Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του Προγράμματος EAAD-Best την Πέμπτη 21/03/2024, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Το πρόγραμμα υλοποίησε στην Ελλάδα η ΕΠΑΨΥ σε τέσσερις Δήμους της Αττικής (Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης) και στις Κυκλάδες τα έτη 2021-2024. Αποτέλεσε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη των ατόμων που παλεύουν με την κατάθλιψη και στην ενίσχυση της φροντίδας ψυχικής υγείας στις κοινότητες.
Κατά τη διάρκεια της τελετής απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη, το τακτικό μέλος του ΔΣ της ΕΠΑΨΥ, Βασιλική Γιωτσίδη, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παναγιώτης Μπόλλας, η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αμαρουσίου, Ρένα Χαλιώτη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημ. Υγείας, Μαρία Ντούρου και η προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Πρόνοιας και Υγείας της Πάρου, Λουκία Μαλαματένιου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Μάριο Ψυχάλη, Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, για τη φιλοξενία στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης και για την υποστήριξη του Προγράμματος.
Η πολύπλευρη προσέγγιση του προγράμματος περιλαμβάνει την εφαρμογή της «παρέμβασης 4 επιπέδων της EAAD στην κοινότητα» σε νέες περιοχές και χώρες της Ευρώπης, η οποία εκτελείται στρατηγικά σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Αυτή η ολιστική προσέγγιση περιλαμβάνει την εμπλοκή της κοινότητας σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, του γενικού πληθυσμού, των κοινοτικών διαμεσολαβητών καθώς και των ασθενών και των συγγενών τους.
Επιπλέον, η διεθνής απορρόφηση του εργαλείου iFightDepression®, ενός καινοτόμου διαδικτυακού εργαλείου αυτοδιαχείρισης για άτομα που παλεύουν με την κατάθλιψη, προωθήθηκε ενεργά στο πλαίσιο του προγράμματος EAAD-Best.
Το EAAD-Best, το οποίο αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε το 2001 και το 2002 στη Νυρεμβέργη, έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 130 περιοχές σε 19 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που τόσοι φορείς κλήθηκαν να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός τόσο σημαντικού στόχου στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Εργασίας 2020 του 3ου Προγράμματος Υγείας της ΕΕ (HP-PJ-2020), με ημερομηνία έναρξης στις 2 Απριλίου 2021 και υπό τον συντονισμό του κέντρου συντονισμού της EAAD (επικεφαλής: Καθ. Δρ. Ulrich Hegerl) που εδρεύει στο Τμήμα Ψυχιατρικής, Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου «Goethe», στη Φρανκφούρτη.