Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστημονική Εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρίτη ηλικία στον LGBTQI+ χώρο (8 Μαΐου 2016, 15.00 – 21.00, Αίθουσα Συνεδρίων της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα)

Φορέας Διοργάνωσης: ProudSeniorsGreece

Η φροντίδα της τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα είναι μείζον ζήτημα καθώς τα άτομα τρίτης ηλικίας αποτελούν το 27% του γενικού πληθυσμού και το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς. Οι ανάγκες στην τρίτη ηλικία δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό πεδίο αλλά εκτείνονται και σε κοινωνικά ζητήματα αλλά και θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων. Με βάση τις διεθνείς έρευνες τα ποσοστά των ατόμων τρίτης ηλικίας που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στην υγεία, τη φροντίδα, την κοινωνικοποίηση και ευρύτερα τη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή είναι αυξημένα. Ιδιαίτερα όμως στην LGBTQI+ κοινότητα το ζήτημα μοιάζει να λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις. Το 45% των ατόμων μένουν μόνοι, ενώ 1 στους 3 δε γνωρίζει κάποιον ώστε να τον καλέσει σε βοήθεια. Η ομάδα Proud Seniors Greece ιδρύθηκε με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ατόμων LGBTQI+ τρίτης ηλικίας. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού η ομάδα Proud Seniors Greece οργανώνει επιστημονική ημερίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρίτη ηλικία στον LGBTQI+ χώρο. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια παρουσιάζοντας τον Εθνικό Σχεδιασμό για την τρίτη ηλικία, την άνοια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα γίνουν εισηγήσεις που θα προσεγγίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρίτη ηλικία στον LGBTQI+ χώρο μέσα από διαφορετικές οπτικές. Ανάμεσα στους εισηγητές θα είναι η κα. Βασιλική Κατριβάνου, Βουλευτής, η οποία θα αναφερθεί στην πολιτική διάσταση των δικαιωμάτων ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει εισήγηση από τον κ. Βασίλειο Σωτηρόπουλο, Δικηγόρο, ο οποίος θα αναπτύξει τη νομική πλευρά του θέματος. Στο ζήτημα της κοινωνικής διάστασης ο κ. Γιώργος Μπρεκουλάκης, ψυχολόγος της Attachment Parenting Hellas θα αναφερθεί στους συναισθηματικούς δεσμούς στην τρίτη ηλικία. Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Σολδάτος, παθολόγος, θα μιλήσει για την ιατρική περίθαλψη στην τρίτη ηλικία και τέλος οι κ. κ. Ευαγγελία Μπακαλού και  Μαρία Μώλου, κοινωνικές λειτουργοί στην PRAKSIS θα αναφερθούν στην εμπειρία της PRAKSIS στην υποστήριξη της τρίτης ηλικίας. Το συντονισμό της στρογγυλής τράπεζας θα κάνει ο κ. Μιχάλης Λάβδας, ψυχολόγος στην ΕΠΑΨΥ και μέλος των Proud Seniors Greece. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα τοποθετηθούν συλλογικότητες του LGBTQI+ χώρου με το συντονισμό του κ. Ηλία Μυρσινιά, μέλους των Proud Seniors Greece και του κ. Γιάννου Κανελλόπουλου, υπεύθυνου της ομάδας.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984337447

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

FB page: Proud Seniors Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική Εκδήλωση για την Άνοια

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα, Τήνος

18 Απριλίου 2016, Ώρα 18.00

Στις μέρες μας, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου). ΗάνοιαείναινόσοςτηςΤρίτηςΗλικίαςκαι χαρακτηρίζεται από σοβαρή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών: της μνήμης, της προσοχής, του λόγου, της κρίσης, των εκτελεστικών δεξιοτήτων καθώς και της λειτουργικότητας. ΣτηνΕλλάδα, πάσχουναπό  άνοια 160 χιλιάδεςάνθρωποι, 7,3 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 28 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Τήνου λειτούργησε από Οκτώβριο το 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. Στο πλαίσιο του Συμβουλευτικού Σταθμού παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες ιατρείου μνήμης, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην άνοια, ομάδες υποστήριξης φροντιστών και ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης. Οι ωφελούμενοι στην Τήνο ξεπέρασαν τα 150 άτομα τρίτης ηλικίας που αξιολογήθηκαν νευροψυχολογικά και έλαβαν ψυχολογική στήριξη στο πλαίσιο των ομάδων αλλά και ατομικά. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν και επαγγελματίες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δημιουργήθηκε δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Κέντρου Υγείας Τήνου, του ΚΑΠΗ για την ενημέρωση και παραχώρηση γραφείου για την νευροψυχολογική αξιολόγηση, του ΚΗΦΗ και του Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων για την δημιουργία ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης και της Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία από τη Δρ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια με θέμα τη νόσο Alzheimer στην Ελλάδα σήμερα. Η κα. Σακκά θα αναφερθεί στα δεδομένα για το alzheimerκαι σε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Εν συνεχεία, η κα. Ελένη Μαργιώτη, Νευροψυχολόγος, θα αναφερθεί στο φορτίο του φροντιστή στην άνοια και τη σημασία που έχει η υποστήριξή του. Η κα. Μαρία Δελατόλα – Παγανέλη, Επαγγελματίας Υγείας στο Κέντρο Υγείας Τήνου και εκπαιδευμένη στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας στην άνοια θα μιλήσει για την εμπειρία της παρέχοντας τη φροντίδα στην περιοχή της Τήνο. Τέλος, η κα. ΜπέκυΠάσιο, ψυχολόγος, υπεύθυνη στο Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια Τήνου θα αναφερθεί στο δίκτυο συνεργασίας στην Τήνο, τις δράσεις που έγιναν και τις σκέψεις για τη συνέχεια στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας στην Τρίτη Ηλικία στο νησί της Τήνου. Θα ακολουθήσει μετά ανοιχτή συζήτηση με το κοινό όπου οι ειδικοί θα απαντήσουν σε ερωτήματα που μπορούν να τεθούν σε αυτούς.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

  

 Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε πάνω στην ακόλουθη εικόνα:

Στρατηγικός Σχεδιασμός για τα Δικαιώματα του Παιδιού: ΠΕΝΤΕ Στόχοι


Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός του ΣτΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2016-2021) είναι ο τρίτος κατά σειρά σχεδιασμός του ΣτΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών (UNCRC), την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και άλλων νομικών μέτρων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτό το νέο πλάνο αναγνωρίζει πέντε προτεραιότητες για τα 47 κράτη μέλη που διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού:


1: Ίσες Ευκαιρίες
2: Συμμετοχή των παιδιών
3: Ζωή απαλλαγμένη από τη βία
4: Φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη
5: Τα δικαιώματα των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός έχει αναπτυχθεί σε μία διακυβερνητική και ουσιαστικά συμμετοχική διαδικασία με την ενεργό συμμετοχή των κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, των ειδικών και των παιδιών.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός προσδιορίζει με ευκρίνεια την επίδραση και την έκβαση σε κάθε περιοχή προτεραιότητας ώστε οι δράσεις να αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η πρώτη αξιολόγηση θα λάβει χώρα σε 3 χρόνια.


1. Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα σε επαρκείς συνθήκες ζωής και κατάλληλη κοινωνική και οικονομική προστασία. Ωστόσο, πολλά παιδιά ακόμα και σε πλουσιότερες χώρες επηρεάζονται από τη φτώχεια. Συγκεκριμένες ομάδες παιδιών όπως τα παιδιά «μετακινούμενων πληθυσμών» και τα παιδιά που επηρεάζονται από τη μετανάστευση, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Οι διακρίσεις στα παιδιά με κριτήριο το φύλο, την αναπηρία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό είναι μία πραγματικότητα στην Ευρώπη. Ο Σχεδιασμός καλεί όλα τα Κράτη μέλη να αλλάξουν τη νομοθεσία και το σχεδιασμό τους στηριζόμενα στα νομικά μέτρα του ΣτΕ όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.


2. Συμμετοχή όλων των παιδιών

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ακουστούν και να συμμετέχουν σε αποφάσεις που τα
επηρεάζουν. Πρέπει να γίνονται σεβαστές οι απόψεις τους στην ανάπτυξη, εφαρμογή
και αξιολόγηση των νόμων που σχετίζονται με τα παιδιά, τους στρατηγικούς
σχεδιασμούς και τις δράσεις. Τα Κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι ζητάται η
συμβουλή τους σε κάθε πλαίσιο σχετικό με τα δικαιώματά τους. Ένας τρόπος να
επιτευχθεί αυτό είναι να χρησιμοποιηθεί το Εργαλείο Αξιολόγησης της Συμμετοχής
των Παιδιών του ΣτΕ για να εκτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο οι χώρες εμπλέκουν τα
παιδιά στη λήψη των αποφάσεων.


3. Ζωή απαλλαγμένη από τη βία για όλα τα παιδιά

Τα Κράτη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά προστατεύονται απέναντι σε κάθε
μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και
εκμετάλλευσης. Το ΣτΕ είναι πρωτοπόρο στο να εδραιώνονται μέτρα για την
προστασία των παιδιών ενάντια στη βία: έχει νομικά εργαλεία όπως η Σύμβαση για
την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη
Σεξουαλική Κακοποίηση (Lanzarote Convention), τη Σύμβαση για την
Ενδοοικογενειακή Βία και τη Βία ενάντια στις Γυναίκες (Istanbul Convention), τη
Σύμβαση για Δράση ενάντια στο Trafficking σε Ανθρώπινες Υπάρξεις, και τη
Σύμβαση για το Διαδικτυακό Έγκλημα. Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός καλεί τα κράτη
μέλη να βάλουν τέλος στη σωματική τιμωρία στα παιδιά σε όλα τα πλαίσια –
σχολεία, ιδρύματα και σπίτια.


4. Φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη για όλα τα παιδιά.

Πολλά παιδιά έρχονται σε επαφή με το δικαστικό σύστημα με τον έναν ή τον άλλο
τρόπο. Δυστυχώς, τα συστήματα δικαιοσύνης στην Ευρώπη ακόμα δεν
προσαρμόζονται επαρκώς στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών. Ο Στρατηγικός
σχεδιασμός καλεί τα Κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις Οδηγίες του ΣτΕ για δικαιοσύνη
που είναι φιλική προς τα παιδιά, ώστε να διασφαλίσουν ότι η βασική προτεραιότητα
είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού και να
χρησιμοποιηθεί η αποστέρηση της ελευθερίας μόνο ως μέτρο τελευταίας επιλογής για
το μικρότερο δυνατό κατάλληλο χρονικό διάστημα.


5. Δικαιώματα του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον

Το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος στη ζωή των παιδιών. Πρέπει να έχουν
δικαίωμα να μάθουν, να παίζουν και να επικοινωνούν διαδικτυακά – και να μπορούν
να προστατεύονται από το σχολικό εκφοβισμό, τη ρητορική του μίσους, τον
εξτρεμισμό, τη σεξουαλική κακοποίηση και άλλους κινδύνους του «dark net».
Διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του παιδιού στο ψηφιακό περιβάλλον είναι βασική
πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλα τα Κράτη μέλη του ΣτΕ και ο Σχεδιασμός θα
βοηθήσει να παρασχεθεί στα παιδιά πρακτική γνώση για το πώς να είναι online και
να παραμένουν ασφαλή.


Μετάφραση: Λάβδας Μιχάλης, Ψυχολόγος ΕΠΑΨΥ

Πηγή: https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=09000016806363e6

 Μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εικόνα για να κατεβάσετε το pdf αρχείο.

«Με πήρανε με χειροπέδες σαν εγκληματία».
Ε.Κ., άνδρας, 40 ετών, για την εμπειρία της ακούσιας νοσηλείας σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

 Η φωνή των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες και των συγγενών τους υπήρξε ιστορικά αδύναμη. Στόχος της ενδυνάμωσης είναι η αύξηση του βαθμού ελέγχου τον οποίο μπορούν να έχουν τα άτομα πάνω στις αποφάσεις που αφορούν στην ψυχική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους, και μακροπρόθεσμα η αλλαγή των σχέσεων ισχύος και εξουσίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Η αλλαγή αυτή προϋποθέτει την τεκμηρίωση του κινήματος ενδυνάμωσης και συνηγορίας στην Ελλάδα και την αλλαγή του ψυχιατρικού παραδείγματος του βιοϊατρικού μοντέλου. Οι δράσεις για την ενδυνάμωση ξεκινούν από το ατομικό επίπεδο, αλλά καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, πρέπει, παράλληλα, να αναπτύσσονται στρατηγικές σε κοινοτικό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε προσεγγίσεις που να εξετάζουν τις πολλαπλές διαστάσεις της ενδυνάμωσης σε θεωρητικό επίπεδο με τη σύμπραξη νησίδων καλής πρακτικής αλλά και σε επίπεδο ενεργειών διεκδίκησης με την ενεργό συμμετοχή των ληπτών και των οικογενειών.

 Στο βιβλίο αυτό ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπειρία μέσα από σημαντικούς θεσμούς, παρουσιάζουν θέματα που αφορούν άμεσα στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως: η εργασία, η νοσηλεία, τα δικαιώματα, η αυτοβοήθεια, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε λήπτες, επαγγελματίες και φροντιστές, η θρησκευτικότητα και άλλα.

 Η ενδυνάμωση δεν είναι ένας προορισμός, αλλά ένα ταξίδι. Οφείλουμε να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για το ταξίδι αυτό. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2016

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  

Το ΔΣ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΠΑΨΥ), ευχαριστεί την εταιρεία IMERYS S.A. για τη στήριξη των δράσεων της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δ. Κυκλάδων παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Μήλο με συστηματική παρουσία του κλιμακίου επαγγελματιών ανά 15 ημέρες στο νησί. Από το 2004 μέχρι σήμερα, έχουν εξυπηρετηθεί στη Μήλο 898 ενήλικες και 285 παιδιά και έφηβοι ενώ γίνονται συστηματικά δράσεις για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας στο νησί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, Εκπαίδευση κ.λπ.). Χάρη στη χορηγία της IMERYS S.A, θα καλυφθούν τα έξοδα δεκαέξι (16) διανυκτερεύσεων ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας από το Κλιμάκιο της Μήλου (Μάρτιος έως Ιούνιος 2016). Παράλληλα, και με τη στήριξη και της Δημοτικής Αρχής, η ΕΠΑΨΥ αναπτύσσει συνεχώς δράσεις ώστε να ενισχύει τη συνέχιση και διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρει στο νησί αλλά και στις Δ. Κυκλάδες γενικότερα.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2016 – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό του Οικοτροφείου και του προστατευόμενου διαμερίσματος της Λιβαδειάς

σας προσκαλούν σε μία σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Δήμο Λεβαδέων:

 

 

 

 Στις 3 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθεί γιορτή στο χώρο του οικοτροφείου για να τσικνίσουμε, να χορέψουμε και να τραγουδήσαμε με κέφι.

 

 

 

Στις 5 Μαρτίου 2016 ελάτε στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς να πλέξουμε το γαϊτανάκι και να διαλέξετε αποκριάτικα καπέλα και μάσκες που σας ταιριάζουν.

 

 

 

 

 

 

Στις 10 Μαρτίου 2016 στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη γιορτή στο χώρο του οικοτροφείου. Μασκαρευτείτε και ελάτε να ξεφαντώσετε!

 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στο 1ο Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ,που διοργανώνει το Κέντρο Ημέρας της ΕΠΑΨΥ υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου στις 28/05/2016 στο κλειστό γυμναστήριο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι.Παρουσιαστής του τουρνουά θα είναι ο Γιώργος Μητσικώστας! Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 2108100901 , ή στείλτε μας μήνυμα εδώ. Σας περιμένουμε όλους!

 

Η επίσημη αφίσα του τουρνουά:

 

 

Μερικές παραπάνω πληροφορίες:

 

 

 

Οι κανόνες του τουρνουά:

 

 

Αίτηση συμμετοχής στο τουρνουά:

Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης θα προλογίσει το βιβλίο  "Το άλλο μου ολόκληρο" της κας. Τασούλας Επτακοίλη στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει το Σάββατο 27/02 και ώρα 13:00.

 

    

Ανακοινώνεται σειρά συζητήσεων με θέμα τον λαϊκισμό. Συντονιστής θα είναι ο ψυχαναλυτής Ιωάννης Βαρτζόπουλος και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στον χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Αρμός Μαυροκορδάτου 11. Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης θα μιλήσει στις 02/04 με θέμα "αυτονομία του υποκειμένου και λαϊκισμός.

Τα όρια και οι δυνατότητες αντιμετώπισης των διαβρωτικών επιδράσεων  του λαϊκισμού αποτελούν το αντικείμενο μιας σειράς διαλέξεων, στις οποίες η ψυχανάλυση ως μία κατεξοχήν ανθρωποκεντρική επιστήμη συναντά εκπροσώπους των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της εκκλησίας.

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:

 

 

 Πρόκειται για μάθημα σεμιναριακού τύπου με θέμα «Ενδυνάμωση και Συνηγορία Οικογενειών και Ληπτών στην Ψυχική Υγεία» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προπτυχιακής εκπαίδευσης του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εντάσσεται στον Τομέα Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Τρίτη 23.2 και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη για 12 διαλέξεις, στις 18.00-20.00, στην Αίθουσα Γ1 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονιστής του σεμιναρίου είναι ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο τμήμα ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. H συμμετοχή είναι δωρεάν και στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση. Ακολουθεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 18.00 – 20.00

ΑΙΘΟΥΣΑ  Γ1

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 1. Στυλιανίδης, Σ.

Εισαγωγή- Ενδυνάμωση και διάλογοι για την ενδυνάμωση (TRIALOGUE)

23.2

 

 1. Στυλιανίδης, Σ. – Φαρσαλιώτης, Σ. – Μάρκου, Κ.

Recovery

1.3

 

 1. Στυλιανίδης, Σ. – Κροκιδάς, Α. -  Λάβδας, Μ.

Recovery

8.3

 

 1. Μενεδιάτου, Α. – Ανδρώνη, Γ. – Κανελλόπουλος Δ.

Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία

15.3

 

 1. Χονδρός, Π. – Λάβδας, Μ. – π. Τίτος Θεωνάς – Καρτερολιώτη Ε., Νακόπουλος Ν.

Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη

22.3

 

 1. Ασημόπουλος, Χ.

Η ποιοτική μέθοδος έρευνας στο ψυχιατρικό πεδίο: Μεθοδολογία συμμετοχικής παρατήρησης. Το ερευνητικό παράδειγμα του ΨΝΑ.

29.3

 

 1. π. Βασίλειος Θερμός

Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία

5.4

 1. Διαφορετικότητα, Σεξουαλικός προσανατολισμός και Ψυχική Υγεία

12.4

 

 1. Πανάγου, Α.

Συνηγορία

19.4

 

 1.  Στυλιανίδης, Σ. – Πέππου, Λ.

Εισαγγελικά και Δικαιώματα

10.5

 

 1. Σύλλογοι Οικογενειών και Φίλων στην Ψυχική Υγεία και Σύλλογοι Ληπτών

17.5

 

 1. Εμμανουήλ Σ.

Μεθοδολογία Ποιοτικής έρευνας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

24.5

 

 1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

31.5

 Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της ΕΠΑΨΥ η απόφαση του ιδρυτή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. να αποχωρήσει από την θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ΕΠΑΨΥ ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του Στέλιου Στυλιανίδη και πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση ως οργανισμός. Η αποχώρηση από την θέση του επιστημονικού διευθυντή συμπίπτει με την δημιουργία μίας οκταμελούς επιστημονικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι - συντονιστές των στεγαστικών δομών, των κινητών μονάδων, του κέντρου ημέρας, της κεντρικής διοίκησης, της ιατρικής υπηρεσίας και της αξιολόγησης. Η Επιτροπή αυτή θα έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων και των υπηρεσιών του οργανισμού, της παρακολούθησης και της αξιολόγησής τους και δράσεις για την βελτίωση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

 

Η εκδήλωση αυτή υπήρξε μία ευκαιρία για να τιμηθεί ο κ. Στυλιανίδης από τους συνεργάτες στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ. για την συνολική του προσφορά σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, νέοι ή παλαιότεροι συνεργάτες της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., πήραν τον λόγο για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον οραματιστή και ιδρυτή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Ο Καθ. Στ. Στυλιανίδης θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό από νέο πλέον ρόλο, αυτό του συμβούλου στρατηγικής και επόπτη της επιστημονικής επιτροπής.    

 

Επιστολή του Καθ. Γ. Σακκέλη, Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

"Φίλες και φίλοι,

Με συγκίνηση πληροφορούμαι τα της αποχώρησης του Στέλιου Στυλιανίδη από το ΕΠΑΨΥ. Του εντιμότατου επιστήμονα και ανθρώπου που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη δυναμική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα… και συνεχίζει. Πολέμησε και πολεμάει  τις ισχυρές κοινωνικές και άλλες αντιστάσεις με μοναδικά όπλα την άρτια επιστημονική γνώση και την προσήλωσή του στους θεσμούς. Κατέκτησε τον σεβασμό και την αναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και κοσμοπολίτης πάντοτε, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τη σοφία του, μόνο για το καλό. Πράγματι, μόνο για το καλό.

Είμαι υπερήφανος που με τίμησε με τη φιλία του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δε από τα σπάνια φαινόμενα στη χώρα μας, να αποχωρεί ο ιδρυτής ενός τόσο σημαντικού φορέα και να αφήνει πίσω του μια ομάδα νέων άξιων και δυναμικών επιστημόνων για να συνεχίσουν το έργο του.

Το μικρό αυτό σημείωμα, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με αποχαιρετισμό. Αντιθέτως, είναι καλωσόρισμα για μάχες από άλλες επάλξεις, στις οποίες τον περιμένω. Άλλωστε ο Στέλιος δεν θα μπορούσε να μείνει ποτέ ήσυχος!!! 

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη αγαπημένε φίλε!

 

Μετά Τιμής

Γιάννης Σακέλλης"

 

Αναφορά στον Τύπο      

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook