Για το Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου καλέστε εδώ
Για το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Λάρισας καλέστε εδώ
Για τις Κινητές Μονάδες ΒΑ και Δ Κυκλάδων καλέστε εδώ
Για το πρόγραμμα υποστήριξης προσφύγων καλέστε εδώ
Previous
Next

Η ΕΠΑΨΥ καταγράφει και εκτιμά τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες της Σαντορίνης με σκοπό τη στήριξη των κάτοικων

Στη Σαντορίνη βρέθηκε κλιμάκιο της ΕΠΑΨΥ με σκοπό την καταγραφή και εκτίμηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών του πληθυσμού και την υποβολή σχετικών προτάσεων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξή του. Συγκεκριμένα στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, η ομάδα της ΕΠΑΨΥ έπειτα από οδηγία του Υφυπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου και υπό το συντονισμό της Υποδιοικήτριας 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κας Ολυμπίας Χριστοφιλέα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού, τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο Κλιμάκιο της ΕΠΑΨΥ, που έχει την υποστήριξη  του Εργαστηρίου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του ΠΑ.Δ.Α, συμμετείχαν ο κ. Χάρης Ασημόπουλος, Αντιπροέδρος της ΕΠΑΨΥ και Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας και ο κ. Βασίλειος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και Υπεύθυνος Εργαστηρίου Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων.

Η καταγραφή και εκτίμηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Κλίμακα, με επαγγελματίες του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς και με τους τρεις Αντιδημάρχους Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και εν μέσω της  σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στο νησί, εκτιμήθηκε ο βαθμός κατάλληλης στελέχωσης και ετοιμότητας παρέμβασης στην κρίση από σεισμούς των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και οι ανάγκες πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν, ιδίως στις ομάδες υψηλής ευαλωτότητας, δεδομένου πως, όπως είναι  γνωστό

από την διεθνή εμπειρία και έρευνα, ο κίνδυνος για προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνεται σημαντικά στους πληθυσμούς που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για την ακρίβεια, έχει καταγραφεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στους πληθυσμούς που έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανάλογες ανθρωπιστικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παροδικής ψυχολογικής δυσφορίας, η οποία θεωρείται αναμενόμενη απόκριση σε μια μη φυσιολογική αγχώδη κατάσταση. Ορισμένοι άνθρωποι, παιδιά και ενήλικες, είναι πιθανόν να αναπτύξουν ψυχικά προβλήματα  που μπορεί να σχετίζονται με το  άγχος όπως η  παρατεταμένη θλίψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες, διαταραχές της διάθεσης ή διαταραχές κατάχρησης ουσιών.

Επισημαίνεται ότι η ΕΠΑΨΥ έχει μεγάλη σχετική εμπειρία παρεμβάσεων αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών αναγκών πληθυσμών που έχουν βιώσει φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, πρόσφατα ανέπτυξε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του πληθυσμού το 2021 στην Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς και το 2023 στη Θεσσαλία μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο
This site is registered on wpml.org as a development site.