Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

«Με πήρανε με χειροπέδες σαν εγκληματία».
Ε.Κ., άνδρας, 40 ετών, για την εμπειρία της ακούσιας νοσηλείας σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

 Η φωνή των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και των συγγενών τους υπήρξε ιστορικά αδύναμη. Στόχος της ενδυνάμωσης είναι η αύξηση του βαθμού ελέγχου τον οποίο μπορούν να έχουν τα άτομα πάνω στις αποφάσεις που αφορούν στην ψυχική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους, και μακροπρόθεσμα η αλλαγή των σχέσεων ισχύος και εξουσίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Η αλλαγή αυτή προϋποθέτει την τεκμηρίωση του κινήματος ενδυνάμωσης και συνηγορίας στην Ελλάδα και την αλλαγή του ψυχιατρικού παραδείγματος του βιοϊατρικού μοντέλου. Οι δράσεις για την ενδυνάμωση ξεκινούν από το ατομικό επίπεδο, αλλά καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, πρέπει, παράλληλα, να αναπτύσσονται στρατηγικές σε κοινοτικό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε προσεγγίσεις που να εξετάζουν τις πολλαπλές διαστάσεις της ενδυνάμωσης σε θεωρητικό επίπεδο με τη σύμπραξη νησίδων καλής πρακτικής αλλά και σε επίπεδο ενεργειών διεκδίκησης με την ενεργό συμμετοχή των ληπτών και των οικογενειών.

 Στο βιβλίο αυτό ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπειρία μέσα από σημαντικούς θεσμούς, παρουσιάζουν θέματα που αφορούν άμεσα στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως: η εργασία, η νοσηλεία, τα δικαιώματα, η αυτοβοήθεια, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε λήπτες, επαγγελματίες και φροντιστές, η θρησκευτικότητα και άλλα.

 Η ενδυνάμωση δεν είναι ένας προορισμός, αλλά ένα ταξίδι. Οφείλουμε να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι αυτό. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2016

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  

Το ΔΣ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΠΑΨΥ), ευχαριστεί την εταιρεία IMERYS S.A. για τη στήριξη των δράσεων της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Μήλο με συστηματική παρουσία του κλιμακίου επαγγελματιών ανά 15 ημέρες στο νησί. Από το 2004 μέχρι σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί στη Μήλο 898 ενήλικες και 285 παιδιά και έφηβοι ενώ γίνονται συστηματικά δράσεις για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας στο νησί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, Εκπαίδευση κ.λπ.). Χάρη στη χορηγία της IMERYS S.A, θα καλυφθούν τα έξοδα δεκαέξι (16) διανυκτερεύσεων ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας από το Κλιμάκιο της Μήλου (Μάρτιος έως Ιούνιος 2016). Παράλληλα, και με τη στήριξη και της Δημοτικής Αρχής, η ΕΠΑΨΥ αναπτύσσει συνεχώς δράσεις ώστε να ενισχύει τη συνέχιση και διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρει στο νησί αλλά και στις Δ. Κυκλάδες γενικότερα.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2016 – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Οικοτροφείου και του προστατευόμενου διαμερίσματος της Λιβαδειάς

σας προσκαλούν σε μία σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων:

 

 

 

 Στις 3 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθεί γιορτή στο χώρο του οικοτροφείου για να τσικνίσουμε, να χορέψουμε και να τραγουδήσαμε με κέφι.

 

 

 

Στις 5 Μαρτίου 2016 ελάτε στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς να πλέξουμε το γαϊτανάκι και να διαλέξετε αποκριάτικα καπέλα και μάσκες που σας ταιριάζουν.

 

 

 

 

 

 

Στις 10 Μαρτίου 2016 στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη γιορτή στο χώρο του οικοτροφείου. Μασκαρευτείτε και ελάτε να ξεφαντώσετε!

 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στο 1ο Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ,που διοργανώνει το Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου στις 28/05/2016 στο κλειστό γυμναστήριο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι.Παρουσιαστής του τουρνουά θα είναι ο Γιώργος Μητσικώστας! Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 2108100901 , ή στείλτε μας μήνυμα εδώ. Σας περιμένουμε όλους!

 

Η επίσημη αφίσα του τουρνουά:

 

 

Μερικές παραπάνω πληροφορίες:

 

 

 

Οι κανόνες του τουρνουά:

 

 

Αίτηση συμμετοχής στο τουρνουά:

Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης θα προλογίσει το βιβλίο  "Το άλλο μου ολόκληρο" της κας. Τασούλας Επτακοίλη στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει το Σάββατο 27/02 και ώρα 13:00.

 

    

Ανακοινώνεται σειρά συζητήσεων με θέμα τον λαϊκισμό. Συντονιστής θα είναι ο ψυχαναλυτής Ιωάννης Βαρτζόπουλος και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στον χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Αρμός Μαυροκορδάτου 11. Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης θα μιλήσει στις 02/04 με θέμα "αυτονομία του υποκειμένου και λαϊκισμός.

Τα όρια και οι δυνατότητες αντιμετώπισης των διαβρωτικών επιδράσεων  του λαϊκισμού αποτελούν το αντικείμενο μιας σειράς διαλέξεων, στις οποίες η ψυχανάλυση ως μία κατεξοχήν ανθρωποκεντρική επιστήμη συναντά εκπροσώπους των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της εκκλησίας.

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:

 

 

 Πρόκειται για μάθημα σεμιναριακού τύπου με θέμα «Ενδυνάμωση και Συνηγορία Οικογενειών και Ληπτών στην Ψυχική Υγεία» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προπτυχιακής εκπαίδευσης του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εντάσσεται στον Τομέα Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Τρίτη 23.2 και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη για 12 διαλέξεις, στις 18.00-20.00, στην Αίθουσα Γ1 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονιστής του σεμιναρίου είναι ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο τμήμα ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. H συμμετοχή είναι δωρεάν και στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση. Ακολουθεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 18.00 – 20.00

ΑΙΘΟΥΣΑ  Γ1

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 1. Στυλιανίδης, Σ.

Εισαγωγή- Ενδυνάμωση και διάλογοι για την ενδυνάμωση (TRIALOGUE)

23.2

 

 1. Στυλιανίδης, Σ. – Φαρσαλιώτης, Σ. – Μάρκου, Κ.

Recovery

1.3

 

 1. Στυλιανίδης, Σ. – Κροκιδάς, Α. -  Λάβδας, Μ.

Recovery

8.3

 

 1. Μενεδιάτου, Α. – Ανδρώνη, Γ. – Κανελλόπουλος Δ.

Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία

15.3

 

 1. Χονδρός, Π. – Λάβδας, Μ. – π. Τίτος Θεωνάς – Καρτερολιώτη Ε., Νακόπουλος Ν.

Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη

22.3

 

 1. Ασημόπουλος, Χ.

Η ποιοτική μέθοδος έρευνας στο ψυχιατρικό πεδίο: Μεθοδολογία συμμετοχικής παρατήρησης. Το ερευνητικό παράδειγμα του ΨΝΑ.

29.3

 

 1. π. Βασίλειος Θερμός

Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία

5.4

 1. Διαφορετικότητα, Σεξουαλικός προσανατολισμός και Ψυχική Υγεία

12.4

 

 1. Πανάγου, Α.

Συνηγορία

19.4

 

 1.  Στυλιανίδης, Σ. – Πέππου, Λ.

Εισαγγελικά και Δικαιώματα

10.5

 

 1. Σύλλογοι Οικογενειών και Φίλων στην Ψυχική Υγεία και Σύλλογοι Ληπτών

17.5

 

 1. Εμμανουήλ Σ.

Μεθοδολογία Ποιοτικής έρευνας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

24.5

 

 1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

31.5

 Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της ΕΠΑΨΥ η απόφαση του ιδρυτή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. να αποχωρήσει από την θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ΕΠΑΨΥ ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του Στέλιου Στυλιανίδη και πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση ως οργανισμός. Η αποχώρηση από την θέση του επιστημονικού διευθυντή συμπίπτει με την δημιουργία μίας οκταμελούς επιστημονικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι - συντονιστές των στεγαστικών δομών, των κινητών μονάδων, του κέντρου ημέρας, της κεντρικής διοίκησης, της ιατρικής υπηρεσίας και της αξιολόγησης. Η Επιτροπή αυτή θα έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων και των υπηρεσιών του οργανισμού, της παρακολούθησης και της αξιολόγησής τους και δράσεις για την βελτίωση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

 

Η εκδήλωση αυτή υπήρξε μία ευκαιρία για να τιμηθεί ο κ. Στυλιανίδης από τους συνεργάτες στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ. για την συνολική του προσφορά σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, νέοι ή παλαιότεροι συνεργάτες της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., πήραν τον λόγο για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον οραματιστή και ιδρυτή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Ο Καθ. Στ. Στυλιανίδης θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό από νέο πλέον ρόλο, αυτό του συμβούλου στρατηγικής και επόπτη της επιστημονικής επιτροπής.    

 

Επιστολή του Καθ. Γ. Σακκέλη, Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

"Φίλες και φίλοι,

Με συγκίνηση πληροφορούμαι τα της αποχώρησης του Στέλιου Στυλιανίδη από το ΕΠΑΨΥ. Του εντιμότατου επιστήμονα και ανθρώπου που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη δυναμική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα… και συνεχίζει. Πολέμησε και πολεμάει  τις ισχυρές κοινωνικές και άλλες αντιστάσεις με μοναδικά όπλα την άρτια επιστημονική γνώση και την προσήλωσή του στους θεσμούς. Κατέκτησε τον σεβασμό και την αναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και κοσμοπολίτης πάντοτε, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τη σοφία του, μόνο για το καλό. Πράγματι, μόνο για το καλό.

Είμαι υπερήφανος που με τίμησε με τη φιλία του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δε από τα σπάνια φαινόμενα στη χώρα μας, να αποχωρεί ο ιδρυτής ενός τόσο σημαντικού φορέα και να αφήνει πίσω του μια ομάδα νέων άξιων και δυναμικών επιστημόνων για να συνεχίσουν το έργο του.

Το μικρό αυτό σημείωμα, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με αποχαιρετισμό. Αντιθέτως, είναι καλωσόρισμα για μάχες από άλλες επάλξεις, στις οποίες τον περιμένω. Άλλωστε ο Στέλιος δεν θα μπορούσε να μείνει ποτέ ήσυχος!!! 

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη αγαπημένε φίλε!

 

Μετά Τιμής

Γιάννης Σακέλλης"

 

Αναφορά στον Τύπο      

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)

Αμαρουσίου Χαλανδρίου 68, 151 25 Μαρούσι

Τηλ.: 2108056920, Fax: 2108056921

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΦΜ: 090068642, Δ.Ο.Υ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 

 

8 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο εκδότης και διευθυντή της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» Γιάννης Κουρτάκης και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Δημήτρης Γιαννακόπουλος καταδικάστηκαν σήμερα από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών έκαστος με αναστολή για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, που τέλεσαν κατά του Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ιδρυτή και Επιστημονικού Διευθυντή του Σωματείου Ε.Π.Α.Ψ.Υ., Στυλιανού Στυλιανίδη, Το αδίκημα αφορούσε δημοσίευμα της  εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο φύλλο με αριθμό 39 το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 με τίτλο:«Πράσινο πάρτι με τα κονδύλια της ψυχικής υγείας». Για την υπόθεση αυτή, έχει ήδη εκδοθεί από τον Νοέμβριο 2015 η με αριθμό 4009/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε δεκτή και την αγωγή που άσκησε ο Καθηγητής Στυλιανός Στυλιανίδης κατά της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», του εκδότη και διευθυντή της Γιάννη Κουρτάκη και του συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από το συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα, η οποία έκρινε ότι όσα διαλαμβάνονται στο επίδικο άρθρο αναφορικά με τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη ΔΕΝ ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και είναι απολύτως και προδήλως αναληθή και ότι η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία των ΜΚΟ που δρούν ανεξέλεγκτα ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το επίμαχο δημοσίευμα συντάχθηκε για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ως προς τα αληθινά γεγονότα και να δυσφημίσει τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη και σε αυτό γίνεται προσπάθεια σπίλωσης τόσο εκείνων των φορέων του κλάδου ψυχικής υγείας οι οποίες συνεργάζονται με πανεπιστημιακούς, όσο και του Καθηγητή Στυλιανού Στυλιανίδη, με σαφή πρόθεση να τον πλήξει, υπονομεύοντας την ηθική του αξία και επαγγελματική φήμη και υπόσταση. Η απόφαση επιδίκασε ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη το ποσό των 15.000 ευρώ και διέταξε να γίνει καταχώρηση περίληψης της απόφασης στην εφημερίδα εντός 15 ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης επ' απειλή χρηματικής ποινής.

 

Το ΔΣ της ΕΠΑΨΥ εκφράζει την ικανοποίηση του για την ηθική αυτή δικαίωση. Προωθούμε ενεργά και τεκμηριώνουμε το επιστημονικό και κοινωνικό έργο μας στο πλαίσιο της χρηστής διακυβέρνησης. Η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το Σωματείο μας στον χώρο της ψυχικής υγείας, έχει αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί από πολλούς έγκυρους φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις δομές μας και τις δράσεις μας προβάλλονται συστηματικά και πλήρως. Συνεργάτες και υποστηρικτές μας είναι πολυάριθμοι επιστημονικοί, θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να προβάλλεται το έργο μας και ο κοινωνικός αντίκτυπος του και όχι να σπιλώνεται η φήμη της ΕΠΑΨΥ μέσα από ψευδείς αναφορές ή συσχετίσεις.  

 

Ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται στην ΕΠΑΨΥ για το σκοπό αυτό και θα συνεχίσουμε το έργο μας για την φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

 

Εκ μέρους του ΔΣ

Η Νομική Σύμβουλος

 

Παναγιώτης Χ. Χονδρός

Πρόεδρος

 

Αγάθη Μεταξά 

(Βίντεο που προβλήθηκε στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση)

 

Δελτίο Τύπου 

Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Οικοτροφείου Ψ.Κ.Α. Πεντέλης πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα όμορφο και εορταστικό περιβάλλον. Είχαμε τη χαρά να έχουμε "κοντά" μας υπέροχους ανθρώπους που υποστήριξαν τον θεσμό αυτό και μας έδωσαν για μια ακόμη φορά τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Τους ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας και ευχόμαστε σε όλους να περάσουν ξεχωριστά τις άγιες αυτές μέρες των Χριστουγέννων.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2016 

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook