Προετοιμασία του παιδιού σε προγραμματισμένη νοσηλεία σε νοσοκομείο
Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται συνήθως σε μεγάλη ανησυχία πριν την εισαγωγή τους σε κάποιο νοσοκομειακό χώρο. Ειδικότερα, για τα παιδιά η νοσηλεία αποτελεί μια έντονη πηγή φόβου και άγχους καθώς, κατά κάποιο τρόπο, επιβάλλει τον αποχωρισμό τους από τους γονείς, την οικογένεια, τους φίλους και αναγκάζει το παιδί να ζήσει σ’ έναν άγνωστο χώρο. Αλλά και οι γονείς, συχνά, εκδηλώνουν έντονο άγχος για αυτή τη διαδικασία επιβαρύνοντας την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.
Η καλύτερη προσαρμογή του παιδιού στο νοσοκομείο προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα των γονέων να διαχειριστούν το άγχος και τις φοβίες τους. Άλλωστε, η σωστή προετοιμασία για την εισαγωγή στο νοσοκομείο αφορά στο παιδί αλλά και στους ίδιους τους γονείς μέσω της ενημέρωσης για όλες τις ιατρικές διαδικασίες. Η εξοικείωση των γονέων με τα ιατρικά ζητήματα που έχουν προκύψει θα προσφέρει ηρεμία και στο παιδί που θα πάρει δύναμη από τους καθησυχασμένους γονείς του.
Όπως προαναφέρθηκε όλα τα παιδιά που πρόκειται να νοσηλευτούν χρειάζεται να προετοιμάζονται κατάλληλα. Έρευνες έχουν δείξει πως η ενημέρωση πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη την προσωπικότητα του παιδιού, την ηλικία και το γνωστικό του επίπεδο αλλά το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον ώστε οι πληροφορίες που λαμβάνει το παιδί να μπορούν να αφομοιωθούν με επιτυχία.
Η ενημέρωση παιδιών έως δύο ετών μπορεί να γίνει σχεδόν παράλληλα με την προετοιμασία τους για την εισαγωγή καθώς σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει την αίσθηση του χρόνου αλλά θα χρειάζεται συνεχή επεξήγηση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μέσω πχ. παραμυθιών και ιστοριών. Για μεγαλύτερα παιδιά, η προετοιμασία μπορεί να ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα μέσω συζήτησης και ιστοριών γύρω από το νοσοκομειακό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να φανταστούν τη διαδικασία, να σκεφτούν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και να ανακαλύψουν τρόπους και στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της εμπειρίας. Ειδικότερα, για τους εφήβους θα μπορούσε να βοηθήσει και μια επίσκεψη στο νοσοκομείο πριν την εισαγωγή. Να δουν τους χώρους και να εξοικειωθούν με το περιβάλλον.
Τι μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ως προς την επικείμενη νοσηλεία του:
Περιγράφουμε με απλά λόγια τι συμβαίνει στην υγεία του και για ποιο λόγο η εισαγωγή του στο νοσοκομείο θα βοηθήσει.
Ακούμε τι έχει το παιδί να μας ρωτήσει. Ακόμα και οι πιο απλές ερωτήσεις χρειάζεται να απαντηθούν με ηρεμία καθώς βοηθούν να μειωθεί ο φόβος και τα άγχη σχετικά με το νοσοκομείο και τους γιατρούς.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οπτικοακουστικό υλικό ώστε να εξοικειωθεί θετικότερα στην επικείμενη διαδικασία αλλά και μέσω παιχνιδιού δίνοντας τη δυνατότητα να έχει πότε το ρόλο του γιατρού και πότε το ρόλο του ασθενή. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζει βιωματικά τις δραστηριότητες των 2 ρόλων και αποκτά καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.
Διαβεβαιώνουμε το παιδί πως η μετάβαση του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί ένα είδος τιμωρίας, αλλά αντιθέτως, αυτή η διαδικασία γίνεται για να το βοηθήσουν και πως εμείς θα είμαστε δίπλα του.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων στην Πάρο τηλ. 2284022011, στο site της ΕΠΑΨΥ www.epapsy.gr και στο τηλ: 210 8068302.
Ζωή Κουρμαδά
Κλινική Ψυχολόγος MSc
Κλιμάκιο Πάρου ΚΜΨΥ ΕΠΑΨΥ