Η εθελοντική προσφορά αποκτάει και άλλη διάσταση όταν αποτυπώνεται με λέξεις και συναισθήματα. Πώς τη βιώνουν οι ίδιοι οι εθελοντές, πώς τη βιώνουν οι αποδέκτες της. Ο χώρος αυτός αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των εμπειριών και των συναισθημάτων, που θέλουν οι εθελοντές και οι φιλοξενούμενοι των δομών να μοιραστούν μαζί μας.

Εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς

          Αυτό που από την πρώτη στιγμή με κέρδισε ερχόμενη για πρώτη φορά στον ξενώνα ήταν η ζεστασιά και η οικογενειακή ατμόσφαιρα του σπιτιού. Με το πέρασμα του χρόνου σε αυτό συνέβαλαν από τη δική τους πλευρά οι ένοικοι με την αυθεντικότητα τους και τον πηγαίο τρόπο που σε προσεγγίζουν, αλλά και το γενικότερο πνεύμα ομαδικότητας βάσει του οποίου λειτουργεί ο ξενώνας.

           Η εμπειρία της εθελοντικής εργασίας μου προσέφερε πράγματα τόσο σε επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, όσο και γενικότερα σε επίπεδο προσωπικής εξέλιξης και ανάπτυξης. Όσον αφορά το πρώτο, οι εβδομαδιαίες συναντήσεις στις οποίες γίνονταν παρουσιάσεις και συζήτηση άρθρων σχετικών με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά και ειδικότερων θεμάτων της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σε συνδυασμό με τη μελέτη των ιστορικών των ενοίκων, αλλά και οι κλινικές συναντήσεις και η εποπτεία των εθελοντών μου προσέφεραν τη δυνατότητα να γνωρίσω τον τρόπο και τη «φιλοσοφία» με την οποία λειτουργεί ένας ξενώνας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, να ενημερώνομαι για την εξέλιξη και κατάσταση των ενοίκων και να συζητω θέματα που προκύπτουν κατά την επαφή με τους ενοίκους.

           Όσον αφορά το δεύτερο επίπεδο, κατά την περίοδο της εθελοντικής  εργασίας προσφέρθηκε η δυνατότητα προσωπικής σύνδεσης με τους ενοίκους μέσα από την εμπλοκή σε εξατομικευμένες δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η προσωπική αυτή επαφή κατά την εξατομικευμένη δραστηριότητα, κατά τη γνώμη μου και η πιο σημαντική, με έβαλε σε μια διαδικασία αναζήτησης ενός κατάλληλου τρόπου αλληλεπίδρασης, σε μια συνεχή προσπαθεια να κατανοώ τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου και να τον ενισχύω να εκφράζει τις επιθυμίες του. Επίσης, ενισχύσε την πεποίθηση για τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει η αλληλεπίδραση στην κοινωνικοποίηση, και στην ανακούφιση των ενοίκων από την ιδρυματική τους ιστορία και κατά συνέπεια τη σημασία του να αναγνωρίζεις και να βάζεις ψυχή στα απλά καθημερινά πράγματα στη ζωή τους.

            Γενικότερα η εμπειρία μου ως εθελόντριας μου έδωσε την ικανοποίηση  του αισθήματος της προσφοράς και της συμμετοχής, τόνωσε τις αξίες της αλληλεγγύης, τη σημασία της κοινότητας και του αισθήματος του ανήκειν, τη σημασία της φροντίδας και του ενδιαφέροντος για τον άλλο, της υπευθυνότητας, της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας που σε κάνει να βλέπεις ξεκάθαρα στους άλλους αυτά που μας ενώνουν, κατά τη γνώμη μου βασικές προϋποθέσεις για ο,τιδήποτε κι αν κάνει κανείς στη ζωή του, πολύ περισσότερο δε για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Τελικά, πρόκειται για μια εμπειρία που σε κάνει να θες να προσφέρεις και τελικά να παίρνεις περισσότερα.

 

Δώρα Μανάτου

Ψυχολόγος

Εθελόντρια από 08/11/2012 έως 30/12/2013

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. διοργάνωσε μια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ψυχική υγεία και τους ψυχικά πάσχοντες στη χώρα μας. Η φετινή εκδήλωση είχε και μια μορφή διαμαρτυρίας καθώς η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, άγγιξε και το χώρο της ψυχικής υγείας, με μέτρα που δυσχεραίνουν τη ζωή των ενοίκων και το έργο των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν κάτω από δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες. Πέρα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συλλογή υπογραφών από τους πολίτες, οι οποίες θα σταλούν στο Υπουργείο Υγείας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρούσα κατάσταση.

Μέλη της Ε.Π.Α.Ψ.Υ., εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, ένοικοι καθώς και κάποιοι συγγενείς ψυχικά πασχόντων βρέθηκαν εκεί για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους περαστικούς για την κατάσταση. Εμείς, ως εθελόντριες στο Κοινοτικό Σπίτι «Η Θέτις» ήμασταν εκεί και προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή. Η εκδήλωση είχε τις προδιαδραφές να είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς είχαν προγραμματιστεί εκτός των άλλων συναυλίες, ποδηλατοδρομίες και graffiti action, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά. Ωστόσο εμείς, συμμετέχοντας στην όλη δράση μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τη δραστηριότητα των δομών, συνομιλήσαμε με όσους ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και συλλέξαμε υπογραφές για την ενίσχυση της προσπάθειάς μας.

 

Περισσότερα...

Εν συντομία θα ήθελα να παρουσιάσω την εμπειρία μου ως εθελόντρια στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και ειδικότερα στο Κέντρο Ημέρας Μελισσίων: από τον Ιανουάριο του 2010 ξεκίνησε η εθελοντική μου εργασία διότι την προηγούμενη χρονική περίοδο (Οκτώβριο του 2009 έως Ιανουάριο 2010) έκανα την πρακτική μου στο ίδιο πλαίσιο.

Ο χρόνος της πρακτικής, μου δημιούργησε και το κίνητρο για την εθελοντική εργασία. Προσωπικά θεωρώ ότι η εθελοντική εργασία λειτουργεί διαδραστικά σε ένα νέο επαγγελματία ο οποίος αφενός προσφέρει και αφετέρου παίρνει πολλά. Συγκεκριμένα όσον αφορά το κλινικό κομμάτι βλέπουμε πώς η θεωρία γίνεται πράξη και αυτό δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Επίσης, μαθαίνει κανείς να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι οργανωμένο και εντάσσεται σε αυτό. Η ενεργή συμμετοχή μέσα από τη σωστή καθοδήγηση πλουτίζει την εμπειρία, αλλά και ενδεχομένως η ατομική ωρίμανση του καθενός  αναδύεται σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου.

Είναι προφανές ότι ο χρόνος όχι μόνο δεν είναι χαμένος, αλλά κερδίζει κανείς πολλά μέσα από αυτή την εμπειρία εθελοντικής εργασίας. 

 

Αγγελική Κολοκοτσά

Ψυχολόγος

Εθελόντρια στο Κέντρο Ημέρας από το 2010

«H γνωριμία μου με την Π.Ο. ΟΔΥΣΣΕΑΣ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2006 και διήρκησε έξι μήνες, κατά τους οποίους προσέφερα εθελοντική εργασία, συνοδεύοντας δύο ενοίκους της Μονάδας σε εξωτερικές δραστηριότητες. Η επαφή με τους ενοίκους με βοήθησε να κατανοήσω τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και να απομυθοποιήσω το στερεότυπο της επικινδυνότητας της ασθένειας. Αν και επαγγελματικά δεν ασχολήθηκα με τον συγκεκριμένο τομέα, θεωρώ ότι ήταν μια εμπειρία πολύ χρήσιμη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.»

 

Ελόνα Γκιερμένι

Απόφοιτος ΦΠΨ, κατεύθυνση Ψυχολογία

Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών  

Εθελόντρια στην Πρότυπη Οικία "Οδυσσέας" από τον 09/2006 έως 03/2007

 

«Στον ξενώνα συνάντησα τη ζωή την οικογενειακή, τη ζεστασιά, την αγάπη, την επικοινωνία, τον αλληλοσεβασμό, ενώ στον χώρο αυτό είναι άγνωστη η μοναξιά, η κατάθλιψη, η ιδρυματοποίηση, ο πόνος, η περιθωριοποίηση. Η Ζωή είναι για μένα ένα μεγάλο κεφάλαιο που με γεμίζει νόημα και χαρά. Ένοικοι και προσωπικό είσαστε οι δικοί μου άνθρωποι.

Παίρνω, και όχι δίνω.»

 

Μάλλιου Βασιλική 

Εθελόντρια στο Κοινοτικό Σπίτι "Η Θέτις" από το 2006

Βρίσκεστε εδώ: Home Εθελοντισμός Εμπειρίες εθελοντικής προσφοράς

Δείτε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

 

Βρείτε μας στο Facebook