Το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιών και Οικογενειών Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων στην Άνδρο υλοποιείται από το 2005 από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων της ΕΠΑΨΥ, με τη χορηγική υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη.
Στόχοι προγράμματος
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η παροχή σημαντικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην τοπική κοινότητα, όπως:
- Υπηρεσίες παιδοψυχιατρικής εκτίμησης και παρακολούθησης παιδιών και εφήβων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες
- Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε γονείς που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα
- Υπηρεσίες θεραπείας οικογένειας στο πλαίσιο του εξειδικευμένου Ιατρείου Οικογένειας που συστάθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό
- Θεραπευτικές συνεδρίες ζεύγους και οικογένειας
Βασική προτεραιότητα του έργου αποτελεί επίσης η στενή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο την υλοποίηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών δυσκολιών που εμφανίζουν τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και η ουσιαστική δικτύωση και συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς.
Ωφελούμενο κοινό
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξυπηρετούνται ετησίως 100-150 παιδιά και γονείς, ενώ υλοποιούνται κατά μέσο όρο 750 συνεδρίες. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες απευθύνονται σε παιδιά και οικογένειες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς ή παιδιά με σοβαρά προβλήματα ψυχοκοινωνικής ή σωματικής υγείας, οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και μετανάστες. Προσωπική μαρτυρία ωφελούμενου του προγράμματος αναδεικνύει έντονα την αναγκαιότητα της δράσης:
«Έχω ένα όνομα, όπως όλοι μας, μια ταυτότητα. Πριν από κάποια χρόνια δίπλα στο όνομά μου προσθέσανε ένα άλλο όνομα, το όνομα μιας ασθένειας. (…) Ζω σε μια μικρή κοινωνία όπου όλοι με γνωρίζουν. Οι άνθρωποι φοβούνται το διαφορετικό. Μας βάζουν στο περιθώριο και χρειάζεται δύναμη. Περάσαμε από το στάδιο της ντροπής, του φόβου της απόρριψης. Αλλά το στίγμα και η προκατάληψη θα υπάρχουν και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. (…) Παρακολούθησα το σεμινάριο για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, φτιάξαμε τη λέσχη για να βοηθηθούμε, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ανθρώπους που ζουν κλεισμένοι, φοβισμένοι… Η ζωή είναι ωραία! Και όλοι εμείς το εκτιμάμε αυτό το δώρο».
Επιστημονική ομάδα
Το έργο υλοποιείται στο πεδίο από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από παιδοψυχίατρο, ειδική παιδαγωγό και ψυχολόγο, που επισκέπτονται το νησί δύο φορές τον μήνα, παρέχοντας υπηρεσίες παιδοψυχιατρικής διάγνωσης και παρακολούθησης, συμβουλευτικής γονέων και οικογενειακής θεραπείας. Παράλληλα, εξειδικευμένος κλινικός ψυχολόγος, υπεύθυνος του Ιατρείου Οικογένειας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, παρέχει κλινική εποπτεία στις οικογένειες που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Ιατρείου Οικογένειας της Άνδρου. Από τον Δεκέμβριο του 2021 παρέχεται εποπτεία ειδικών παιδαγωγών, η οποία από το 2022 γίνεται σε σταθερή βάση.
Η επιστημονική εποπτεία του προγράμματος γίνεται από τον Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΠΑΨΥ, κ. Στέλιο Στυλιανίδη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επικοινωνείτε με τις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ στο 210 8068302.