεδιασμό τους στηριζόμενα στα νομικά μέτρα του ΣτΕ όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.


2. Συμμετοχή όλων των παιδιών

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ακουστούν και να συμμετέχουν σε αποφάσεις που τα
επηρεάζουν. Πρέπει να γίνονται σεβαστές οι απόψεις τους στην ανάπτυξη, εφαρμογή
και αξιολόγηση των νόμων που σχετίζονται με τα παιδιά, τους στρατηγικούς
σχεδιασμούς και τις δράσεις. Τα Κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι ζητάται η
συμβουλή τους σε κάθε πλαίσιο σχετικό με τα δικαιώματά τους. Ένας τρόπος να
επιτευχθεί αυτό είναι να χρησιμοποιηθεί το Εργαλείο Αξιολόγησης της Συμμετοχής
των Παιδιών του ΣτΕ για να εκτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο οι χώρες εμπλέκουν τα
παιδιά στη λήψη των αποφάσεων.


3. Ζωή απαλλαγμένη από τη βία για όλα τα παιδιά

Τα Κράτη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά προστατεύονται απέναντι σε κάθε
μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και
εκμετάλλευσης. Το ΣτΕ είναι πρωτοπόρο στο να εδραιώνονται μέτρα για την
προστασία των παιδιών ενάντια στη βία: έχει νομικά εργαλεία όπως η Σύμβαση για
την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη
Σεξουαλική Κακοποίηση (Lanzarote Convention), τη Σύμβαση για την
Ενδοοικογενειακή Βία και τη Βία ενάντια στις Γυναίκες (Istanbul Convention), τη
Σύμβαση για Δράση ενάντια στο Trafficking σε Ανθρώπινες Υπάρξεις, και τη
Σύμβαση για το Διαδικτυακό Έγκλημα. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός καλεί τα κράτη
μέλη να βάλουν τέλος στη σωματική τιμωρία στα παιδιά σε όλα τα πλαίσια –
σχολεία, ιδρύματα και σπίτια.


4. Φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη για όλα τα παιδιά.

Πολλά παιδιά έρχονται σε επαφή με το δικαστικό σύστημα με τον έναν ή τον άλλο
τρόπο. Δυστυχώς, τα συστήματα δικαιοσύνης στην Ευρώπη ακόμα δεν
προσαρμόζονται επαρκώς στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών. Ο Στρατηγικός
σχεδιασμός καλεί τα Κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις Οδηγίες του ΣτΕ για δικαιοσύνη
που είναι φιλική προς τα παιδιά, ώστε να διασφαλίσουν ότι η βασική προτεραιότητα
είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού και να
χρησιμοποιηθεί η αποστέρηση της ελευθερίας μόνο ως μέτρο τελευταίας επιλογής για
το μικρότερο δυνατό κατάλληλο χρονικό διάστημα.


5. Δικαιώματα του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον

Το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος στη ζωή των παιδιών. Πρέπει να έχουν
δικαίωμα να μάθουν, να παίζουν και να επικοινωνούν διαδικτυακά – και να μπορούν
να προστατεύονται από το σχολικό εκφοβισμό, τη ρητορική του μίσους, τον
εξτρεμισμό, τη σεξουαλική κακοποίηση και άλλους κινδύνους του «dark net».
Διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον είναι βασική
πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλα τα Κράτη μέλη του ΣτΕ και ο Σχεδιασμός θα
βοηθήσει να παρασχεθεί στα παιδιά πρακτική γνώση για το πώς να είναι online και
να παραμένουν ασφαλή.


Μετάφραση: Λάβδας Μιχάλης, Ψυχολόγος ΕΠΑΨΥ

Πηγή: https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016806363e6

 Μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε το pdf αρχείο.

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook