Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Οικοτροφείο Πεντέλης «στην @κρη της πόλης» θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στην ομάδα του Anysticker.gr που συνέβαλε στην όμορφη διακόσμηση του χώρου μας και πλέον οι ένοικοι μπορούν και απολαμβάνουν τα γεύματά τους σε ένα πολύ «ζεστό» περιβάλλον. Η άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας ήταν κάτι που μας συγκίνησε ιδιαιτέρως και επιβεβαίωσε ότι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν λείπει.

Εκ μέρους όλων των ενοίκων και του προσωπικού ευχόμαστε στην ομάδα του Anysticker.gr καλές γιορτές με υγεία και ευαισθησία, όπως μας απέδειξαν ότι διαθέτουν.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Οικοτροφείο Πεντέλης «στην @κρη της πόλης», όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του για να υποδεχθεί μαζί σας τις άγιες αυτές μέρες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 και στο πλαίσιο αυτής μια λαχειοφόρος αγορά με μοναδικά υπέροχα δώρα.

Μια λαχειοφόρος αγορά που πήρε πραγματικά χρώμα από τους ίδιους τους χορηγούς μας. Από τους ανθρώπους αυτούς που μέχρι «χθες» δεν ήξεραν για εμάς και που τόσα ζεστά αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και μας δίνουν ενέργεια να συνεχίσουμε τον όμορφο αυτό θεσμό. Τους ανθρώπους αυτούς που τόσο απλόχερα μας επιβεβαίωσαν ότι μέσα στην κοινωνικο-οικονομική κρίση της εποχής μας, υπάρχουν ακόμη αχτίδες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Στους ανθρώπους αυτούς οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που δίνουν χρώμα αγάπης στην αυριανή μας εκδήλωση. Τους ευχαριστούμε για:

 • 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα Καλάβρυτα

 • 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στην Αράχωβα

 •  2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα Καλάβρυτα

 •  2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στην Αράχωβα

 • 1 διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στο Ναύπλιο

 • 1 δωροεπιταγή για αγορές αξίας 100 ευρώ

 • 1 m3  καυσόξυλα 

 • 1 m3  καυσόξυλα και δώρο το προσάναμμα

 • 2 τσουβάλια ξύλα

 • Αλλαγή λαδιών σε I.X.

 • Ένα γεύμα 4 ατόμων & ένα γεύμα 2 ατόμων

 • Δύο γεύματα των 2 ατόμων

 • Μια περιποίηση μαλλιών (κούρεμα & χτένισμα)

 • Μια εμπλουτισμένη θεραπεία προσώπου

 • Είδη περιποίησης σώματος & προσώπου

 • Γυναικεία εσώρουχα

 

 

Πεύκη, 14 Δεκεμβρίου 2015

 


 

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»
στηρίζει το έργο του Οικοτροφείου Λυκόβρυσης Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Στο πλαίσιο δράσης και προσφοράς του ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» στηρίζει και ενισχύει την προσπάθεια στο Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης.

Σε συνέχεια της άριστης συνεργασίας με το ΕΠΑΨΥ, ο Σύλλογος μας προσέφερε τα χρώματα για την βαφή των χώρων του Οικοτροφείου.

Η προσφορά του Συλλόγου μας αποτελεί έμπρακτη στήριξη προς τη Μονάδα και το έργο της και ενισχύει το αίσθημα της αλληλοϋποστήριξης,
της αλληλεγγύης και της δικτύωσης εντός της Κοινότητας στην οποία ανήκουμε.

Ευχαριστούμε θερμά την ΕΠΑΨΥ για την αγαστή συνεργασία. Επίσης ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Λυκόβρυσης –Πεύκης  κ. Σκαμάκη Χρήστο και τους εργαζομένους  στο Δήμο που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση και βόηθησαν στην ολοκλήρωση της με την βαφή των χώρων του Οικοτροφείου.                                                       

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 το Οικοτροφείο Τρικάλων της ΕΠΑΨΥ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ψυχική διαταραχή και καλλιτεχνική δημιουργικότητα» στον χώρο μουσικών εκδηλώσεων «Μανδραγόρας».

 

Με αφορμή την ζωή και τον θάνατο των καλλιτεχνών της αποκαλούμενης «καταραμένης λέσχης των 27» (Brian Jones, Jimmy Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Curt Cobain, Amy Whinehouse) μιλήσαμε για μύθους και αλήθειες σχετικά με την ψυχική ασθένεια, τις συνέπειες των προκαταλήψεων και της έλλειψης φροντίδας. Στοιχεία της βιογραφίας των διάσημων καλλιτεχνών παρουσίασαν οι Παναγιώτης Χονδρός, ψυχολόγος και ο Αχιλλέας Οικονόμου, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.  

 

Τις ομιλίες συνόδευσαν με τραγούδια των συγκεκριμένων καλλιτεχνών οι μουσικοί Γιάννης Τρικόπουλος, Γιάννης Τούμπας και η τραγουδίστρια Κατερίνα Μπαρμπαρούση.

 

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Φαρμακείο Βασίλης Τσιούτσιας (Ασκληπιού 34).

Oμάδα Νομικών και Ψυχολόγων δημιούργησε έναν πλήρη και εύχρηστο οδηγό για τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία» που υλοποιεί η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ & ΨΥ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (ΙΨΥΠΕ) και την υποστήριξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

 

 

Στα κεφάλαια του εγχειρίδιου θίγουν και πραγματεύονται καίρια θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικά νοσήματα, όπως:

 

·  Ψυχιατρικό απόρρητο

 

·  Ακούσια νοσηλεία

 

·  Ικανότητα λήψης αποφάσεων από άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας

 

·  Φύλαξη ποινικά ακαταλόγιστων δραστών σε δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία

 

·  Κοινωνική ασφάλιση

 

·  Δικαιώματα ασθενών με άνοια
 

 

 Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό πατώντας την παρακάτω εικόνα:

 
 
 
Η πλήρης έκδοση είναι διαθέσιμη και στον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  

Ανακοίνωση

23 Νοεμβρίου 2015

 

Ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε η με αριθμό 4009/2015 απόφαση της Μονομερούς Πρωτοδικείου Πειραιά η οποία έκανε δεκτή την αγωγή του Επιστημονικού Διευθυντή της ΕΠΑΨΥ, καθηγητή Στέλιου Στυλιανίδη κατά της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ηθική βλάβη που υπέστη από το συκοφαντικό δημοσίευμα της 15/06/2013 με τίτλο «Πράσινο πάρτι για τα κονδύλια της ψυχικής υγείας. Συντριπτικά τα στοιχεία για το πάρτι με ΜΚΟ του κλάδου ψυχικής υγείας».

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι όσα σημεία του δημοσιεύματος αφορούσαν τον Στέλιο Στυλιανίδη αποδείχτηκε ότι ήταν ψευδή στο σύνολό τους, εν γνώσει της εφημερίδας και ότι το δημοσίευμα προσέβαλε έντονα την προσωπική και επαγγελματική τιμή και υπόληψη του Στ. Στυλιανίδη και την ηθική του ακεραιότητα και αξία, και ότι αποκλειστικός σκοπός του δημοσιεύματος ήταν μα παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να τρώσει την προσωπικότητα του διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

 

H απόφαση τέλος δέχεται ότι αποδείχθηκε ότι το σωματείο μας ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία των ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα.

 

Αναμένοντας την τελεσίδικη απάντηση, σε περίπτωση που υπάρξει έφεση, θέλουμε να επαναλάβουμε την δέσμευση μας για προσφορά συνεχούς ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι και αγωνιζόμενοι για έναν κόσμο με καλύτερη ψυχική υγεία. Οι επιστημονικοί και κοινωνικοί στόχοι αυτοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις έννοιες της χρηστής διαχείρισης και της διαφάνειας.

 

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΑΨΥ

Παναγιώτης Χονδρός

Πρόεδρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ευχαριστήρια Επιστολή του Οικοτροφείου Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης

 

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης «Ιωνία»  και ιδιαίτερα το  Διοικητικό Συμβούλιο για την έμπρακτη συμπαράστασή που επέδειξε στη προσπάθεια μας για ποιοτική αναβάθμιση του κτιρίου που στεγαζόμαστε.

Οι άνθρωποι του Συλλόγου με ευαισθησία, ευελιξία και συνέπεια ανέλαβαν το κόστος της αγοράς χρωμάτων, με τα οποία βάψαμε  τους κοινόχρηστους χώρους του Οικοτροφείου.

 

Η προσπάθεια αυτή του Συλλόγου Μικρασιατών βρήκε σύμμαχο το Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου κ. Χ. Σκαμάκη. Έτσι ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης διέθεσε το συνεργείο ελαιοχρωματιστών που ανέλαβε την τέλεση του έργου.

 

Το αποτέλεσμα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως όταν η διάθεση για προσφορά, η ευαισθησία, και η συνεργασία συντονίζονται, παράγουν αξιόλογα έργα, με ευεργετικές συνέπειες για τον συνάνθρωπο.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων έχουν αναλάβει και υλοποιούν το Πρόγραμμα με τίτλο "Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία". Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου πρόκειται να οργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια, που απευθύνονται σε όλους όσοι έχουν ευθύνη για την περίθαλψη προσώπων με ψυχική νόσο, με σκοπό ειδικά την προστασία των δικαιωμάτων τους, ιδίως όσων αντιμετωπίζουν σοβαρότερα ψυχικά νοσήματα και υπόκεινται σε καθεστώς ακούσιας νοσηλείας ή στέρησης δικαιοπρακτικής ικανότητας.

Ζητήματα ενδιαφέροντος του έργου είναι τα εξής:

 • Δικαστική συμπαράσταση
 • Συμβουλευτική από νομικούς για θέματα προνοιακών επιδομάτων
 • Ακούσιες νοσηλείες-εγκλεισμοί
 • Αντιμετώπιση δυσκολιών στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Το σεμινάριο, με θέμα «Τα δικαιώματα ατόμων με ψυχική διαταραχή και η προστασία τους στην πράξη», θα διοργανωθεί στο Κέντρο Ημέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Φιλελλήνων 34, Ζάππειο), την Παρασκευή 27/11, ώρα 13:00-16:00. 

Ομιλητές θα είναι η Ρένια Πουρνάρα (Νομικός, MfΑ) και η Μένη Σιώκου (Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια). Το σεμινάριο θα συντονίσει ο Αλέξης Κροκιδάς (Κοινωνιολόγος-Κοινωνικός Λειτουργός). Θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από την ΚΙΝΑΨΥ, τον ΣΟΨΥ Κορυδαλλού και το Σωματείο «Αυτοεκπροσώπηση».

 

 

Ο Μηχανισμός Υποστήριξης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας οργανώνει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, την 4η Πανελλήνια Ημερίδα του Μηχανισμού Υποστήριξης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Δικτύωσης Συνεργασίας σε Τομεακό και Περιφερειακό Επίπεδο.

Η ημερίδα θα διενεργηθεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, και ώρες 9.30 έως 16.30, στο Αμφιθέατρο Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196, Αθήνα - στάση ΜΕΤΡΟ "ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ")

Το κεντρικό ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τις εργασίες της Ημερίδας είναι η Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η ανασυγκρότηση, οι αρμοδιότητες και τα προβλήματα των Τ.Ε.Ψ.Υ. & Τ.Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., η παρουσίαση του Συστήματος Επικοινωνίας και Διαχείρισης Εγγράφων, η σημασία της διασύνδεσης από την ΠΦΥ έως και τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες, η παρουσίαση βασικών συμπερασμάτων της Αξιολόγησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ 2011-2015 και η Δικτύωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Η Ημερίδα θα κλείσει με την Ετήσια Διάσκεψη των Προέδρων των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας, η οποία θα είναι κλειστή για το κοινό.

 

 

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

 

ΠΗΓΗ: psychargos.gov.gr

Στην εκδήλωση «Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία», θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2015, συμμετείχε η ΕΠΑΨΥ και ο Κοι.Σ.Π.Ε. «Ηλιοτρόπιο» στην 2η Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στη Στοά του Βιβλίου, από το psychologynow.gr σε συνεργασία με το Ψυχολογικό Θεραπευτικό Κέντρο «συναίσθηση».

Ο κύριος Αλέξης Κροκιδάς, Κοινωνιολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρο Ημέρας "Franco Basaglia", της ΕΠΑΨΥ,συνεισέφερε στην κουβέντα γύρω από τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών μέσα από τις προσωπικές και θεραπευτικές του ιστορίες σχετικά με την αξιοπρέπεια στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δείχνοντας το πόσο συνεχίζουμε, δυστυχώς, να υποτιμάμε ακόμη τους ψυχικά ασθενείς, ενώ παρουσίασε και τα ελπιδοφόρα μονοπάτια μέσω των υπηρεσιών της ΕΠΑΨΥ.

 

 

 

 

Ειδικότερα, η εργασία και το σχολείο, είναι νευραλγικοί τομείς που έχουν άμεση σχέση με την ψυχική υγεία και επηρεάζουν όχι μόνο τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά και τους συναδέλφους, το πλαίσιο, το σχολείο, την εταιρεία, την οικογένεια και γενικότερα την κοινωνία και την οικονομία. Για αυτά τα θέματα μίλησε ο κύριος Φώτης Βασιλόπουλος, Ψυχολόγος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Ηλιοτρόπιο»-  ο οποίος παρουσίασε το σημαντικό έργο του συνεταιρισμού.

 

 

 

 

Η ημερίδα έκλεισε με την συγκινητική, προσωπική τοποθέτηση του κυρίου Γιώργου Κεσίσογλου, ωφελούμενου στο προστατευμένο πλαίσιο εργασίας του Κοι.Σ.Π.Ε.-Ηλιοτρόπιο. Ο κύριος Κεσίσογλου έκλεψε τις καρδιές όλων όσων τον άκουσαν με την ειλικρίνεια και την άνεσή του, να μιλήσει για τη συναισθηματική διαταραχή με την οποία ζει εδώ και 22 χρόνια… Αφήνοντας στην άκρη τα χαρτιά και το λόγο που είχε ετοιμάσει, μίλησε μέσα από την ψυχή του, φανερώνοντας τη σημασία της αξίας του ανθρώπου πίσω από την ψυχική ασθένεια και το πώς ο ίδιος κατάφερε να υπερβεί αυτή τη δυσκολία, που δεν επέλεξε, ορίζοντας με αξιοπρέπεια τη δική του ζωή!

 

 

 

 

Στα διαλείμματα οι καλεσμένοι, εξυπηρετήθηκαν από τον Κοι.Σ.Π.Ε.– Ηλιοτρόπιο, και τους δόθηκε η δυνατότητα να γράψουν το μήνυμά τους υπέρ της Ψυχικής Υγείας στον «Τοίχο της Αξιοπρέπειας» που είχε στηθεί στο χώρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: psychologynow.gr

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook