Ανακοινώσεις - Νέα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. & συνεργαζόμενων Φορέων

Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης θα προλογίσει το βιβλίο  "Το άλλο μου ολόκληρο" της κας. Τασούλας Επτακοίλη στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει το Σάββατο 27/02 και ώρα 13:00.

 

    

Ανακοινώνεται σειρά συζητήσεων με θέμα τον λαϊκισμό. Συντονιστής θα είναι ο ψυχαναλυτής Ιωάννης Βαρτζόπουλος και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στον χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Αρμός Μαυροκορδάτου 11. Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης θα μιλήσει στις 02/04 με θέμα "αυτονομία του υποκειμένου και λαϊκισμός.

Τα όρια και οι δυνατότητες αντιμετώπισης των διαβρωτικών επιδράσεων  του λαϊκισμού αποτελούν το αντικείμενο μιας σειράς διαλέξεων, στις οποίες η ψυχανάλυση ως μία κατεξοχήν ανθρωποκεντρική επιστήμη συναντά εκπροσώπους των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της εκκλησίας.

 

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα:

 

 

 Πρόκειται για μάθημα σεμιναριακού τύπου με θέμα «Ενδυνάμωση και Συνηγορία Οικογενειών και Ληπτών στην Ψυχική Υγεία» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προπτυχιακής εκπαίδευσης του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εντάσσεται στον Τομέα Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Τρίτη 23.2 και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη για 12 διαλέξεις, στις 18.00-20.00, στην Αίθουσα Γ1 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονιστής του σεμιναρίου είναι ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής στο τμήμα ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. H συμμετοχή είναι δωρεάν και στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση. Ακολουθεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 18.00 – 20.00

ΑΙΘΟΥΣΑ  Γ1

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 1. Στυλιανίδης, Σ.

Εισαγωγή- Ενδυνάμωση και διάλογοι για την ενδυνάμωση (TRIALOGUE)

23.2

 

 1. Στυλιανίδης, Σ. – Φαρσαλιώτης, Σ. – Μάρκου, Κ.

Recovery

1.3

 

 1. Στυλιανίδης, Σ. – Κροκιδάς, Α. -  Λάβδας, Μ.

Recovery

8.3

 

 1. Μενεδιάτου, Α. – Ανδρώνη, Γ. – Κανελλόπουλος Δ.

Αυτοβοήθεια και Ψυχική Υγεία

15.3

 

 1. Χονδρός, Π. – Λάβδας, Μ. – π. Τίτος Θεωνάς – Καρτερολιώτη Ε., Νακόπουλος Ν.

Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη

22.3

 

 1. Ασημόπουλος, Χ.

Η ποιοτική μέθοδος έρευνας στο ψυχιατρικό πεδίο: Μεθοδολογία συμμετοχικής παρατήρησης. Το ερευνητικό παράδειγμα του ΨΝΑ.

29.3

 

 1. π. Βασίλειος Θερμός

Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία

5.4

 1. Διαφορετικότητα, Σεξουαλικός προσανατολισμός και Ψυχική Υγεία

12.4

 

 1. Πανάγου, Α.

Συνηγορία

19.4

 

 1.  Στυλιανίδης, Σ. – Πέππου, Λ.

Εισαγγελικά και Δικαιώματα

10.5

 

 1. Σύλλογοι Οικογενειών και Φίλων στην Ψυχική Υγεία και Σύλλογοι Ληπτών

17.5

 

 1. Εμμανουήλ Σ.

Μεθοδολογία Ποιοτικής έρευνας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

24.5

 

 1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

31.5

 Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της ΕΠΑΨΥ η απόφαση του ιδρυτή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. να αποχωρήσει από την θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ΕΠΑΨΥ ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του Στέλιου Στυλιανίδη και πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση ως οργανισμός. Η αποχώρηση από την θέση του επιστημονικού διευθυντή συμπίπτει με την δημιουργία μίας οκταμελούς επιστημονικής επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι - συντονιστές των στεγαστικών δομών, των κινητών μονάδων, του κέντρου ημέρας, της κεντρικής διοίκησης, της ιατρικής υπηρεσίας και της αξιολόγησης. Η Επιτροπή αυτή θα έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό των δράσεων και των υπηρεσιών του οργανισμού, της παρακολούθησης και της αξιολόγησής τους και δράσεις για την βελτίωση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

 

Η εκδήλωση αυτή υπήρξε μία ευκαιρία για να τιμηθεί ο κ. Στυλιανίδης από τους συνεργάτες στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ. για την συνολική του προσφορά σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους, νέοι ή παλαιότεροι συνεργάτες της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., πήραν τον λόγο για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον οραματιστή και ιδρυτή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Ο Καθ. Στ. Στυλιανίδης θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό από νέο πλέον ρόλο, αυτό του συμβούλου στρατηγικής και επόπτη της επιστημονικής επιτροπής.    

 

Επιστολή του Καθ. Γ. Σακκέλη, Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

"Φίλες και φίλοι,

Με συγκίνηση πληροφορούμαι τα της αποχώρησης του Στέλιου Στυλιανίδη από το ΕΠΑΨΥ. Του εντιμότατου επιστήμονα και ανθρώπου που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη δυναμική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα… και συνεχίζει. Πολέμησε και πολεμάει  τις ισχυρές κοινωνικές και άλλες αντιστάσεις με μοναδικά όπλα την άρτια επιστημονική γνώση και την προσήλωσή του στους θεσμούς. Κατέκτησε τον σεβασμό και την αναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και κοσμοπολίτης πάντοτε, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τη σοφία του, μόνο για το καλό. Πράγματι, μόνο για το καλό.

Είμαι υπερήφανος που με τίμησε με τη φιλία του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δε από τα σπάνια φαινόμενα στη χώρα μας, να αποχωρεί ο ιδρυτής ενός τόσο σημαντικού φορέα και να αφήνει πίσω του μια ομάδα νέων άξιων και δυναμικών επιστημόνων για να συνεχίσουν το έργο του.

Το μικρό αυτό σημείωμα, δεν έχει φυσικά καμία σχέση με αποχαιρετισμό. Αντιθέτως, είναι καλωσόρισμα για μάχες από άλλες επάλξεις, στις οποίες τον περιμένω. Άλλωστε ο Στέλιος δεν θα μπορούσε να μείνει ποτέ ήσυχος!!! 

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη αγαπημένε φίλε!

 

Μετά Τιμής

Γιάννης Σακέλλης"

 

Αναφορά στον Τύπο      

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)

Αμαρουσίου Χαλανδρίου 68, 151 25 Μαρούσι

Τηλ.: 2108056920, Fax: 2108056921

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΦΜ: 090068642, Δ.Ο.Υ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 

 

8 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο εκδότης και διευθυντή της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» Γιάννης Κουρτάκης και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Δημήτρης Γιαννακόπουλος καταδικάστηκαν σήμερα από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών έκαστος με αναστολή για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, που τέλεσαν κατά του Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ιδρυτή και Επιστημονικού Διευθυντή του Σωματείου Ε.Π.Α.Ψ.Υ., Στυλιανού Στυλιανίδη, Το αδίκημα αφορούσε δημοσίευμα της  εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο φύλλο με αριθμό 39 το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 με τίτλο:«Πράσινο πάρτι με τα κονδύλια της ψυχικής υγείας». Για την υπόθεση αυτή, έχει ήδη εκδοθεί από τον Νοέμβριο 2015 η με αριθμό 4009/2015 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε δεκτή και την αγωγή που άσκησε ο Καθηγητής Στυλιανός Στυλιανίδης κατά της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», του εκδότη και διευθυντή της Γιάννη Κουρτάκη και του συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από το συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα, η οποία έκρινε ότι όσα διαλαμβάνονται στο επίδικο άρθρο αναφορικά με τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη ΔΕΝ ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και είναι απολύτως και προδήλως αναληθή και ότι η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ΔΕΝ ανήκει στην κατηγορία των ΜΚΟ που δρούν ανεξέλεγκτα ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το επίμαχο δημοσίευμα συντάχθηκε για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ως προς τα αληθινά γεγονότα και να δυσφημίσει τον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη και σε αυτό γίνεται προσπάθεια σπίλωσης τόσο εκείνων των φορέων του κλάδου ψυχικής υγείας οι οποίες συνεργάζονται με πανεπιστημιακούς, όσο και του Καθηγητή Στυλιανού Στυλιανίδη, με σαφή πρόθεση να τον πλήξει, υπονομεύοντας την ηθική του αξία και επαγγελματική φήμη και υπόσταση. Η απόφαση επιδίκασε ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον Καθηγητή Στυλιανό Στυλιανίδη το ποσό των 15.000 ευρώ και διέταξε να γίνει καταχώρηση περίληψης της απόφασης στην εφημερίδα εντός 15 ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης επ' απειλή χρηματικής ποινής.

 

Το ΔΣ της ΕΠΑΨΥ εκφράζει την ικανοποίηση του για την ηθική αυτή δικαίωση. Προωθούμε ενεργά και τεκμηριώνουμε το επιστημονικό και κοινωνικό έργο μας στο πλαίσιο της χρηστής διακυβέρνησης. Η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το Σωματείο μας στον χώρο της ψυχικής υγείας, έχει αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί από πολλούς έγκυρους φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις δομές μας και τις δράσεις μας προβάλλονται συστηματικά και πλήρως. Συνεργάτες και υποστηρικτές μας είναι πολυάριθμοι επιστημονικοί, θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να προβάλλεται το έργο μας και ο κοινωνικός αντίκτυπος του και όχι να σπιλώνεται η φήμη της ΕΠΑΨΥ μέσα από ψευδείς αναφορές ή συσχετίσεις.  

 

Ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται στην ΕΠΑΨΥ για το σκοπό αυτό και θα συνεχίσουμε το έργο μας για την φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

 

Εκ μέρους του ΔΣ

Η Νομική Σύμβουλος

 

Παναγιώτης Χ. Χονδρός

Πρόεδρος

 

Αγάθη Μεταξά 

(Βίντεο που προβλήθηκε στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση)

 

Δελτίο Τύπου 

Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Οικοτροφείου Ψ.Κ.Α. Πεντέλης πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα όμορφο και εορταστικό περιβάλλον. Είχαμε τη χαρά να έχουμε "κοντά" μας υπέροχους ανθρώπους που υποστήριξαν τον θεσμό αυτό και μας έδωσαν για μια ακόμη φορά τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Τους ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας και ευχόμαστε σε όλους να περάσουν ξεχωριστά τις άγιες αυτές μέρες των Χριστουγέννων.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2016 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Οικοτροφείο Πεντέλης «στην @κρη της πόλης» θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στην ομάδα του Anysticker.gr που συνέβαλε στην όμορφη διακόσμηση του χώρου μας και πλέον οι ένοικοι μπορούν και απολαμβάνουν τα γεύματά τους σε ένα πολύ «ζεστό» περιβάλλον. Η άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας ήταν κάτι που μας συγκίνησε ιδιαιτέρως και επιβεβαίωσε ότι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν λείπει.

Εκ μέρους όλων των ενοίκων και του προσωπικού ευχόμαστε στην ομάδα του Anysticker.gr καλές γιορτές με υγεία και ευαισθησία, όπως μας απέδειξαν ότι διαθέτουν.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Οικοτροφείο Πεντέλης «στην @κρη της πόλης», όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του για να υποδεχθεί μαζί σας τις άγιες αυτές μέρες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 και στο πλαίσιο αυτής μια λαχειοφόρος αγορά με μοναδικά υπέροχα δώρα.

Μια λαχειοφόρος αγορά που πήρε πραγματικά χρώμα από τους ίδιους τους χορηγούς μας. Από τους ανθρώπους αυτούς που μέχρι «χθες» δεν ήξεραν για εμάς και που τόσα ζεστά αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και μας δίνουν ενέργεια να συνεχίσουμε τον όμορφο αυτό θεσμό. Τους ανθρώπους αυτούς που τόσο απλόχερα μας επιβεβαίωσαν ότι μέσα στην κοινωνικο-οικονομική κρίση της εποχής μας, υπάρχουν ακόμη αχτίδες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Στους ανθρώπους αυτούς οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που δίνουν χρώμα αγάπης στην αυριανή μας εκδήλωση. Τους ευχαριστούμε για:

 • 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα Καλάβρυτα

 • 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στην Αράχωβα

 •  2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα Καλάβρυτα

 •  2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στην Αράχωβα

 • 1 διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στο Ναύπλιο

 • 1 δωροεπιταγή για αγορές αξίας 100 ευρώ

 • 1 m3  καυσόξυλα 

 • 1 m3  καυσόξυλα και δώρο το προσάναμμα

 • 2 τσουβάλια ξύλα

 • Αλλαγή λαδιών σε I.X.

 • Ένα γεύμα 4 ατόμων & ένα γεύμα 2 ατόμων

 • Δύο γεύματα των 2 ατόμων

 • Μια περιποίηση μαλλιών (κούρεμα & χτένισμα)

 • Μια εμπλουτισμένη θεραπεία προσώπου

 • Είδη περιποίησης σώματος & προσώπου

 • Γυναικεία εσώρουχα

 

 

Πεύκη, 14 Δεκεμβρίου 2015

 


 

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»
στηρίζει το έργο του Οικοτροφείου Λυκόβρυσης Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Στο πλαίσιο δράσης και προσφοράς του ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ» στηρίζει και ενισχύει την προσπάθεια στο Οικοτροφείο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Λυκόβρυσης.

Σε συνέχεια της άριστης συνεργασίας με το ΕΠΑΨΥ, ο Σύλλογος μας προσέφερε τα χρώματα για την βαφή των χώρων του Οικοτροφείου.

Η προσφορά του Συλλόγου μας αποτελεί έμπρακτη στήριξη προς τη Μονάδα και το έργο της και ενισχύει το αίσθημα της αλληλοϋποστήριξης,
της αλληλεγγύης και της δικτύωσης εντός της Κοινότητας στην οποία ανήκουμε.

Ευχαριστούμε θερμά την ΕΠΑΨΥ για την αγαστή συνεργασία. Επίσης ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Λυκόβρυσης –Πεύκης  κ. Σκαμάκη Χρήστο και τους εργαζομένους  στο Δήμο που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση και βόηθησαν στην ολοκλήρωση της με την βαφή των χώρων του Οικοτροφείου.                                                       

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ»

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 το Οικοτροφείο Τρικάλων της ΕΠΑΨΥ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ψυχική διαταραχή και καλλιτεχνική δημιουργικότητα» στον χώρο μουσικών εκδηλώσεων «Μανδραγόρας».

 

Με αφορμή την ζωή και τον θάνατο των καλλιτεχνών της αποκαλούμενης «καταραμένης λέσχης των 27» (Brian Jones, Jimmy Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Curt Cobain, Amy Whinehouse) μιλήσαμε για μύθους και αλήθειες σχετικά με την ψυχική ασθένεια, τις συνέπειες των προκαταλήψεων και της έλλειψης φροντίδας. Στοιχεία της βιογραφίας των διάσημων καλλιτεχνών παρουσίασαν οι Παναγιώτης Χονδρός, ψυχολόγος και ο Αχιλλέας Οικονόμου, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.  

 

Τις ομιλίες συνόδευσαν με τραγούδια των συγκεκριμένων καλλιτεχνών οι μουσικοί Γιάννης Τρικόπουλος, Γιάννης Τούμπας και η τραγουδίστρια Κατερίνα Μπαρμπαρούση.

 

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Φαρμακείο Βασίλης Τσιούτσιας (Ασκληπιού 34).

Βρίσκεστε εδώ: Home Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις - Νέα

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook